Maisto tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ kūrėja ir kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė juokdamasi sako, kad dauguma lietuvių apie ropes yra girdėję tik iš pasakų, jų nė neragavę.

„Galima sakyti, kad ropės yra šiokia tokia vietinė egzotika. O pamirštos jos tikrai nepelnytai. Kažkada šias daržoves nukonkuravo bulvės, tačiau dabar ropės išgyvena tikrą atgimimą, ypač aukštos klasės restoranuose. Ropes tikrai verta prisiminti ir įtraukti į savo gaminamus patiekalus“, – kalba ji.

Apibūdindama specifinį ropių skonį pašnekovė sako, kad šios daržovės turi morkų saldumo ir garstyčių bei ridikėlių aitrumo.

Tikras vitaminų užtaisas

Ropės savyje yra sukaupusios daug vitaminų B1, B2, C, PP, U, o vitamino C, kaip sako R. Ničajienė, ropėse beveik tiek pat, kiek ir citrinose. Šios daržovės taip pat turi daug mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo, geležies, mangano, cinko, natrio.

Dietologai šią daržovę į savo racioną siūlo įtraukti kovojantiems su antsvoriu, mat 100 g ropių yra vos 28 kcal.

„Kadangi ropėse natūraliai yra cukraus, kepdamos jos skaniai karamelizuojasi. Šiuo metu galima nusipirkti įvairiausių veislių ropių, nuo visai mažų iki tikrai didelių, jų spalvos – nuo geltonos iki švelniai violetinės. Skirtingų ropių skoniai irgi kiek skiriasi“, – atskleidžia maisto tinklaraštininkė.

Ropės

Kaip ir su kuo gaminti

Ropės puikiai dera su visomis šakninėmis daržovėmis: morkomis, šakniniais salierais, pastarnokais, bulvėmis, vardija R. Ničajienė. Jas galima pjaustyti į mėsos ir daržovių troškinius arba kepti orkaitėje su kitomis daržovėmis, kaip garnyrą prie mėsos.

„Keptos orkaitėje ir medumi aplietos ropelės labai dera prie keptos antienos. Keptas ropes skanu apibarstyti kapotais riešutais: lazdynų, graikiškais. Jas galite gardinti šildančiais prieskoniais: imbieru, cinamonu. Tradiciškai ropės tinka ir prie šoninės bei kiaulienos mėsos“, – dėsto ji.

Skaniausia, pašnekovės teigimu, ropes baigiant kepti orkaitėje apšlakstyti skystu medumi, sumaišytu su citrinų sultimis. „Daržovės gražiai apkeps ir karamelizuosis. Taip pat labai gardu ruošti mėsos ir ropių su morkomis bei salierais troškinį. Lėtas troškinimas neaukštoje temperatūroje ropėms ypač tinka“, – moko R. Ničajienė.

Svarbiausia, anot maisto tinklaraštininkės, ropių nepervirti, nes tada jos taps panašios į košę. Taip pat pašnekovė siūlo vieną mažą sveikatai naudingą gudrybę – ropių galima į maišyti ir gaminant bulvių košę.

R. Ničajienė siūlo pasigaminti sveikuolišką garnyrą, puikiai tinkantį prie keptos anties arba kiaulienos.

Ropės, keptos su pastarnokais, medumi ir riešutais

Ropės, keptos su pastarnokais, medumi ir riešutais

Reikės:
(4 asm.)

2 ropių
0,5 kg pastarnokų
1 česnako galvutės
50 g graikinių riešutų
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 šaukštų skysto medaus
1 šaukto citrinų sulčių
druskos, maltų pipirų, džiovintų čiobrelių (pagal skonį)

Gaminimas:

Daržoves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite. Pastarnokus, priklausomai nuo jų dydžio, kiekvieną perpjaukite išilgai į dvi ar keturias dalis, ropes supjaustykite stambiais gabalais. Česnaką išskaldykite skiltelėmis ir nulupkite.
Pjaustytas daržoves ir česnakus kepimo inde sumaišykite su aliejumi, prieskoniais ir druska.
Kepkite įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje apie 25–30 minučių, kol daržovės suminkštės.
Medų pašildykite, kad suskystėtų, ir sumaišykite su citrinų sultimis.
Iškepusias daržoves apipilkite medumi ir apibarstykite stambiai kapotais graikiniais riešutais, išmaišykite ir pašaukite dar 10 minučių į kaitresnę 220 laipsnių įkaitintą orkaitę, kad daržovės gražiai apkeptų ir lengvai karamelizuotųsi.

Skanaus!

Daugiau skanių idėjų rasite R. Ničajienės knygoje „Gero maisto dienoraštis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)