„Svarbiausia – suprasti, kad vasarą kūnas gali siųsti ir klaidingus signalus. Kartais, rodos, visai nesinori gerti, tačiau karštuoju laikotarpiu skysčius reikia vartoti nuolat, net ir nekankinant troškuliui. Taip pat būtina pasinaudoti galimybe valgyti tai, kas auga būtent vasarą. Skysčių poreikį ir maistą galima suderinti ir rinktis produktus, kuriuose yra daug vandens“, – pranešime spaudai cituojama projekto „Birutė Efektas“ ekspertė D. Rapalytė

Specialistė atsako į klausimus, kokius produktus pasirinkti, ko reikėtų vengti, temperatūros stulpeliui kylant aukštyn:

1. Kokius produktus rinktis, kai lauke labai karšta? Kokio maisto reikėtų vengti?

Kai lauke labai karšta, rekomenduoju rinktis kuo daugiau vandens turinčių produktų: arbūzų, salierų, melionų, paprikų, agurkų ir pan. Prakaituodami mes netenkame mums taip reikalingų mineralinių medžiagų, tokių kaip magnis ar kalis, todėl labai svarbu jas susigrąžinti iš maisto. Daug vandens turintis maistas taip pat gaivina organizmą ir neleidžia perkaisti.

Reikėtų vengti maisto, kuris dehidratuoja organizmą, pavyzdžiui, kofeino turinčių gėrimų, daug druskos ar cukraus turinčių maisto produktų. Šiam sąrašui taip pat priklauso ir riebi žuvis, soja, alkoholiniai gėrimai.


2. Kokios medžiagos organizmui naudingos vasarą?

Vasarą reikėtų pasinaudoti proga, kad mūsų krašte auga uogų, daržovių, vaisių, ir jiems nereikia keliauti tūkstančius kilometrų iš kitų šalių, kad mus pasiektų. Visuose šviežiuose vaisiuose ir daržovėse gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, apsaugančių mus nuo įvairių ligų. Taip pat noriu atkreipti dėmesį, kad vasarą labai svarbu valgyti kuo daugiau raudonos, geltonos, oranžinės spalvos daržovių, nes jose gausu beta karotino, kuris apsaugo odą nuo kenksmingų saulės spindulių ir padeda gražiau įdegti.

3. Ar tiesa, kad vasarą reikia gerti daugiau vandens?

Tikra tiesa! Vanduo be galo svarbus, nes apsaugo mus nuo dehidratacijos, papildo organizmą reikiamais mineralais ir geriausiai numalšina troškulį. Rinkitės stipresnės mineralizacijos vandenį be angliarūgštės, nes karštoje aplinkoje žmogaus organizmas su prakaitu netenka daug skysčių ir mineralinių medžiagų. Labai svarbu nepamiršti, kad skysčius reikia vartoti net ir tada, kai nekankina troškulys. Mano patarimas – gerti nuolat ar reguliariai, kas 1–2 val., po truputį. Vertėtų vengti gėrimų su ledu, nes galite peršalti – skystis atšaldys gerklę ir skrandį, o troškulio pojūtis sugrįš greitai ir karštį iškęsti bus dar sunkiau.

Gėrimas

4. Ar ledai tinkami atsigaivinti?

Rekomenduoju rinktis sveikesnę alternatyvą parduotuvėje parduodamiems ledams – pasigaminkite jų patys. Tereikia turėti šaldiklyje gerai prinokusių bananų, juos sumalti kokteiline kartu su braškėmis ar natūralia kakava ir turėsite skanių bei figūrai nekenkiančių ledų.

5. Kas tiktų vasaros pusryčiams, pietums ir vakarienei?

Pusryčiams labai tiktų sotūs ir gaivūs kokteiliai, pagaminti iš uogų, bananų, žalių lapinių daržovių. Siūlau išbandyti odą gražinančio kokteilio receptą: ½ banano, ½ kriaušės, ½ obuolio, ¼ citrinos, saujelė petražolių, stiebelis saliero ir saujelė špinatų ar kitų lapų bei stiklinė vandens. Šis kokteilis gaivina odą, valo šlakus, normalizuoja žarnyno darbą ir suteikia jėgų visai dienai!

Pietums labai tiktų gaivios sriubos, tokios kaip šaltibarščiai, įvairios salotos su daržovėmis, avinžirniais, lęšiais ar bolivinėmis balandomis. Bolivinių balandų ir burokėlių salotų receptas: išverdame balandas ir atvėsiname jas, tuomet supjaustome agurkus, pomidorus ir virtus arba žalius burokėlius. Dedame mocarelos arba fetos, pabarstome kepintomis moliūgų, saulėgrąžų ir sezamų sėklomis ir pašlakstome alyvuogių aliejumi ir citrina, smulkiai papjaustome žolelių, tokių kaip petražolės ar bazilikai, ir papuošiame salotas.

Vakarienei galima rinktis žuvies patiekalus ir daug šviežių ar orkaitėje keptų daržovių. Galite išbandyti Viduržemio jūros regionu kvepiantį receptą: supjaustome paprikas, brokolius, burokėlius, morkas skiltelėmis, apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir pipirais, sudedame į kepimo indą, renkamės patinkančią žuvį – doradą ar jūros lydeką, ją taip pat apšlakstome alyvuogių aliejumi, druska bei pipirais, kepame viską kartu orkaitėje. Užkandžiams labai tiks arbūzai, braškės, serbentai ir kiti gaivūs vaisiai ar uogos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)