Pirmoji užtemimo fazė – dalinis užtemimas – prasidėjo 4 val. 53 min. Grinvičo (7 val. 53 min. Lietuvos) laiku ir tęsis iki 8 val. 24 min. (11 val. 24 min.), pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA).

Mėnulis visiškai iš Žemės metamo šešėlio išlys 10 val. 37 min. Grinvičo (13 val. 37 min. Lietuvos) laiku.

Visą užtemimą bus galima matyti nuo Šiaurės iki Pietų Amerikos, tačiau jis nebus matomas Šiaurės ir Rytų Europoje, Rytų Afrikoje, Artimuosiuos Rytuose ir Centrinėje Azijoje, pažymėjo NASA.

Tai pirmasis iš keturių šiais metais ir ateinančiais vienas po kito įvyksiančių Mėnulio užtemimų, o astronomai tokią seriją vadina tetrada.

Paskutinį kartą tetrada vyko 2003–2004 metais, o kita prognozuojama 2032–2033 metais. Per XXI šimtmetį įvyks iš viso aštuonios tetrados.

Antrasis šiais metais visiškas Mėnulio užtemimas įvyks spalio 8-ąją, o kiti du tetrados užtemimai bus matomi ateinančių metų balandžio 4-ąją ir rugsėjo 28-ąją.

Kai kuriose sluoksniuose šiai tetradai priskiriama ypatinga religinė reikšmė: šiemet jos užtemimai sutampa su svarbiomis žydų šventėmis – Pesachu (Neraugintos duonos švente) šiais ir ateinančiais metais, taip pat Sukotu (Palapinių švente) šių metų spalį ir ateinančių metų rugsėjį.

Norintiems stebėti Mėnulio užtemimą kompiuterių ekranuose, NASA jį tiesiogiai transliuos savo tinklalapyje, kuriame taip pat bus pateikiama mokslinių komentarų.