Į projektą „30 geriausių restoranų“ panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

Pirmieji 10 restoranų, patekę į trisdešimtuką yra čia. 10 pačių geriausių Lietuvos restoranų komisija paskelbs jau kitą savaitę!

20 vieta. „Saint Germain“ (Vilnius)

Šefas Gediminas Švenčionis
Vadovas Dainius Vasiliauskas
Virtuvės tipas – prancūziška virtuvė

„Saint Germain“ šefas Gediminas Švenčionis

Tai yra vienas pirmųjų aukšto aptarnavimo lygio restoranų Vilniuje, duris atvėręs prieš 12 metų kaip vyninė, kuri, beje, tuo metu irgi buvo viena pirmųjų mieste. „Saint Germain“ iki šiol yra žmonių, kurie čia dirba nuo pat pradžių. Vienas jų – pagrindinis virtuvės šefas Gediminas Švenčionis. Tai prancūziškos virtuvės tradicijas puoselėjantis restoranas.

G. Švenčionio sukurtas meniu per daugiau nei 10 metų keičiasi nedaug, nes, kaip teigia restorano vadovas Dainius Vasiliauskas, kad įtrauktų naują patiekalą, reikia kažkurį išmesti, o pašalinti galima tik tuo atveju, jei pavyksta pagaminti kažką geriau. Tai nėra taip paprasta. Taip iš pagrindinio meniu jau 12 metų nesitraukia „Saint Germain“ jautienos tartaras, pomidorinė ir baravykų sriubos, befstrogenas, tuno filė, ypatingasis rizotas.

„Saint Germain“

Įdomu. Šią vietą per 12 metų įvertino ir žinomi pasaulio aktoriai, kurie filmuodamiesi Vilniuje ne kartą užsukdavo į „Saint Germain“. Vien aktorius Jeremy Ironsas ir visa jo filmavimo komanda padarė didžiulę paslaugą pačioje pradžioje, kai tik atsidarė restoranas. J. Ironsas itin pamėgo „Saint Germain“ ir kol filmavosi Vilniuje, buvo nuolatinis šios vietos lankytojas. Taip pat čia nemažai vakarų praleido aktoriai Johnas Malkovichius, Danielis Craigas, Naomi Watts, Marie Trintignant šeima ir kiti.

19 vieta. „Onorė“ (Palanga)

Šefas Bernardas Anužis
Vadovai Ingryda ir Ignas Grušniai
Virtuvės tipas – šiuolaikinė europietiška

„Onorė“ šefas Bernardas Anužis

Paraleliai kai kuriems poilsiautojams atgrasiai Basanavičiaus gatvei Palangoje, palei kanalą vingiuoja promenada. Čia eina pasivaikščioti visai kitokia publika nei žymiausia Palangos gatve. Būtent viename iš šios promenados vingių prieš dvejus metus „Amberton Green“ viešbutyje duris atvėrė restoranas „Onorė“. Jis dar kartą sėkmingai paneigė pasaulyje jau seniai sutriuškintą mitą, kad viešbutyje įsikūręs restoranas nebūtinai turi būti brangus, nuobodus ir uždaras.

Šio restorano valgiaraštis itin džiugina žuvies mėgėjus, vegetarus ir netgi veganus. Šios vasaros meniu yra labai daug daržovių, uogų, kruopų, taip pat žuvies ir jūrų gėrybių. Žinoma, mėsos mėgėjai čia irgi turi kelis solidžius pasirinkimus. Tai viena iš nedaugelio Palangos maitinimo įstaigų, kur meniu pagrindas yra sveikas ir subalansuotas maistas.

„Onorė“

Įdomu. Restorano šefas Bernardas Anužis yra jauniausias projekto „30 geriausių restoranų“ šefas šių metų reitinge, tačiau jau pakankamai patyręs ir itin imlus. Virtuvėje jis pradėjo dirbti būdamas 16 m. Sunku patikėti, kad šiuo metu Bernardui tik 25 m. Pradžioje žinomas šefas Deivydas Praspaliauskas padėjo Bernardui sukurti šio restorano meniu, prižiūrėjo, o dabar jaunasis šefas juos kuria pats.

18 vieta. „Sofa de Pancho“ (Vilnius)

Šefai Martynas Maciulevičius, Vitalis Čižauskas ir Andrius Maciulevičius
Vadovė Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė
Virtuvės tipas – įkvėptas Meksikos

„Sofa de Pancho“ komanda

Meksikietiška virtuvė jau pati iš savęs sukuria tam tikrus lūkesčius, kuriuos „Sofa de Pancho“ šeštus metus iš eilės sugeba pateisinti, ir su metais – tik geriau. Restorano šeimininkė Diana puikiai pažįsta Meksiką ir jos skonius. Ji ten gyveno daugiau nei dvejus metus. „Sofa de Pancho“ yra puikus pavyzdys, kaip turi veikti šeimos restoranas: jauku, unikalu, be proto gardu ir šeimos sąvoka čia yra plati. Šeima šiame restorane – visi, kurie yra „Sofa de Pancho“ dalis, jie tai jaučia ir dėl to atmosfera bei aptarnavimas šioje vietoje yra puikus.

