Prieš laikymą – jokio plovimo

Gali nuskambėti keistai, tačiau iš tikrųjų geriau vaisių ir daržovių prieš dedant į šaldytuvą ar spintelę neplauti. Jei nešvarumų yra tikrai daug, tiesiog nuvalykite juos sausa pašluoste. Nuplovę produktus pašalinsite natūralią apsaugą nuo puvimo.

Vaisiams ir daržovėms labiau tinka sausa aplinka

Drėgmė pagreitina puvimo procesą. Patartina tarą, kurioje ketinate laikyti vaisius ar daržoves, iškloti popieriniu rankšluosčiu, kuris sugers drėgmės perteklių ir apsaugos produktą nuo puvimo.

Tinkamas avokadų laikymas

Nesunokęs avokadas turėtų būti įdėtas į storą popierinį maišelį arba įvyniotas į laikraštį ir laikomas kambario temperatūroje, kol sunoks. Po to galite jį perdėti į plastikinį maišelį ir laikyti šaldytuve.

Nedėkite tam tikrų daržovių ir vaisių į šaldytuvą

Saldžiosios paprikos, agurkai ir pomidorai turėtų būti laikomi kambario temperatūroje. Paprikos, jei jas laikysite šaldytuve, praras elastingumą, o agurkai ir pomidorai taps nemaloniai slidūs.

Vaisiai ir daržovės neturėtų būti laikomi šaldytuve, kol dar nėra prisirpę. Jei šios rekomendacijos nepaisysite, jie supus kur kas greičiau.

Apvyniokite bananų kotelius

Jei bananus laikote šaldytuve, jie greitai pajuoduoja ir praranda skonį. Geriausia juos laikyti kambario temperatūroje, o kotelius patartina apvynioti maistine plėvele.

Supjaustytas ir nuluptas daržoves laikykite vandenyje

Iš tiesų supjaustytas ir nupultas daržoves (morkas, salierus) galima ilgai laikyti šaldytuve, jei gabalėlius sudėsite į indus su nedideliu kiekiu vandens.

Vaisius ir daržoves laikykite šiltesnėje šaldytuvo dalyje

Kuo žemesnė temperatūra, tuo sudėtingiau išsaugoti vaisių ir daržovių aromatą bei šviežumą. Jei norite, kad puikaus skonio produktai neprarastų ilgai, laikykite juos šaldytuvo dalyje, kur temperatūra šiek tiek aukštesnė.

Tam tikrų vaisių ir daržovių negalima laikyti kartu

Tam tikros vaisių ir daržovių rūšys (bananai, abrikosai, melionai, kriaušės, slyvos, mangai ir pomidorai) pradeda aktyviai išskirti etileną, kai tik jos prisirpsta.

Kitos vaisių ir daržovių rūšys (obuoliai, baklažanai, arbūzai, bulvės, moliūgai, morkos ir brokoliai) jautriai reaguoja į etileną. Jei šių dviejų tipų daržoves ir vaisius laikysite kartu, antrosios kategorijos vaisiai ir daržovės ges kur kas greičiau. Taigi geriausia šių dviejų kategorijų atstovus laikyti atskirai.

Svogūnus ir bulves laikykite atskirai

Jei svogūnus ir bulves laikysite kartu, bulvės ims leisti daigus ir taps nevalgomos.

Česnakai ir svogūnai mėgsta tamsą

Geriausias česnakų ir svogūnų draugas – tamsa. Jei neturite erdvaus neapšviesto ploto, galite juos sudėti į popierinius maišelius su skylutėmis ventiliacijai užtikrinti. Tokiu pavidalu juos galite laikyti, kur tik turite vietos, nenusižengdami taisyklei šias daržoves laikyti tamsoje.

Bulvėms kenkia šviesa

Niekada nelaikykite bulvių ten, kur patenka tiesioginiai saulės šviesos spinduliai. Bulvės ne tik ims pūti, bet ir taps pavojingos sveikatai. Geriau jas laikyti sausoje tamsiose vietoje, dar galima sudėti į medines ar plastikines dėžes (tiks ir krepšiai).

Į bulves įmaišykite kelis obuolius

Jei porą obuolių įmaišysite į bulves, jos ilgiau išliks šviežios.

Šparagai turi būti laikomi kaip gėlių puokštė

Šparagai turėt būti laikomi stiklinėje, pripildytoje vandens, lyg tai būtų gėlių puokštė. Jei juos laikysite būtent taip, jie šviežumo nepraras ilgiau.

Brokoliams ir žiediniams kopūstams patinka drėgmė

Brokolius laikyti geriausia jų stiebus įmerkus į vandenį, o viršutinę dalį uždengus drėgnu rankšluosčiu. Vandenį būtina reguliariai keisti, o rankšluostį – dažnai drėkinti.

Žiedinius kopūstus reikia dengti drėgnu rankšluosčiu arba apvynioti maistine plėvele, padarius kelias angas ventiliacijai užtikrinti.

Kambario temperatūroje laikomoms daržovėms reikia, kad cirkuliuotų oras

Daržovių nereikėtų laikyti paslėptų spintelėje. Tokiomis sąlygomis jos suges greičiau. Geriausia daržoves laikyti medinėse ar plastikinėse dėžutėse ten, kur gera ventiliacija, arba bet kur, kad tik toje vietoje cirkuliuotų oras.

Salierus suvyniokite į aliuminio foliją

Salierai stovės ilgiau, jeigu juos suvyniosite į aliuminio foliją ir laikysite šaldytuve. Jeigu šias daržoves laikysite plastike, jos praras skonį ir konsistenciją.

Pomidorus reiktų laikyti koteliu į viršų

Zona aplink kotelį yra jautriausia pomidoro dalis. Būtent nuo šios vietos ši daržovė ir pradeda gesti. Tad laikykite pomidorus koteliu į viršų ir jie ilgiau bus švieži.

Vynuogės ilgiau išlieka šviežios, kai laikomos polietileno maišeliuose

Vynuogės nesuges taip greitai, liks sultingos ir šviežios, jeigu jas laikysite šaldytuve, sudėtas polietileno maišeliuose ar suvyniotas maistinėje plėvelėje. Be to, šių uogų nereikėtų laikyti vienoje didelėje kekėje – tokiu atveju esančios apačioje susitraiškys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją