Pirmiausia reikėtų prisiminti, kad deginimo pojūtį sukelia pipiruose esanti medžiaga, vadinama kapsicinu. Tai alkaloidas, pasižymintis erzinančiomis savybėmis ir deginančiu skoniu. Matuojant pipirų aitrumą yra pasitelkiama speciali amerikiečių chemiko sukurta Skovilio aštrumo vienetų skalė (angl. – „Scoville heat units“, SHU), nurodanti, koks kiekis kapsicino yra pipire.

Kaip jau esame rašę, keletą metų išlaikęs aštriausio titulą Trinidado Morugos Skorpiono pipiras turėjo 2 mln. Skovilio aštrumo vienetų. Tai prilygo 400 jelopeno pipirų užtaisui. Arba stiklinei ašarinių dujų koncentrato. Tarp kitko, Amerikos ginkluotųjų pareigų naudojamų ašarinių dujų aštrumas yra prilyginamas kaip tik tiems patiems 2 mln. Skovilio aštrumo vienetų.

Tikriausiai nereikia ir sakyti, kad toks aštrumas pavojingas sveikatai. Ne vienam bandžiusiam suvalgyti vos vieną nedidelį pipirą, visoje burnos gleivinėje susiformavo pūslės. Prarijęs vieną tokių pipirų žmogus ima žiaukčioti, vemti, ji apima panikos jausmas.

Tačiau Velso sodininko visai netyčia išveistas pipiras pranoksta viską. Mike’as Smithas nesiekė jokių rekordų. Jis tiesiog norėjo sudalyvauti ir savo augalą pristatyti prestižinėje „Chelsea Flower Show” parodoje.

Tiesa, kaip augalininkystės žinovas jis konsultavo Nottingham Trent universiteto mokslininkus, siekiančius kapsicino pagrindu sukurti vietinius anestetikus.

Pastariesiems dar prieš parodą išmatavus pipiro aštrumą visi liko pritrenkti. Pasirodo jis siekia net 2.48 mln Skovilio aštrumo vienetų.

Mokslininkai sako, jog šis Dragon’s Breath vardu pramintas pipiras greičiausiai pasiekė gyvybei pavojingo aštrumo ribą ir leisti jį kažkam suvalgyti būtų absoliučiai netoleruotinas elgesys. Tokį žmogų greičiausiai ištiktų anafilaksinis šokas ir jis mirtų per keletą minučių.

Tiesa, vienas mokslininkas nusprendė jį palaižyti, tačiau pasigailėjo dėl tokio savo sprendimo. Jis keletą minučių gaudė orą, spjaudė seiles, o deginantis aštrumo jausmas burnoje tik augo.

Šiuo metu M. Smith’as laukia kol pipiras Gineso rekordų arbitrų bus oficialiai patvirtintas kaip aštriausias pasaulyje.