„Sofa de Pancho“

Kaip ir priklauso Meksikos įkvėptam valgiaraščiui, restorane dominuoja žuvies ir jūrų gėrybių patiekalai, taip pat yra mėsos patiekalų, gaminami skirtingi padažai iš šviežių daržovių, kukurūzų tortilijos ir, žinoma, galima paragauti labai daug skirtingų tekilos variantų bei apie 16 skirtingų meksikietiško alaus rūšių. Taip pat yra patiekalų, kurie šio restorano valgiaraštyje būna visada. Be jų Meksika nebūtų Meksika, o Meksikos įkvėptas restoranas negalėtų taip vadintis.

„Sofa de Pancho“

Įdomu. „Sofa de Pancho“ šią vasarą nusprendė išsikelti į... Nidą! Šeimininkai Diana ir Rimvydas įsigijo prieš 20 metų į Nidą atkeliavusį laivą. Būtent jame trims savaitėms šių metų liepos mėnesį įsikurs išskirtinis 14 vietų jūrų gėrybių restoranas, įkvėptas Meksikos. O tomis dienomis, kol „Sofa de Pancho“ veiks Nidoje, restoranas Vilniuje bus uždarytas. Į Nidą keliasi visa komanda!

17 vieta. „Bizarre“ (Vilnius)

Šefas Gilles Dumont
Vadovas Rimgaudas Kunstmonas
Virtuvės tipas – Pan-Asian-Peru (pirmas aukštas), pasaulio virtuvė (antras aukštas)

„Bizarre“ šefas Gilles Dumont

Tai yra debiutas šio projekto kontekste jau nuo pat pirmųjų veiklos metų. „Bizarre“ restoranų kompleksas nuo pat pradžių užsimojo plačiai – atvėrė įspūdingą 1000 kv. m. plotą, išskirtiniame Vilniaus senamiesčio pastate, kuriame dabar yra sukurtos 7 skirtingos erdvės ir 270 sėdimų vietų.

„Bizarre“

Lietuvos kontekste „Bizarre“ idėja yra unikali. Tai yra restoranų kompleksas, kurio dalis vėlų vakarą perauga į kokteilinį variantą. Pirmame aukšte yra įsikūrusi Pan-Asian/Peru virtuvė, antrajame – europietiškos fusion virtuvės restoranas, kuriame dominuoja Viduržemio jūros patiekalai. Abiejų aukštų restoranai ir meniu yra griežtai vienas nuo kito atskirti. Taip pat yra baras ir lounge.

„Bizarre“

Tiesa, didžioji naujiena yra neseniai atvykęs naujas „Bizarre“ šefas. Tai – Gilles Dumont, kuris vadovavo ne vienai „Michelin“ žvaigždėmis įvertintai virtuvei ir netgi buvo Gordono Ramsey vieno iš restoranų vyr. šefu Londone.

„Bizarre“

Įdomu. Tik įžengus į „Bizarre“ didžiausią įspūdį palieka interjeras. Tačiau galiausiai tai stebina mažiau, sužinojus, kad šeimininkas Rimgaudas Kunstmonas yra ir vieno prabangiausių Lietuvoje interjero salonų „Madame W“ savininkas bei išskirtinių privačių interjerų dizaino, daugiausia įgyvendinamų užsienyje, įmonės vadovas. Taigi kuriant restoraną, interjero klausimas po meniu ir kolektyvo subūrimo buvo svarbiausias.

16 vieta. „Nerija“ (Nida)

Šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas
Vadovai Jovita Lenkaitytė ir Gintaras Makulis
Virtuvės tipas – europietiška virtuvė

Restorano „Nerija“ šefas Klaudijus Urbonas

„Nerija“ tarp geriausiai vertinamų šalies restoranų patenka antrus metus iš eilės. Atokiau nuo pagrindinės Nidos gatvės šurmulio įsikūrusi Nidos „fine dining“ pažiba per daugiau nei 13 metų pelnė ne tik lankytojų dėmesį, bet ir aukštą industrijos profesionalų įvertinimą. Taigi oficialu – atokiausias šalies kurortas turi aukšto lygio virtuvę.

A la carte meniu šiame restorane yra judrus. Labai daug priklauso nuo žvejų sėkmės.
Žinoma, savo valgiaraštyje „Nerijos“ restoranas turi ir laiko patikrintą klasiką, kurios klientai kasmet tikisi paragauti, dėl jos sugrįžta ar prisimena šią vietą. Pavyzdžiui, žąsų kepenėlių karpačio ar virtinukai su krevetėmis ir šukutėmis.

