Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, Lietuvoje 2011 metais vienas abonentas vidutiniškai per mėnesį išleisdavo 15,9 Lt mobiliojo ryšio paslaugoms. Tik pusę šios sumos (7,4 Lt) sudarė pokalbiai telefonu. Įdomiausia, kad nuo 2008 metų išlaidos mobiliajam ryšiui mažėja – maždaug dviem litais kasmet. Jei dabartinė tendencija išliko tokia pati, praėjusiais metais statistinis lietuvis turėjo išleisti dar mažiau pinigų mobiliajam telefonui. Pikas buvo 2007 metais, kuomet vidutinė abonento sąskaita siekė 23,5 lito. Kodėl mažėja išlaidos telefonui?

Priežastys yra kelios: ekonominė krizė, kuri prasidėjo 2008 metais, pingantys pokalbių ir naršymo internete tarifai. Be to, tikrąjį vaizdą – paprastų piliečių sąskaitas – iškreipia tokie veiksniai, kaip populiarėjančios M2M tipo paslaugos (kai ryšio operatoriaus klientas yra ir liftas ar namų apsaugos sistema) bei įsigytos, bet nenaudojamos išankstinio apmokėjimo kortelės – pirmuoju atveju sąskaitos būna vos kelių litų dydžio, antruoju – apskritai nulinės. Taigi, visai tikėtina, kad tikrasis vidurkis sąskaitų, išduodamų paprastiems ryšio operatorių abonentams yra net keliomis dešimtimis procentų didesnis, todėl vienintelis iš tiesų naudingas RRT pateikiamos statistikos faktas yra toks: sąskaitos už ryšio paslaugas mažėja kasmet.

Svarbiausia išvada

Šiai dienai mobiliojo ryšio technologijos yra vienos sparčiausiai besivystančių. Jų rinka irgi nestovi vietoje ir nuolatos keičiasi. Tad jei paskutinį kartą rinkotės planą prieš du arba net vienerius metus, verta pasidomėti, kokie pokyčiai įvyko pas operatorius ir, galbūt, pasikeisti planą. Taip galima sutaupyti nemažai pinigų.

Apie bendrą padėtį mobiliojo ryšio paslaugų rinkoje DELFI jau rašė (čia ir čia). Toliau rasite dar kelis patarimus, kaip sumažinti išlaidas už pokalbius ir SMS žinutes.

Kaip galima papildomai sutaupyti?

Užsisakant taupymo paslaugas. Žemiau pateiktas pagrindinių taupymo priemonių sąrašas ir jų kainos pas skirtingus operatorius. Šis sąrašas nėra galutinis, tiekėjai paprastai siūlo ir kitas, siauresnės paskirties taupymo paslaugas, pvz., nuolaidas tarptautiniams pokalbiams arba pigesnius skambučius į „Teo“ tinklą.

Taupymo planai

Keli taupymo būdai

Sutaupyti galite tiek SMS žinučių, tiek pokalbių sąskaita. Jei siunčiate pakankamai daug SMS, verta užsisakyti nemokamų žinučių paketą. Šios priemonės efektyvumas labai priklauso nuo išsiunčiamų trumpųjų pranešimų kiekio ir operatoriaus, kurio paslaugomis naudojatės, taikomų mokesčių. Išsiaiškinkite, kiek papildomai sumokate per mėnesį už SMS žinutes. Ši informacija dažniausiai būna nurodyta sąskaitoje. Jei suma už žinutes viršija SMS paketo paslaugos kainą, tuomet jį verta užsisakyti.

Kita pakankamai efektyvi taupymo priemonė – neriboti pokalbiai operatoriaus tinkle arba pasirinktiems abonentams. Pavyzdžiui, jei esate „Omnitel“ abonentas ir turite kelis draugus, kurie naudojasi šio operatoriaus paslaugomis, tuomet verta užsisakyti paslaugą „Išrinktieji“. Pas kitus operatorius šis planas vadinasi „Draugai“ arba „Šeima ir draugai“.

