Ši fotosesija – dalis fotografo nuo metų pradžios įgyvendinamo asmeninio projekto „52 kartai“, kuriame kiekvieną savaitę skelbiami geriausių šalies virtuvės meistrų receptai vakarienei, o fotografas juos kaskart vis kitaip iliustruoja, rašoma pranešime spaudai.

Motinos diena neatskiriama nuo gėlių, tad šį kartą, artėjant Motinos dienos savaitgaliui, išbandžiau dar kitokią maisto fotografiją – tarp gyvų pavasarinių žiedų. Įkomponuoti patiekalus tarp gėlių žiedų buvo dar vienas naujas ir įdomus iššūkis. Tikiuosi, kad šios švelnios ir žydinčios nuotraukos suteiks naujų idėjų, kaip galėtų atrodyti Motinos dienos vakarienė“, – kalba R. Daskevičius.

Fotosesijai fotografas panaudojo vėlyvą pavasarį tik ką pražydusius laukų ir pievų augalus, žydinčius kiškio kopūstus, prasiskleidusias alyvas ir švelnių tonų pavasarines gėles – vėdrynus.

Liucija Makovska

Lengvus patiekalus ir gėrimus, kuriuose dominuoja daržovės, vaisiai ir uogos, specialiai šiam kartui sukūrė virtuvės šefė, daugkartinė tarptautinių kulinarijos konkursų nugalėtoja Liucija Makovska. Ji Motinos dienos vakarienei siūlo daržovių traškučius su gardžiais padažais, menkę su daržovių spagečiais, gaivų rabarbarų-obuolių pyragą ir braškių-bananų kokteilį su migdolų pienu.

Daržovių traškučiai

Tai sveikas užkandis, kurį lengvai pagaminsite namuose. Naujų skonių jam suteiks graikiškų riešutų ir avokadų padažai.

4 žmonėms
sudėtingumas: lengva

Reikės:

įvairių šakninių daržovių: burokėlių, morkų, pastarnokų, saldžiosios bulvės, salierų
Kale lapinio kopūsto
alyvuogių aliejaus
druskos

Graikiškų riešutų padažui:

120 g graikiškų riešutų
15 g svogūno
20 g saliero stiebo
20 g morkų
15 ml sojos padažo
vandens (konsistencijai)
druskos, pipirų

Avokadų padažui:

1 avokado
1 mažos skiltelės česnako
žiupsnio kalendros
žiupsnelio malto kumino
1 žaliosios citrinos sulčių
druskos, pipirų, galima aitrios paprikos (dėl aitrumo)

Gaminimas:

1. Daržoves labai plonai supjaustykite pjaustykle, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pabarstykite jūros druska. Kale kopūsto lapus kruopščiai nuplaukite, išdžiovinkite, suplėšykite nedideliais gabalėliais ir taip pat šiek tiek apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite druska.
2. Kepkite iki 150–180 °C įkaitintoje orkaitėje 10–20 minučių, priklausomai nuo daržovių ir orkaitės galingumo. Kepdami vis patikrinkite, ar daržovės jau tapo norimo traškumo. Kepkite neįjungę ventiliatoriaus, nes kitaip plonai supjaustytos daržovės (ypač Kale kopūstai) ims skraidyti orkaitėje.
3. Paruoškite graikiškų riešutų padažą. Riešutus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite valandai. Smulkiai supjaustykite svogūną, salierą ir morką. Mirkytus riešutus kartu su daržovėmis dėkite į smulkintuvą, pagardinkite druska, šviežiai maltasi pipirais, sojos padažu, įpilkite šlakelį vandens ir viską gerai susmulkinkite, kad padažas taptų norimo tirštumo.
4. Paruoškite avokadų padažą. Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į trintuvą ir smulkiai sutrinkite.

Menkė su daržovių makaronais

Lengvas žuvies patiekalas su neįprastai atrodančiu garnyru papuoš vakarienės stalą.

