Kokių klaidų nedaryti kepant maistą ant grotelių, pataria prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen, rašoma pranešime spaudai.

1. Svarbus marinavimo laikas

„Pirmiausia, reikia nepermarinuoti mėsos. Juk svarbiausia dalis yra ne kiekybė, o – kokybė. Vištienai užteks 3–6 marinavimo valandų, kiaulienai ir jautienai – iki 24 valandų, ėrienai ir veršienai – iki 2 dienų, priklausomai nuo pjaustymo stambumo. Žuvį ir jūrų gėrybes užtenka paruošti vos 30 min. prieš kepimą“, – teigia A. Rasmussen.

Maisto ekspertė atkreipia dėmesį, kad labai svarbu maistą marinuoti šaldytuve, uždaruose induose. Net jei recepte nurodoma palikti mėsą kambario temperatūroje, geriau prailginti marinavimo procesą ir palikti maistą šaldytuve. Marinavimui netinkami metaliniai gaminiai, aliumininė folija, kurie reaguoja su rūgštimis, tad maistas gali pakeisti spalvą ir įgauti metalo poskonį.

Kol vyksta marinavimosi procesas – reiktų bent kartą apversti mėsą, kad prieskoniai tolygiau pasiskirstytų. Kad ir kokį marinato pagrindą naudojate: acto, aliejaus, vyno, sulčių – nedėkite druskos. Ji išsausins mėsą, bus sunkiau iškeptą maistą kramtyti.

2. Pasirūpinkite malkomis ir tinkama ugnies kaitra

Kai maistas paruoštas, svarbu pasirūpinti ugnimi. A. Rasmussen rekomenduoja naudoti vaismedžių malkas. Taip pat tiks ąžuolo ir beržo mediena. Naudojant pastarąją, būtina nulupti žievę, kurioje yra deguto. Griliui netinkama spygliuočių mediena dėl joje esančių sakų. Taip pat vertėtų vengti statybos atliekų, lakuotų, dažytų lentų.

Vištienai užteks 3–6 marinavimo valandų, kiaulienai ir jautienai – iki 24 valandų, ėrienai ir veršienai – iki 2 dienų, priklausomai nuo pjaustymo stambumo. Žuvį ir jūrų gėrybes užtenka paruošti vos 30 min. prieš kepimą.

Įkuriant ugnį – galima naudoti degų skystį, tačiau svarbu jo nepilti prieš baigiant kūrentis laužui. Skystis turi išgaruoti ir tik tada galima kepti maisto produktus.

Kai įkuriama liepsna, reikėtų luktelti, kol mediena ar medžio anglys sudegs iki žarijų. Ant atviros liepsnos dedamas maistas greičiau neiškeps, tik apdegins paviršių. Laužo temperatūra geriausia, kai ranką virš ugnies galima išlaikyti ne ilgiau kaip 30 sekundžių. Jei grilis atvėsta – turėkite tam pasiruošę kaitresnių žarijų. Tai galite padaryti atskiroje laužavietėje ar atskirti dvi grilio zonas. Vienoje – ant sudegusių žarijų kepkite paruoštą maistą, o kitoje pusėje palikite dar nesudegusias anglis.

Atėjus laikui mėsą dėti ant grotelių – nusausinkite marinatą. Kepimo metu svarbu, kad išsiskirtų kuo mažiau skysčių ir riebalų. Likusio marinato maisto ekspertė siūlo nebenaudoti antrą kartą. Kad jo liktų mažiau, svarbu paruošti tinkamą jo kiekį. 500 gramų mėsos užteks pusės puodelio marinato.

3. Neperkepkite grilio patiekalų – mažiau, yra geriau

Dažniausiai grilyje kepame mėsą, tad norint nudžiuginti artimuosius ir svečius – svarbu neperkepti mėsos. Reikia atidžiai stebėti, kada ji iškepa. Tam gali padėti maisto termometras. Jo rodmenys palengvins kiekvieno darbą prie grilio.

Neskubėkite tik nuo grotelių nuimto maisto dėti į lėkštes. Jei palauksite keletą minučių – mėsa bus sultingesnė

„Vištiena būna iškepta ties 70–75 °C, kiauliena – 80–85 °C, o jautienai laipsnių spektras varijuoja nuo 45 iki 75 °C, priklausomai nuo norimo žalios mėsos kiekio. Kai kurie meistrai teigia, kad iškeptą kepsnį galima patikrinti piršto paspaudimu ir taip jausti mėsos minkštumą. Neapsigaukite – tai lengvas būdas susimaišyti. Kiekviena ranka skiriasi, tad turite iškepti tūkstantąjį kepsnį, kad įgautumėt šį įgūdį. Tuo labiau, kad tai nėra labai higieniška. Verčiau žiūrėkite į iš mėsos bėgančias sultis – jos turi būti skaidrios. Neturint termometro, galima patikrinti mėsos iškepimą smeigiant į ją peilį ar šakutę ir žiūrint, ar lengvai bedasi“, – apie grilio subtilumus pasakoja maisto ekspertė.

4. Skirtingus produktus kepkite po vieną

„Dėti ant grotelių patartina tik vieną gaminį vienu metu. Jei gaminate daržovių iešmelius, vištieną, ir jautienos kepsnį, greičiausiai vieni gaminiai bus neiškepę, kiti greitai perkeps. Geriau pasiruoškite daugiau užkandžių ir grilio proceso neskubinkite.

Kiaulienos ar jautienos kepsniams reikia didesnio karščio, tad juos galite iškepti pirmiau. Vištienai, dešrelėms ir žuviai tinkamesnė ne tokia stipri ugnis – jų kepimas gali palaukti. Taip pat neskubėkite tik nuo grotelių nuimto maisto dėti į lėkštes. Jei palauksite keletą minučių – mėsa bus sultingesnė“, – savo patarimais, kaip iškepti skanius ir sultingus mėsos grilio patiekalus, dalijasi A. Rasmussen.

5. Nebijokite eksperimentuoti

Jei norite nustebinti susirinkusius prie grilio ar tiesiog paįvairinti įprastą savo maisto racioną, iškepkite lauke desertą. Daug pastangų tai nekainuos.

Galima ant grotelių kepti bananą, iki kol jo žievelė pajuoduos, ar obuolio puseles. Taip pat tinka ananasas ar arbūzas. Svarbu prieš kepant nulupti jų žieveles.

Pateikti keptus vaisius galima su mėgstamu priedu: ledais, karameliniu padažu, klevų sirupu, šokolado gabaliukais, sausainiais ar pakaitintais zefyrais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)