Astronautams pastebėjus, kad randasi raudonas žaibas, TKS apie mūsų planetą sukosi 400 km aukštyje.

Kaip ir visada nutinka su įdomiausiais reginiais, raudoni čiuptuvai išnyko akimirksniu. Mokslininkai teigia, kad tokie neeiliniai reginiai paprastai trunka vos 3-10 milisekundžių. Tai paaiškina, dėl ko šio tipo žaibų nuotraukos yra tokios retos.

Raudonieji žaibai paprastai žybčioja 65-75 km aukštyje virš Žemės, o žaibo „čiuptuvų“ ilgis gali siekti net 90 km ar daugiau.

Nors šis reiškinys vadinamas tam tikra žaibo forma (mat danguje labai trumpam laikui nusidriekia šviesos juosta), mokslininkai kol kas dar nėra nustatę tikslių aplinkos sąlygų, kurioms esant randasi raudonieji žaibai.

Jie įtaria, kad tai gali būti susiję su jonosferos (atmosferos dalies, kurią jonizuoja Saulės spinduliuotė) aplinkos nevienodumu, tačiau šios hipotezės patvirtinimui reikalingi moksliniai tyrimai.

Pilnos raiškos NASA nuotrauką galite pamatyti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)