Šie stebukladariai baltomis kepurėmis – geriausi pasaulio kulinarai. Pažinti jų veidus yra būtina, rašo kitchenmag.ru.

Gordonas Ramsay

Jis yra garsių kulinarinių programų „Pragaro virtuvė“ („Hell’s Kitchen“), „Vyriausiasis virėjas“ („Master Chef“), „Virimo taškas“ („Boiling Point“) ir „Gordono Ramzio virtuvės košmarai“ („Ramsay’s Kitchen Nightmares“) autorius ir vedėjas. Be televizijos karjeros, G. Ramsay yra dešimties restoranų ir trijų barų Anglijoje, taip pat dvylikos restoranų kitose šalyse savininkas.

Gordonas Ramsey

Pirmasis šio virtuvės šefo restoranas „Gordon Ramsay at Royal Hospital Road“ gavo tris „Michelin“ žvaigždutes vos atvėręs duris. Kitas jo kūdikis – restoranas „Pétrus“ – buvo įvertintas viena žvaigždute praėjus metams nuo atidarymo.

G. Ramsay taip pat yra ne vienos knygos autorius. Visos jos tapo bestseleriais įvairiose pasaulio šalyse. Knygas „Gaminti gali visi!“ („Make it Easy“) ir „Pasaulio virtuvės“ („World Kitchen“) galima perskaityti ir lietuvių kalba.

Virtuvės šefas Alainas Ducasse

Alainas Ducasse’as

Prancūzas A. Ducasse’as įveikė kelią nuo virtuvės padėjėjo viename Bordo viešbučių iki vyriausiojo virėjo. Tai ne tik garsiausias Provanso virtuvės specialistas, bet ir sėkmingai restoranų verslą plėtojantis žmogus. Šio virtuvės šefo maitinimo įstaigų galima rasti Tokijuje, Monake, Beirute, Sankt Peterburge, Niujorke, Paryžiuje. Būtent jo pastangomis aukštoji virtuvė tapo paprastesnė ir suprantamesnė žmonėms, kuriems toli iki bohemos.

A. Ducasse’o filosofija – tradicijomis grįsta kūryba. Šiandien jis apdovanotas pačiu aukščiausiu Prancūzijos apdovanojimui – Garbės legiono ordinu.

Jamie Oliveris

Jamie Oliveris

Šis britų restoranų savininkas, virtuvės šefas ir šoumenas žinomas dar ir kaip „nuogas virėjas“ (angl. The Naked Chef). Būtent tokiu pavadinimu išėjo jo pirmoji televizijos programa ir viena pirmųjų jo knygų apie skanią ir sveiką mitybą.

Jamie garsėja kaip kovotojas už Jungtinės Karalystės piliečių sveikatą. Jis mano, kad viskas prasideda būtent nuo britų kulinarinių prioritetų.

Knygos, televizijos programos, pasisakymai įvairiose pasaulio šalyse – tai didelis J. Oliverio indėlis į globalią naudingo maisto filosofiją. Laidos, kurias veda šis virtuvės šefas, transliuojamos daugiau kaip keturiose dešimtyse pasaulio šalių. Jis yra gerbiamas Karališkojo gydytojų koledžo narys, prisidedantis prie kovos su vaikų nutukimu ir propaguojantis sveiką mitybą.

J. Oliveris turi pasirašęs sutartį su sporto klubu „Manchester City“, pagal kurią jis atsakingas už visą „Etidath“ stadione esantį maistą.

Hestonas Blumenthalis

Hestonas Blumenthalis

Britų virtuvės šefas H. Blumenthalis išgarsėjo dėl savo domėjimosi molekuline virtuve. Tarp žymiausių jo patiekalų – karvelio krūtinėlė su vytinta šonine (it. pancetta), ledai su kumpiu ir kiaušiniu, levandų želė, austrės su pasifloromis, sraigių košė.

