Anksčiau esu girdėjęs daug įvairių nuomonių apie Lietuvos pokario ginkluotąją rezistenciją, tačiau stengiausi nesileisti į diskusijas ir išlaikyti neutralią poziciją. Manau, kiekvienas lietuvis, kurio žinios šia tema apsiriboja bendru išprusimu, svarbiausių datų, veikėjų ir faktų žinojimu, negali tinkamai suprasti ir įvertinti pokario rezistencijos svarbos mūsų istorijai. Gali būti, todėl dažnas pasisako skeptiškai, ar net neigiamai, apie partizaninę veiklą ir partizanus.

Pradėjęs rengti šių temų ciklą, turėjau garbės susitikti ir kalbinti pačius ginkluotosios rezistencijos dalyvius, gauti išsamią ir įvairiapusę informaciją iš šį laikotarpį tyrinėjančių istorikų. Labai gerai atsimenu pažintį su partizanu Jonu Kadžioniu-Bėda. Tas interviu leido pažvelgti į rezistencijos svarbą paties kovotojo akimis. Suvokiau, kad tokie vyrai kaip J. Kadžionis ar jo bendražygiai buvo patys tikriausi patriotai. Tokie patriotai, kurie pasiryžę dėti galvą už savo kraštą. Būtent noras pasiaukoti ir atsidavimas šalies gyventoją daro patriotu. Ir tai neturi nieko bendro su neapykanta ar radikaliomis pažiūromis, kurios iš esmės yra nesuderinamos su patriotizmu. Mūsų partizanų pavyzdys apibrėžia ir išgrynina patrioto sąvoką – tai pilietis, kuris pasiryžęs ginti ir kristi kovoje. Priešingai nei tas, kurio planuose užpulti ir nuskriausti.

Projekto metu teko susidurti su nuomonėmis teigiančiomis, kad partizanai buvo nusikaltėliai, besislapstantys miškuose ir kenkiantys vietos gyventojams. Istorikai patikino, kad buvo ir tokių nutikimų. Šio projekto eteryje būtų pasirodžiusi informacija ir apie nusikalstamą partizanų veiklą, tačiau tokios veiklos negalime vadinti partizanine ir sieti su partizanais. Mano kalbinti partizanai, visi kaip vienas, tikino – pagrindinis jų siekis ir svajonė buvo Lietuvos laisvė. Vardan jos tuometiniai vyrai ir moterys buvo pasiryžę aukoti gyvybę – ir dažnas ją paaukojo. Nuo amoralios ir nusikalstamos veiklos rezistentai buvo atsiriboję ir laikėsi griežtos tvarkos, kuri draudė svaigalų vartojimą, plėšikavimą ir veiklą be vado įgaliojimų.

Gavęs progą iš arčiau susipažinti su istoriniais faktais ir amžininkų pasakojimais suvokiau, kad bet kokios abejonės dėl pokario pasipriešinimo svarbos ar skaidrumo demonstruoja menką išprusimą šiuo klausimu. Kiekvienas šios šalies gyventojas turėtų suvokti ir neabejoti mūsų laisvės siekiu pokario laikotarpiu. Apie tai byloja skirtingų amžininkų pasakojimai.

Suvokimo ir įvertinimo kelias, kurį nuėjau aktyviai rinkdamas informaciją straipsniams ir kalbindamas pašnekovus padėjo įvertinti mūsų iškovotą nepriklausomybę ir nepriimti jos, kaip savaime suprantamo dalyko. Manau, turėtų būti skiriama daugiau dėmesio ir pastangų aktyviam šalies istorijos populiarinimui, kad kiekvienas Lietuvoje gyvenantis asmuo geriau suvoktų istorinių faktų tikrumą ir gebėtų skirti okupacinio laikotarpio propagandą nuo tikrų faktų.

Partizano iš Azerbaidžano Šakiro Sadygovo pavyzdys byloja, kad šios šalies patriotu gali tapti kiekvienas, kurio širdyje rusena laisvė ir meilė. Nepriklausomai nuo tautybės ar politinių pažiūrų – mus apibrėžia vienybė siekiant bendros gerovės, o ne pasidalinimas į grupeles.

Tikiu, kad ciklo metu pateiktos temos skaitytojams leido geriau suvokti pokario rezistencijos svarbą. Ją įvertinę ir pasimokę, šiandien galime lygiuotis į tikrus ano meto patriotus. Puoselėti geresnę ateitį ir atsiminti, kad aukodamiesi Lietuvai – aukojamės vieni kitiems. Tai kuria bendrą mūsų visų gerovę.

Už įkvėpimą pradėti projektą, dėkoju profesoriui Rimantui Jankauskui. Už profesionalią pagalbą rengiant ciklo straipsnius ir tikrinant istorinę tiesą, dėkoju Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centrui bei jo darbuotojams – Vilmai Juozevičiūtei, Eugenijui Peikšteniui, Remigijui Černiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)