Reikės:

500 g avižų dribsnių
250 g sviesto
600 g juodųjų serbentų (galima keisti kitomis uogomis ar jų deriniais, tiks ir šaldytos)
100 g palmių cukraus
4 v. š. klevų sirupo
1 a. š. cinamono
1 a. š. kardamono

Gaminimas:

  • Serbentus nuplauname, nuskabome kotelius. Sudedame į puodą ir maišydami verdame ant vidutinės ugnies apie 6 min.
  • Tuo metu kitame puode ištirpiname sviestą ir išjungiame kaitrą. Sudedame prieskonius, cukrų, sirupą ir maišome, kol viskas ištirpsta.
  • Į sviesto masę supilame avižas ir maišome, kol kiekvienas dribsnis sumirks.
  • Orkaitę įkaitiname iki 180 C, o kepimo formą išklojame popieriumi. Dugne lygiu sluoksniu paskirstome pusę avižų. Gerai suspaudžiame šaukštu arba rankomis.
  • Serbentus sutriname elektriniu trintuvu ir nukošiame, kad masė taptų tirštesnė. Skystį atsidedame – jo gali prireikti.
  • Dedame sluoksnį serbentų tyrės ir išlyginame.
  • Ant viršaus dedame likusias avižas ir vėl gerai suspaudžiame.
  • Pašauname į orkaitę 20–25 min., kad paviršius įgautų auksinį atspalvį.
  • Paliekame 10 min. kepimo formoje atvėsti ir ragaujame. Labai skanu su išplaktu rikotos sūriu.

Pastabos. Naudokite kuo didesnę kepimo formą. Maniškė 24x30 cm buvo mažoka – nuo per storo sluoksnio avižos byrėjo. Tad geriau, kad batonėlis būtų plonesnis, traškesnis ir stabilus.

Likusį nuo serbentų skystį galite sumaišyti su medumi ir valgyti su jogurtu, grūdėta varške, blyneliais ar varškės sūriu. Aš supilsčiau į ledukų formeles ir užšaldžiau – užsimanius kompoto bus galima ištirpinti stiklinėje karšto vandens.