Lietuvos kariuomenės karinės periodikos redakcijos vadovas Darius Varanavičius teigia, kad pokariu pasipriešinime dalyvavę partizanai taip pat vadovavosi nepriklausomos Lietuvos kariuomenės kovos taktikomis, papročiais bei simbolika, todėl šiuolaikinė kariuomenė ne tik palaiko partizanų atminimą, bet tęsia ilgametes kariuomenės tradicijas:

„Partizanai, be abejo, pagerbti ir atsiminti karinių pajėgų. Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinės pavadintos pagal partizanų buvusių rinktinių teritorinį susiskirstymą. Taip pat tradicijų pereinamumas – paveldėta tam tikra simbolika, kuri buvo unifikuota po 1949 metų vasario 16 deklaracijos (Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos deklaracija – aut. past.). Ir be abejo, perimta daug kovinių tradicijų, kurios buvo perimtos istorinių studijų ir edukacijos karių tarpe dėka“.

D. Varanavičius tvirtina, kad labiausiai su pokario partizanais save sieja Lietuvos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgos (SOP):

„Iš tiesų, pati specialiųjų operacijų pajėgų specifika ir paskirtis, lyginant su partizanų kovos metodais, turi daugiausiai bendro iš visų kitų kariuomenės karinių pajėgų. Šios pajėgos veikia mažais, mobiliais padaliniais, tos pačios nuostatos susijusios su priesaika. Ypatingos paskirties tarnybos kariai gauna antsiuvą su užrašu „žaliukas“. O „žaliukais“, anuomet, buvo vadinamos kai kurios partizanų pajėgos. SOP kariai taip pat dalyvavo kryžiaus Lietuvos antisovietiniams partizanams pagerbti atidengimo ceremonijoje“.

Po kryžiumi akmenyje iškalti partizaniškos dainos apie Kalniškės mūšį žodžiai :“Sese, pink vainiką žalią, atnešk paslapčia, Broli, juodą medžio kryžių pastatyk nakčia“. Šių dainos žodžių pagrindu Lietuvos buvo pastatas juodas kryžius, skirtas atminti žuvusiems ginkluotosios rezistencijos dalyviams.

D. Varanavičiaus teigimu, būtų klaidinga manyti, kad kažkurios Lietuvos kariuomenės pajėgos vadovaujasi vien pokario kovų metodais. Išliko tik bendri principai, tačiau pati taktika pritaikyta prie šiuolaikinės karybos:

„Pradėkime nuo to, kad šiuolaikinė Lietuvos kariuomenė nesusiduria su tuo, jog reikia kovoti su okupantais. Paskirtis yra skirtinga, bet pasirengimas – tiek fizinis, tiek moralinis – perimtas. Kita vertus, kažkokių konkrečių modelių išlikusių iš partizaninio karo laikų, išskyrus, nebent, atskirų mūšių aprašymus, nėra. Tuo metu vyko kova su okupantais – gynybinė, išsivadavimo veikla. Ačiū Dievui, kol kas mums tokių dalykų nereikia. Bet be abejo, tokiai paskirčiai visa kariuomenė yra ruošiama. Reikia turėti omenyje, kad karybos principai nesikeičia per amžius, tačiau specifika su laiku keičiasi. Todėl mechaniškai taikyti partizanų kovos modelio šiais laikais negalime“.

Specialistas taip pat priduria, kad šiuolaikinių karių rengimas primena teritorinės gynybos principą, kuriuo vadovavosi pokario partizanai. Teritoriniu principu parengti kariai užpuolimo atveju veikia savoje teritorijoje, kurią pažįsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)