Šeimoms taip pat verta pagalvoti apie jiems skirtą taupymo paslaugą, kuri taip ir vadinasi – „Šeima“. „Bitės“ atveju, ji tekainuoja vieną litą per mėnesį. Jei tai nėra akcijinė kaina, tuomet ilgai dvejoti ar užsisakyti šią paslaugą, neverta. „Omnitel“ imamas mokestis yra gerokai didesnis (virš 15 litų). Tokią pinigų sumą verta išleisti tik didesnėms šeimoms arba porelėms, kurios kalbasi be perstojo.

Jums gali kilti klausimas: kuo skiriasi šeimoms ir draugams skirti taupymo planai? Jei „Šeimos“ planas yra brangesnis, gal verta sutuoktiniams ir vaikams užsisakyti „Draugus“? Neverta, jei šeimynos narių skaičius yra didesnis nei 2-3. Priežastys yra dvi. Pirma, „šeimos“ mokestį moka tik vienas iš abonentų, o „draugų“ – kiekvienas. Antra, „draugų“ planas turi apribojimus numerių kiekiui. Užsisakę šią paslaugą, galėsite pasirinkti 3-5 to paties tinko abonentus, kuriems galėsite skambinti nemokamai. „Išdalinę“ šiuo numerius šeimos nariams, negalėsite nevaržomai kalbėtis su draugais ir atvirkščiai.

Kiek skambinama savame tinkle?

Labai daug. Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) duomenimis, 2011 savame tinkle vyko 72,8 procentai visų pokalbių. Tiesa, statistika rodo, kad ši dalis mažėja dėl vis pigesnių pokalbių tarifų. Prieš kelis metus operatoriai taikydavo išeinantiems skambučiams dvi kainas: vieną, mažesnę, savame tinkle, ir kitą, kelis kartus didesnę, į konkurentų tinklus. Dabar tokia kainų politika jau tapo atgyvena. Abonentai dažniausiai moka tą pačią kainą, nesvarbu į kokį tinklą skambinama.

Daugelis žmonių renkasi operatorių pagal tai, kiek draugų ar pažįstamų naudojasi jo paslaugomis. Kitas, atrodantis logišku, žingsnis, pasirinkus arba pakeitus mobiliojo ryšio tiekėją – užsisakyti taupymo paslaugą „Šeima“ arba „Draugai“. Bet neskubėkite to daryti. Jei užsisakėte brangesnį planą su dideliu nemokamų minučių kiekiu, gali atsitikti taip, kad net ir daug kalbėdami su artimaisiais, jo neišnaudosite. Kitais žodžiais, verta gerai pasvarstyti, kas labiau apsimoka: ar užsisakyti brangesnį planą, ar pigesnį, bet su papildomomis taupymo paslaugomis.

Dar viena alternatyva: du planai

Lizdai dviem SIM kortelėms
Neretai žmonės naudojasi kelių operatorių paslaugomis. Nieko nestebina, kai moteris arba vyras išsitraukia du arba netgi tris telefonus. Vienas gali būti darbinis, kitas – asmeninis. Arba abu asmeniniai. Jūs nesate įsipareigoję naudotis tik vieno operatoriaus paslaugomis. Gali būti, kad užsisakius papildomą planą pas kitą tiekėją, pavyks gerokai sutaupyti. Pasvarstykite apie tai. O jei esate vienas iš tų žmonių, kuriuos atbaido nuolatinis kelių telefonų nešiojamasis su savimi, įsigykite aparatą su lizdais dviem SIM kortelėms. Tokie telefonai leidžia skambinti ir naudotis dviem operatoriais tame pačiame įrenginyje. Daugelis gamintojų, įskaitant „Samsung“ ir „Nokia“, siūlo modelius su dviem SIM kortelėmis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)