Hestonas – Didžiosios Britanijos restorano „The Fat Duck“ savininkas ir virtuvės šefas. Ši vieta prieš dešimt metų buvo pavadinta geriausiu pasaulio restoranu ir toliau išlaiko savo lygį. Geriausias to įrodymas yra trys „Michelin“ žvaigždutės.

H. Blumenthalis kanalui „Discovery“ nufilmavo visą ciklą programų apie mokslą ir kulinariją, taip pat parašė bestselerį „In Search of Perfection“ ir toliau stebina visus kaip virtuvės šefas.

Nobuyuki „Nobu“ Matsuhisa ir Robertas De Niro

Nobuyuki „Nobu“ Matsuhisa

Šis virtuvės šefas garsėja kaip įvairių kulinarinių tradicijų susiliejimą propaguojančios fusion virtuvės apologetas. Jis savo patiekaluose stebėtinai suderina klasikinius japoniškus motyvus ir Peru bei Argentinos virtuvių ingredientus.

N. Matsuhisa dirbo Japonijoje, Peru, Argentinoje ir iki šiol taiko visą įgytą patirtį dirbdamas virtuvės šefu Los Andžele. Kai atidarė savo pirmąjį restoraną „Mutsuhisa“, jis beveik iškart pateko į geriausių šalies virtuvės šefų dešimtuką. Šiandien visi aukštosios kulinarijos kritikai ir vertintojai mano, kad šis virtuvės šefas kuria patiekalus, kuriems stiliaus prasme nėra lygių.

Jo restoranų „Nobu“ tinklas, kurį atidarė kartu su aktoriumi Robertu De Niro, turi septyniolika maitinimo įstaigų visame pasaulyje. Šiuose restoranuose su malonumu lankosi garsenybės, taip dar padidindami jų populiarumą.

N. Matsuhisa parašė dvi knygas, taip pat nufilmavo kelis filmus.

Paulas Bocuse’as

Paulas Bocuse’as

Šis prancūzų virtuvės šefas garsėja kaip kulinarinio konkurso „Auksinis Boguse’as“ ir Aukštosios prancūzų kulinarijos bendrijos steigėjas ir nepamainomas vadovas. Jo aukštosios virtuvės pagrindą sudaro natūralus produktų skonis, visų ingredientų šviežumas, paprastumo ir elegancijos derinys kiekviename patiekale, padažų atsisakymas, besikeičiantis produktų skonis.

P. Bocuse’as savo vyno darykloje gamina vyną, turi restoranų, filmuojasi televizijoje, rašo knygas, skaito paskaitas. Prieš kelis dešimtmečius jis buvo apdovanotas Garbės legiono ordinu už indėlį į Prancūzijos gastronomiją. P. Boguse’as vadovauja Kulinarijos meno mokyklai Ecully, Kulinarijos institutui ir Europos kulinarų asociacijai „Euro Toques“.

Wolfgangas Puckas

Wolfgangas Puckas

Iš Austrijos kilęs virtuvės šefas išgarsėjo dėl savo nestandartinio požiūrio į patiekalų gaminimo receptūrą. Jam priklauso daugiau kaip dvi dešimtys restoranų JAV, Japonijoje ir Kanadoje, keli kulinariniai prekės ženklai, tarp jų ir „Cut“, greito maisto tinklas „Wolfgang Puck Express“. Jo originalūs sumuštiniai parduodami visuose didžiausiuose pasaulio oro uostuose.

Šlovę jam atnešė knyga apie prancūzų kulinariją amerikiečių virtuvėje. Šiandien šis virtuvės šefas rengia grandiozines vakarienes kino premjeroms ir madų šou. Būtent šis žmogus atsako už kulinarijos šedevrus, kurie patiekiami svečiams po „Oskarų“ teikimo ceremonijos.

Jis parašė šešias knygas apie kulinariją, užsiima pusfabrikačių ir virtuvės įrangos gamyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt