Taigi, pabandėme išsiaiškinti, ar šis gėrimas tikrai yra toks jau nekaltas, kaip daugelis manome. Peržvelgėme daugelį parduotuvėse randamų girų – ir štai rezultatai bei pagrindinės išvados.

Visų pirma priminsime, kad rekomenduojamas suvartoti maksimalus cukraus kiekis yra maždaug 25 g per dieną. Viena skardinė (500 ml) giros turi maždaug nuo 29 iki beveik 44 g cukraus. Kad būtų dar paprasčiau – nuo 7 iki 11 šaukštelių cukraus!

Šįkart vertindamos produktus konsultavomės su mitybos specialiste doc. dr. Sandrija Čapkauskiene. Ji akcentavo, kad anglies dioksido prisotinti gėrimai, ypač tokie, kuriuose daug cukraus, gali turėti įtakos svorio prieaugiui. Savo ruožtu mes pridėsim, kad kai yra TIEK cukraus, natūralu, kad tas svorio prieaugis ir gali atsirasti be anglies dioksido.

Jeigu 100 ml giros yra, tarkim, 40–50 kcal, tai visoje giros skardinėje (500 ml) yra apie 200–250 kcal! Kaip šokolade: „Snickers“ turi 250 kcal, „KitKat“ – 220 kcal ir pan. Taigi gira yra saldumynas.

Nepamirškite, kad sveika suaugusio žmogaus kalorijų norma moteriai yra apie 2000 kcal, vyrui – 2500–3000 kcal.

Šį kartą balus dalijome pagal cukraus kiekį – pažymėjome visas giras, kuriose daugiau nei 7,5 g cukraus 100 ml. Joms skyrėme -0,5 balo. O mitybos specialistė S. Čapkauskiene atskirai po -0,5 balo skyrė už šiuos ingredientus:
kalio sorbatą
dažiklius
kvapiąsias medžiagas
Taip pat ji skyrė -1 balądažiklį amoniakinę karamelę, kurią užsienyje net siekiama uždrausti, ir natrio benzoatą, kuris gali sukelti vėžines ligas.

Reitinguojant giras geriausiai pasirodė „Gubernijos Duonos gira“ ir „Smetoniška gira bravoro rauginimo (be konservantų)“.

Be kvapiųjų medžiagų ir konservantų taip pat apsiėjo „Gubernijos“ gira „Rugilė“ ir gaivusis giros gėrimas (ne gira) iš ruginės duonos džiūvėsių „Ožiukai“. Vis dėlto šiuose gėrimuose yra daugiau cukraus.


Mitybos specialistės S. Čapkauskienės vertinimas

Vertindamos giras pažymėjome ir mieles. Mielės kartu su cukrumi žarnyne gamina alkoholį. Taip pat mielės gali sukelti mieguistumą, alergijas, dujų kaupimąsi, odos sudirgimus.

Renkantis maisto produktus svarbu atkreipti dėmesį į etiketę ir vengti dažiklių, saldiklių ir konservantų. Kuo gėrime daugiau cukraus (ir/arba fruktozės) ir kuo toks gėrimas dažniau vartojamas, tuo didesnė antsvorio tikimybė. Per didelis fruktozės kiekis maisto racione, ypač jei fruktozė perdirbta, yra net blogiau nei cukrus. Per didelis kiekis fruktozės stimuliuoja apetitą mažindama sotumo jausmą (sotumo hormono leptino koncentraciją). Jei su maistu patenka per didelis fruktozės kiekis (cukraus taip pat), ji pradedama kaupti riebalinėse ląstelėse ir didina riebalinio audinio kiekį.

Blogiausia yra tai, kad fruktozės perteklius didina riebalų kiekį ant vidaus organų, o tai yra žymiai pavojingiau sveikatai nei didesnis riebalinio audinio kiekis poodyje.

Svarbios ir kitos sudedamosios dalys, pažymėtos E raide. Saldžiųjų gaiviųjų gėrimų reikia stengtis vartoti kuo mažiau ir keisti juos vandeniu. Jei mėgstate girą, geriau pasigaminkite ją namuose, nes sudedamosios dalys tikrai bus natūralesnės ir „švaresnės“ nei pramoniniu būdu pagamintose girose.

Gamintojų komentarai

Labai aiškiai apie į daugumą girų pridedamą anglies dioksidą paaiškino AB „Gubernija“ komunikacijos projektų vadovė Irma Griškevičienė (beje, priminsime, kad jų giroje anglies dioksido nepridėta): „Gira Lietuvoje galima vadinti tik tokį produktą, kuris yra fermentuotas, paprasčiau kalbant – raugintas. Rauginimui yra naudojamas mikroorganizmų kultūrų raugas, kuriame paprastai yra mielių, rūgimo metu išskiriančių anglies dioksidą, kuriuo ir prisisotina gira – todėl ji be jokio anglies dioksido pridėjimo tampa gazuota. Jeigu įmonė savo gaminamos giros sudedamųjų dalių sąraše nurodo anglies dioksidą – reiškia, jo fermentacijos proceso metu nesusidaro pakankamai, kad gėrimas taptų skaniai gazuotas.“

Taip pat I. Griškevičienė paaiškino, kas yra kai kuriose girose naudojamas giros miso koncentratas.
„Misa yra iš grūdinių žaliavų pagamintas ekstrakcinių medžiagų tirpalas. Pastarasis gali būti sukoncentruotas, t. y., iš jo pašalinta dalis vandens. Tokius koncentratus ar ekstraktus yra lengva transportuoti, laikyti, naudoti – tik atskiedei vandeniu ir gamink. Mes duonos girą gaminame iš specialiai šios giros gamybai kepamų ruginės duonos džiūvėsių.“

AB „Volfas Engelman“ rinkodaros projektų vadovė Inga Austynaitė detalesnės informacijos nepateikė teigdama, kad giros sudėtinės dalys ir technologinis procesas yra komercinė paslaptis.

Kitų gamintojų komentarų nesulaukėme.

Taigi mes galime tik dar kartą rekomenduoti žiūrėti, ką perkate, ką patys geriate ir duodate savo vaikams. Jeigu ir renkantis atsigerti giros – bent išsirinkite su mažiau cukraus, be dažiklių ar natrio benzoato. Ir vis dėlto geriausiai troškulį malšina...vanduo.