„Nerija“

Įdomu. Restorano komanda čia kasmet susiburia pusės metų kulinariniam nuotykiui. Kolektyvo branduolys nesikeičia jau daugybę metų. Restoranas veikia nuo kovo iki spalio mėnesio. Kitą pusę metų, kai Nidos „Nerija“ užsidaro, kolektyvas gyvena ramesniu ritmu ir kasmet leidžiasi į gastronominę kelionę svetur. Šiemet kartu jie aplankė Nicą, Monaką ir Monte Karlo. Kelionėse jie visuomet stengiasi išragauti vietinės virtuvės hitus ir apsilankyti „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose. Tai duoda impulsą kiekvienam ateinančiam sezonui „Nerijoje“.

15 vieta. „Ti'ana“ (Vilnius)

Šefas Jaroslavas Girdzijevskis
Vadovas Renatas Jauniškis
Virtuvės tipas – Viduržemio virtuvė

„Ti'ana“ šefas Jaroslavas Girdzijevskis

Galvojant apie Viduržemio jūros regiono virtuvę Vilniuje, vienas iš patikimų pasirinkimų – „Ti'ana“. Tai yra šio restorano debiutas projekte „30 geriausių restoranų“.

Nustatyta restorano kryptis – Viduržemio jūros skoniai – iškart pasufleravo raw baro galimybę. Taip tartarai ir kiti žalios žuvies, jūrų gėrybių ir mėsos patiekalai čia tapo neatsiejama meniu dalimi. O įdomioji dalis yra ta, kad tartarai yra gaminami prie klientų staliukų. Beje, pats restorano vadovas Renatas juos ir sumaišo.

„Ti'ana“

Be raw patiekalų, ši vieta specializuojasi jūrinių produktų ant grilio/krosnyje pasiūlymuose. Tiesa, mėsos mėgėjai čia irgi turi kelis svarius pasirinkimus iš olandiškos veršienos, airiško ėriuko, juodojo anguso, patiekiamo su trumais ir pan.

Įdomu. Restorano interjeras yra šviesus, lengvas, neįpareigojantis ir dėl to kažkiek primena namų aplinką. Beje, „Ti'Ana“ turi dvi privačias erdves po keturias vietas, pasislėpusias už lengvai krentančių užuolaidų, – tinka, norintiems namų aplinkos, tačiau kai valgiaraščiu ir aptarnavimu pasirūpina savo srities profesionalai.

„Ti'ana“

14 vieta. „Somm“ (Vilnius)

Šefas Egidijus Lapinskas
Vadovai Egidijus Lapinskas, Arminas Darasevičius
Virtuvės tipas – vyno baras

Arminas Darasevičius, Egidijus Lapinskas, Narimantas Miežys

Šioje vietoje geriausiai supranti, ką reiškia „einam tapas ir vyno“. Vyno barą, kurį jau galima vadinti vyno restoranu, „Somm“ atidarė trys bendražygiai ir draugai – vienas geriausiai vertinamų šalies šefų Egidijus Lapinskas ir du vieni geriausių ir žinomiausių Lietuvos someljė – Arminas Darasevičius ir Narimantas Miežys.

„Somm“ meniu yra perspausdinamas kasdien 16 val., nes čia yra tik šviežiausi ir iš mikrosezoninių gėrybių kuriami tapas, kuriuos šeimininkai, beje, skatina dalintis kompanijoje. T.y. užsisakyti daugiau skirtingų patiekalų ir ragauti bei mėgautis išieškotais skoniais. Taigi į „Somm“ dažniau užsukantys lankytojai kaskart čia ras vis kažką naujo.

„Somm“

Įdomu. „Somm“ pagal pavadinimą jau galima tikėtis bent vieno nuolat salėje besisukančio someljė, tačiau čia jų dirba net 4, o du iš jų – vieni geriausių šalies someljė. Taigi nenuostabu, kad ši vieta yra labai stipriai orientuota į vyno kultūrą. Čia yra per 350 vyno rūšių. Šioje vietoje ir pati someljė profesija žmonėms tampa įprasta aptarnavimo forma – juk nebūtinai someljė yra tas, kuris dirba išskirtiniuose baltų staltiesių restoranuose! Jų tikslas – padėti išsirinkti geriausią variantą prie užsakytų patiekalų pagal kliento kišenę.

„Somm“

13 vieta. „Palanga“ (Palanga)

Šefai Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas
Virtuvės tipas – pasaulio virtuvė

Restorano „Palanga“ šefai Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas

Taigi oficialu, tai yra geriausias iš geriausių restoranų Palangoje. Restoranas „Palanga“ pastaruoju metu ypatingas tuo, kad čia sukasi du vyr. šefai – Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas, kurių komandinis darbas leidžia į klientų norus žvelgti dar lanksčiau, taip pat rasti daugiau laiko eksperimentams, norint juos nustebinti. R. Dambrauskas simpatizuoja naujausioms gastronominėms tendencijoms, o E. Viršilas yra klasikinės virtuvės šalininkas.

