Įrodyta, kad bananai gerina nuotaiką, skatina endorfinų gamybą organizme, o tai – tik dalis įtikinamų priežasčių, kodėl verta kasdien valgyti bananų.

Nuo bananų nestorėjama

Daugelis besilaikančių dietų nevalgo bananų – per daug kaloringi. Be reikalo. Kur kas naudingiau suvalgyti bananą nei bandelę su sėlenomis ar išgerti lieso kefyro, ką jau kalbėti apie nesveikus užkandžius.

Bananuose yra daug ląstelienos, todėl jie greitai suteikia sotumo ir valo žarnyną. Bananuose esantis pektinas sutraukia skysčių perteklių skrandyje, todėl suvalgius bananą paskui ilgai nieko nesinori. Nuo vieno banano per dieną nesustorėsite, o sveikatai bus didžiulė nauda.

Daug kalio

Bananuose yra daug kalio, kurio mums dažnai trūksta. Kalis stiprina širdies raumenį, palaiko organizmą tonuse.

Specialistai pataria suvalgyti bananą po aktyvių treniruočių, kad mažiau skaudėtų raumenis ir nebūtų mėšlungio. Bananuose esantys kalis ir magnis tvirtina nervų ryšius, padeda neutralizuoti raumenyse susikaupusią pieno rūgštį.

Gerina regėjimą

Bananai padeda geriau matyti, neleidžia metams bėgant degraduoti akių raumeniui. Akių ligų profilaktikai reikia pastovia valgyti bananų.

Normalizuoja kraujospūdį

Žmonėms, kurių aukštas kraujospūdis, patartina nešiotis bananų. Ne paslaptis, kad kraujospūdis dažnai šokinėjo dėl kalio disbalanso organizme, o bananai normalizuoja šio mikroelemento kiekį. Naujausi tyrimai rodo – bananai turi ir lengvą raminamąjį poveikį dėl juose esančių lėtai įsisavinamų angliavandenių ir saldaus skonio. Dažniau valgyti patartina ne tik hipertonikams, bet ir linkusiems nervintis žmonėms.

B grupės vitaminai

Moterims ypač naudingi bananai – jie mažina skausmus per menstruacijas, atkuria vitamino B atsargas organizme. Bananų rekomenduojama valgyti vaikams, kad tinkamai vystytųsi smegenys.

Graži oda

Bananuos yra cinko, kuris saugo nuo išbėrimų ir odos sudirgimų. Dažnai valgant bananų praeina odos sausumas, pleiskanojimas. Dėl bananuose esančio vitamino E oda taps švelni kaip šilkas.

Bananai gerina miegą, stiprina organizmą, saugo nuo pervargimo. Jei tinstate, bananai padės išvengti šios problemos – jie skatina inkstų veiklą, o tuo pačiu aprūpina organizmą naudingais mikroelementais.

Bananų duona

Bananų duona populiari visame pasaulyje, o jos tėvynė – Amerika. Manoma, kad pavaišinti artimą žmogų bananų duona reiškia parodyti jam pagarbą ir svetingumą. Jūsų dėmesiui – bananų duonos receptas. Šioje duonoje ne tiek daug kalorijų, ji soti, subtilaus skonio, yra puikus užkandis.

Produktai:

2–3 sunokę bananai,
2 kiaušiniai,
60 g sviesto (jei laikotės griežtos dietos, sviesto galima nedėti),
1 stiklinė į miltus sumaltų avižinių dribsnių (galima naudoti bet kokius miltus),
1 šaukštelis kepimo miltelių,
100 g graikinių riešutų,
1 šaukštelis cinamono,
razinų (jei norite)

Kaip gaminti:

Sutrinkite bananus, į jų masę sudėkite kiaušiniu, suberkite cinamoną, žiupsnelį druskos, viską išmaišykite.

Sviestą ištirpinkite. Į miltus suberkite kepimo miltelius. Sumaišykite sviestą su bananų mase ir miltais, suberkite smulkintus riešutus ir razinas.

Užminkytą tešlą sudėkite į kepimo forą, kepkite 180 laipsnių kaitrumo orkaitėje 35–40 min.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (88)