Šie nei sveikatai, nei figūrai nepavojingi saldumynai tikrai kitokie: kremas keičiamas tofu, torto pagrindas ruošiamas iš sojų miltų, kiaušinių ir augalinio aliejaus, o patys įvairiausi tortui dekoruoti skirti atspalviai sukuriami naudojant natūralius dažiklius, pavyzdžiui, raudonųjų burokėlių sultis, rašo CNN.
Marinuotos, dailiai pjaustytos ir termiškai apdorotos daržovės, pavyzdžiui, ridikėliai ar japoniški ridikai paverčiami nuostabiais dekoravimo elementais, o pagamintam gardėsiui be kviečių subtilaus saldumo suteikia tradicinis japoniškas raugas.
„Jis atrodo kaip normalus tortas, tačiau yra paruoštas vien tik iš daržovių. Galite jo valgyti pusryčiams, pietums, kuo puikiausiai tiks ir vakarienei prie vyno“, – tikino M. Moriyasu ir pridūrė: – Kiekvieno torto skonis vis kitoks, priklausomai nuo panaudotų daržovių, bet galiu pasakyti, kad skoniai nepanašūs į nieką, ką esate ragavę anksčiau.“
Imkite ir valgykite
Taigi iš kur atsirado salotų torto idėja? Kažin ar kam pasirodys keista, kad įkvėpimu tapo troškimas maitintis sveikai. Abu M. Moriyasu sūnūs yra alergiški kai kuriems maisto produktams, taigi metų metus ji bandė pačius įvairiausius receptus, ieškodama alternatyvų cukrui ir kviečiams.
„Ruošdavome maistą namuose, nes norėjau, kad jie valgytų daugiau daržovių ir mažiau cukraus“, – pasakojo ji. Moteris tikina pastebėjusi, kad mažai cukraus turinti begliutenė mityba itin teigiamai veikia ir jos pačios kūną.
„Jaučiausi gaiviau, mintys buvo ramesnės, pagerėjo koncentracija, – teigiamu tokios mitybos poveikiu dalijosi ji. – Nusprendžiau, kad noriu sukurti puikiai atrodantį ir kartu daug daržovių turintį patiekalą. Taigi paruošiau tortą, kuriame buvo daug daržovių.“
Vos tik jai paskelbus informaciją apie salotų tortą internete, žmonės apie tai pradėjo kalbėti, o į kavinę Nagojos mieste ėmė plūsti minios klientų. Vienoje tokio torto porcijoje, anot M. Moriyasu, yra 193 kalorijos, kai, pavyzdžiui, vidutinio dydžio 90 g šokoladinio torto gabalėlio be glajaus kaloringumas siekia 340 kalorijų.
Spalvingi kūriniai
Po „Vegedeco Salad“ debiuto M. Moriyasu sukūrė apie 50 įvairių dizaino sprendimų. „Žvelgiu į skirtingas daržoves ir mėginu išnaudoti geriausias jų charakteristikas, – pasakojo ji. – Įkvėpimo semiuosi mąstydama apie skirtingų daržovių formų ir spalvų kombinacijas.“
Vienam salotų tortui pagaminti maisto stilistei iš Japonijos vidutiniškai prireikia valandos. Šį procesą sudaro tofu kremo paruošimas, daržovių nuvalymas, 15 minučių trunka skirtingų elementų komponavimas ir dar 10 minučių tenka skirti torto dekoravimui. Esminis salotų torto gaminimo principas, siekiant suformuoti visumą, – daržovių marinavimas iš anksto.
O koks M. Moriyasu sukurtas derinys pačiai kūrėjai atrodo keisčiausias? „Manau, tai salotų tortas, kurį ruošdama į tofu kremą įdėjau mačia (žaliosios arbatos miltelių). Skonis buvo labai išskirtinis“, – sakė ji.
Moterys domisi labiau
Kažin ar ką nustebins, kad salotų tortų gerbėjų būryje moterų kur kas daugiau nei vyrų. „Išvydusios rožinį glajų moterys klientės susižavi ir būtinai nori paragauti, – sakė M. Moriyasu. – Darbo dienomis dauguma klientų yra namų šeimininkės ir mamos, nes vaikai tuo metu būna mokykloje. Šeimų sulaukiame savaitgaliais.“
Jos teigimu, dažniausiai jos kavinėje lankosi 30–40 m. klientai. Tenka pripažinti, kad labiausiai susidomėjimą ir žavėjimąsi daržovių tortais lemia tai, kaip jie atrodo, juk grožis – itin reikšmingas Japonų maisto kultūros aspektas.
„Salotų tortai atspindi dėmesį detalėms ir perfekcionizmą“, – teigė antropologijos profesorė iš Bostono universiteto Merry White. „Japonijoje maistas yra ir visada buvo kūrybingumo ir inovacijų išraiškos platforma. Salotų tortai – tik viena maistui tenkančios reikšmingos vietos šioje šalyje išraiškų“, – patikino ji.
M. White teigimu, galimybė mėgautis sveikais ir skaniais patiekalais japonėms atrodo neabejotinai patraukli. „Moterims patinka saldumynai ir jos žvalgosi sveikesnių variantų. Pomėgis valgyti saldumynus laikomas moterišku bruožu, o šie tortai yra gražūs ir sveiki“, – teigė ji.
Mintys apie sveikesnę mitybą
„All Vege Set“ komplektas, kurį sudaro pyrago gabalėlis, duona be glitimo ir arbatos puodelis, M. Moriyasu kavinėje kainuoja 11 JAV dolerių (10,24 euro). Panašu, kad vien prekyba išskirtiniais tortais moteris apsiriboti neketina. Maža to, maisto stiliste prisistatanti M. Moriyasu pradėjo rengti mokymus, skirtus parodyti žmonėms, kaip salotų tortą paruošti namuose.
„Manau, turėtume sustoti ir dar kartą pagalvoti apie kasdienę mitybą. Japonijoje vartojame per daug cukraus ir kviečių. Nustojusi vartoti cukrų ir kviečius suvokiau, kad vis dar galiu patirti smagių ir netikėtų akimirkų valgydama salotas, tiekiamas torto pavidalu, – įžvalgomis dalijosi japonė. – Valgydami gražios spalvos maistą pasipuošiate šypsena, o organizmas gauna energijos – toks mūsų tikslas.“