„Palanga“

Žmonės čia atvyksta norėdami pabėgti nuo rutinos, subalansuoti savo kūną ir protą, pasisveikatinti ir pasilepinti gamtos turtais. Taigi ir meniu čia yra atitinkamas. Raimundas kurdamas patiekalus nesivadovauja vienos pasaulio virtuvės skoniais. Jis mėgsta eksperimentuoti, tačiau tai darydamas niekada nepamiršta lietuviškos gamtos. Taip meniu atsiranda, pavyzdžiui, tunas eglės šakose ir pan. patiekalai.

„Palanga“

Įdomu. Ernesto Viršilo šefo karjera prasidėjo būtent šiame restorane prieš 15 metų ir pirmąkart truko 4 metus. Ir nors jis per tą laiką, kol nedirbo Palangoje, pasisėmė daugiau patirties svetur, didelė dalis darbuotojų liko tie patys, kaip ir jo karjeros pradžioje. Kolektyvas čia išties puikiai susidirbęs, todėl atėjus į restoraną „Palanga“ galima tikėtis aukščiausio lygio aptarnavimo.

12 vieta. „uoksas“ (Kaunas)

„uokse“ brandinama viziją, kokia naujoji lietuviška virtuvė galėtų būti. Šiuo savitumu ši vieta yra įdomi ragautojams, gurmanams ir restoranų vertintojams ne tik Kaune, bet ir iš visos Lietuvos bei užsienio.

Restorano „uoksas“ šefas Artūras Naidenko

Restorane valgiaraštis kinta drauge su gamta. Pasitelkdamas kūrybą, profesionalius įgūdžius, modernias technikas ir šiam restoranui artimą šiaurietišką estetiką „uoksas“ siekia įprasminti tradicinius skonius naujoje išraiškoje ir kokybėje. Svečiams „uokse“ siūloma galimybė išragauti sezoninius patiekalus pasirenkant valgiaraščio degustaciją iš kelių variantų.

„uoksas“
„uoksas“

Įdomu. Pavadinimas „uoksas“ tiksliai atspindi restorano koncepciją. Šis lietuviškas žodis reiškia paukščių išskaptuotą ertmę medyje, kurioje, anot senovės padavimų, gyvuodavo mistinės lietuviškų girių būtybės, saugančios gamtą. Taigi restorano pavadinimas – tik dar vienas žingsnis arčiau jos.

„uoksas“

11 vieta. „Stebuklai“ (Vilnius)

Šefai Martynas Praškevičius ir Nerijus Plešanovas
Vadovas Martynas Praškevičius
Virtuvės tipas – grill & bar

„Stebuklai“

Pernai susumavus visus Gero maisto akademijos narių, kurių yra daugiau nei 100, balsus „Stebuklai“ buvo paskelbti pačiu geriausiu šalies restoranu. Tie metai restoranui buvo tarsi greitoji karuselė, kurioje restorano šefas Martynas laikėsi tvirtai ir netgi sugebėjo atidaryti kitą restoraną pavadinimu „Džiaugsmas“.

„Stebuklų“ valgiaraštis yra kuriamas pirmiausia apsirūpinant kokybiškais produktais. Toliau visi stebuklai, pasak šefo, slypi paprastume: šviežutėlė ant žarijų iškepta žuvis – stebuklas. Laisvėje augęs, kukurūzais lesintas viščiukas – irgi ir t.t. Vis dėlto tai, kaip visa tai yra patiekiama, šiame restorane irgi galima būtų pavadinti stebuklu, o galbūt tiksliau – kūriniu. Tiesa, nors ir po daugybės komplimentų ir akademijos narių skirtų didžiausių balų 2016 m. Martynas iki šiol nedrįsta šios vietos vadinti „fine dining“.

„Stebuklai“

Įdomu. M. Praškevičius pastebi, kad kai kurių patiekalų jau net nebedrįsta išimti iš meniu, nes nuolatiniai šios vietos gerbėjai grįžta dėl jų ir jų reikalauja. O lojalus klientas šioje vietoje, kaip jau minėta anksčiau, yra svarbiausias. Tarp nepajudinamos klasikos patiekalų yra tuno tartaras, jautienos tartaras, burrata su pistacijų kremas, vasaros metu – ešerio tartaras.

„Stebuklai“

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“. Plačiau apie kiekvieną restoraną, jo istoriją, šefą, meniu ir išskirtinumus galima sužinoti projekto internetinėje svetainėje 30geriausiurestoranu.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)