Daugeliui gali atrodyti, kad tunas yra sunkiai paruošiama žuvis, reikalaujanti daug laiko ir išmonės, tačiau tai – netiesa, rašoma atsiųstame pranešime spaudai. Nereikia būti profesionaliu šefu, kad savo namuose galėtumėte mėgautis puikiai atrodančiais, skaniais ir, svarbiausia, sveikais tuno patiekalais.

Kartu su garsiais tinklaraštininkais restorano šefas Martynas Paulauskas įrodė, kad įvairiausiais tuno patiekalais gali mėgautis kiekvienas, o tam nereikia nei begalės laiko, nei didelių pastangų, juk šiuolaikiniam vartotojui norisi sveiko maisto, bet daugeliui stinga laiko patiekalus ruošti namuose.

Susirinkę tinklaraštininkai kartu su M. Paulausku gamino labai greitai paruošiamus ir paprastus tuno patiekalus.

Renginyje dalyvavusi menininkė, originaliais piešiniais iš maisto produktų stebinanti Jolita Vaitkutė pasakojo, kad „su tunu“ jai piešti dar neteko, tačiau jos mitybos racione tuno patiekalų – apstu.

„Tunas pakankamai sudėtinga medžiaga paveikslui, nebent tai būtų sumuštinis iš tuno. Tačiau mano namuose tuno dėžučių tikrai rastumėte – jį labai mėgstu. Gaminame salotas, užkandžius, įvairiausius patiekalus. Tunas dera praktiškai su viskuo – net su vaisiais! Tad eksperimentuoti nesunku“, – pasakojo J. Vaitkutė.

Jai antrino ir kulinarinių knygų autorė Nida Degutienė. Pasak jos, tunas yra vienas universaliausių ir nepamainomų maisto produktų.

„Bado dienai“ stalčiuje tuno visada yra. Kai nėra laiko ir turi tik 15 minučių pasigaminti valgyti, tunas – geriausia išeitis. Šiuo metų laiku, kai yra žalumynų, tuno salotos yra geriausias pasirinkimas. O pagrindinis tuno privalumas – greitis. Žinoma, svarbu ir tai, kad jis yra labai maistingas, visavertis produktas. Tuną galima naudoti tiek užkandžiams, tiek pagrindiniams patiekalams – šis produktas yra universalus, todėl nereikia galybės ingredientų, kad jį valgytum. Tinka ir vienas, ir su salotomis, makaronais“, – mintimis dalijosi N. Degutienė.

Tuno mėsa laikoma viena vertingiausių pasaulyje, nes ši žuvis auga laukinėje gamtoje, todėl yra ypač vertinga, turi daug baltymų ir omega rūgščių.

Tuno fiestoje dalyvavusi tinklaraštininkė Ramunė Tamušonytė pasidalijo mėgstamiausio jos patiekalo – sveikuoliškų naminių burgerių su tunu – receptu.

Padažui reikės:
150 g graikiško jogurto
4 v. š. alyvuogių aliejaus
2 a. š. raudonojo vyno acto
2 a. š. pomidorų padažo (arba kečupo)
2 a. š. klevų sirupo
pusės a. š. smulkinto jelapeno
3 smulkių marinuotų agurkėlių
1 raudonojo svogūno
šakelės šviežio peletrūno arba kalendros

Burgeriams:
2 skardinės smulkinto tuno savose sultyse, gardinto jelapenais
1 a. š. ryžių acto arba ryžių vyno
1 a. š. sezamų aliejaus
1 didelio kiaušinio
1 v. š. sezamų sėklų
100 g japoniškų Panko džiūvėsėlių (arba įprastų)
1 svogūnų laiškų ūglio (3–4 svogūnų laiškai)
druskos
smulkintų juodųjų pipirų
3 v. š. rapsų aliejaus
4 pilno grūdo burgerių bandelės

Pagardinimui:
salotų lapų
1 avokado

Gaminimo eiga:

Pirmiausia gaminame padažą, kad kol ruošime mėsainius, jis šaldytuve spėtų įsigerti prieskoniais ir kiek sustingtų. Sudedame visus smulkintus padažui skirtus ingredientus į dubenį ir gerai išmaišome, dedame į šaldytuvą.

Burgerių pagrindui naudojame smulkintą tuną savose sultyse, gardintą jelapenais – atidarę skardinę nupilame skysčio perteklių. Įmaišome ryžių acto ir sezamų aliejaus. Įmaišome ir lengvai suplaktą (ne iki putų) kiaušinį. Įmaišome kapotų prieskoninių žolelių, druskos ir pipirų.

Į nedidelį dubenėlį beriame Panko džiūvėsėlius.

Įkaitiname aliejų keptuvėje ir iš viso pasiruošto tuno rankomis formuojame keturis tuno kepsniukus, apvoliojame juos paruoštuose džiūvėsėliuose ir kepame iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos – kepti reikia tik tiek, kol viduje įmaišytas kiaušinis sutvirtins kepsnelį, pats konservuotas tunas jau yra tinkamai apdorotas valgyti. Neperkaitinkite, nes kepsneliai išdžius.

Paskrudiname bandeles ir jas paruošus, apatinį bandelių sluoksnį puošiame minkštais salotų lapais, ant jų gausiai patiekiame atvėsusios padažo, dedame tuno kepsnelį ir pjaustytą avokadą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)