4 žmonėms
sudėtingumas: lengva

Reikės:

~500–600 g menkės filė
alyvuogių aliejaus
80 g pistacijų
druskos, pipirų

Garnyrui:

1 žaliosios cukinijos
1 geltonos cukinijos
1 geltonos morkos
pesto padažo

Žirnelių kremui:

šviežių arba šaldytų žirnelių
druskos

Gaminimas:

1. Menkės filė trumpai pamarinuokite su druska ir pipirais bei alyvuogių aliejumi. Žuvį kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 10–15 min. užbarstę smulkiai sumaltais pistacijų riešutais.
2. Daržoves pjaustykle supjaustykite makaronais (ilgais plonais šiaudeliais) ir minutei panardinkite į verdantį vandenį. Paskaninkite pesto padažu.
3. Paruoškite žirnelių kremą. Žirnelius kelias minutes pavirkite vandenyje ir sutrinkite trintuvu iki vientisos masės.
4. Patiekite žuvį – į lėkštę dėkite po gabalėlį keptos menkės, šalia – daržovių makaronų, pagardinkite žirnelių kremu.

Patarimas: patiekalą galite papuošti baltos morkos rutuliukais ir violetinių morkų griežinėliais (apkepinus su sviestu).

Braškių ir bananų kokteilis

Vasariškų skonių kokteilis, kurį puikiai papildo migdolų pienas.

4 žmonėms
sudėtingumas: lengva

Reikės:

300 g braškių
2 vnt. bananų
800 ml migdolų pieno

Gaminimas:

1. Visus ingredientus išplakite trintuve.

Obuolių-rabarbarų pyragas

Gaivus su malonia rūgštele obuolių-rabarbarų pyragas puikiai tiks šventinei vakarienei arba pietums užbaigti

4 žmonėms
sudėtingumas: lengva

Trapiai tešlai reikės:

100 g sviesto
300 g miltų
1 kiaušinio
50 g cukraus
10 g vanilinio cukraus

Kremui:

150 ml grietinėlės
20 g cukraus
10 g vanilinio cukraus
1 kiaušinio trynio
1 arbatinio šaukštelio kukurūzų krakmolo (ištirpinti vandenyje ~ 40 ml)

Įdarui:

500 g rabarbarų
200 g obuolių
100 g cukraus
žiupsnio cinamono
20 g kukurūzų krakmolo

Trupiniams:

100 g miltų
80 g sviesto
80 g cukraus

Gaminimas:

1. Kambario temperatūros sviestą išminkykite su miltais, įmuškite kiaušinius, sudėkite cukrų, druską ir viską suminkykite iki vientisos masės. Gautą tešlą sudėkite į maistinę plėvelę ir valandai padėkite į šaldytuvą.
2. Paruoškite kremą. Grietinėlę sumaišykite su tryniais ir cukrumi ir kaitinkite ant silpnos ugnies nuolat maišydami, kol užvirs. Jei konsistencija per skysta, įdėkite kukurūzų krakmolo prieš tai jį sumaišę su trupučiu vandens. Pavirkite dar minutę ir atvėsinkite.
3. Paruoškite įdarą. Rabarbarus ir obuolius supjaustykite apie 1 cm kubeliais, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu bei kukurūzų krakmolu. Viską gerai išmaišykite, sudėkite į indą ir apie 15 min. kepkite orkaitėje, kad išbėgtų dalis sulčių. Atvėsinkite.
4. Iš šaldytuvo išimkite paruoštą trapią tešlą, ją iškočiokite iki 0,5 cm storio, išklokite ja kepimo formą (kiekiai nurodyti 18 cm skersmens formai), uždėkite kepimo popieriumi ir suberkite pupelių ar žirnių, kad kepant liktų gražus pyrago pagrindas, ir kepkite apie 15 min. iki 180–190 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepusį pyrago pagrindą atvėsinkite.
5. Ant pyrago pagrindo supikite kremą (1 cm storio), sudėkite įdarą ir ant viršaus užbarstykite paruoštus trupinius: miltus, sumaišytus su cukrumi ir minkštu sviestu. Kepkite 170–180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių, kol viršus gražiai apskrus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)