Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį

 (21)
Specialistai vis atkreipia dėmesį, kad lietuviai valgo per mažai žuvies. Nemažai žmonių to nedaro tiesiog manydami, kad paruošti žuvį yra pernelyg sudėtinga. Tačiau išdoroti žuvį trunka vos minutę, o skaniausia ją tik pasūdžius paprastai išsikepti tiesiog keptuvėje.
© DELFI / Karolina Pansevič

Žuvį, kaip juokdamasis sako, įgudęs išskrosti vos per 10 sekundžių „Žuvainės“ vadovas Adomas Kliukas žingsnis po žingsnio nuosekliai parodė, kaip nesudėtinga tai padaryti kiekvienam, ir paneigė ne vieną su žuvimis susijusį mitą.

Nepatinka skusti? Neskuskite

Vienas iš pačių gajausių mitų – ne kiekvienas gali susidoroti su žuvų skutimu. Pirmiausia, atkreipia dėmesį A. Kliukas, nors visos žuvys turi žvynų, skusti reikia tik kai kurias rūšis. Štai, pavyzdžiui, taip lietuvių mėgstami upėtakiai yra viena tokių žuvų, kurių skusti nereikia, nors nemažai manančių kitaip.

Būtent dėl to, kad labai sunkiai skutamas, daug kas nemėgsta ešerio. Tačiau įgudęs specialistas pamoko, kaip šį nelengvą darbą galima pasilengvinti: tereikia žuvį kelioms akimirkoms panardinti į verdantį vandenį – tuomet žvynus nuskusti gerokai paprasčiau.

Taisyklė paprasta: skusti rekomenduojama tas žuvis, kurių žvynai stambūs ir šiurkštūs, pavyzdžiui, vilkešerio. Vis dėlto pirmiausia viskas priklauso nuo žuvies ruošimo būdu.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič

„Jei ruošiatės kepti keptuvėje, patariama žvynus nuvalyti. Nors aš pats to niekada nedarau – tiesiog odelės su visais žvynais nevalgau, be to, kepant su žvynais neišbėga sultys ir žuvis būna sultingesnė. Kita vertus, jei ketinate žuvį kepti ant grotelių, jokiu būdu jos neskuskite, kitaip ji paprasčiausiai sudegs. Žvynai – kaip apsauginė priemonė. Be to, žuvį iškepus, jie labai lengvai nusiima“, – patarimus dalija jis.

Neatsargus žingsnis gali apkartinti visą žuvį

Įgudę skrosti kokią nors žuvį galėsite susidoroti su bet kuria kita rūšimi, tikina pašnekovas. Sudėtingiau tik panorus žuvį filiuoti, mat kai kurios rūšys turi ypatingą kaulų struktūrą, todėl reikia žinoti tam tikrus niuansus.

„Pavyzdžiui, menkės kaulų struktūra yra trikampė. Manau, žmogui, kuris niekada to nedarė, būtų sunku. Tačiau daugelis žuvų, sakyčiau, kokie 80 proc., yra panašios ir jų filetavimas yra pakankamai paprastas ir lengvas“, – kalba A. Kliukas.

Paklaustas, ką dar reiktų žinoti apie tam tikras žuvų rūšis, pašnekovas išskiria karpį. Ši žuvis turi žalią maišelį – tulžį, su kuria reiktų elgtis atsargiai. „Jeigu tą tulžį netyčia praduri ir greit žuvies nenuplauni, skystis labai greitai įsigeria ir mėsa apkarsta“, – įspėja jis.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič

Tik neišsigąskite tokį tulžies maišelį pamatę ir vienoje lietuvių mėgstamiausių žuvų – doradoje. Anot A. Kliuko, ši žuvis, kitaip nei karpis, taip lengvai neapkarsta.

Kitas dalykas, kas dažnam nepatinka, – tai ašakos. Tačiau ir čia A. Kliukas suskuba paaiškinti: „Termiškai apdorojus bet kurią žuvį, ašakos išsiima pakankamai lengvai. Daugiausia vargo gali kilti valgant smulkias lietuviškas žuvis – žiobrius, starkius ir pan. Viskas priklauso nuo skirtingų rūšių kaulų struktūros. Pavyzdžiui, visų Viduržemio jūros, Atlanto vandenyno žuvų kaulų struktūra tam itin palanki: yra pagrindinis stuburas ir nuo jo einantys šoniniai kaulai. Pačioje mėsoje, pilvo dalyje ašakų, galima sakyti, nėra“, – kalba pašnekovas.

Žuvies skrodimo žingsniai:

1. Aštriu ir geriausia – siauru peiliu įdurkite žuvies apačioje prie galvos.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič


2. Peilio nekišdami giliai, pagal paviršių pjaukite per žuvies pilvą išilgai iki išangės.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič


3. Tuomet iš atsivėrusios ertmės žuvies vidurius lengvai pašalinkite ranka. Jei reikia, žarnų kraštus nupjaukite peiliu.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič
Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič
Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič


4. Jei ketinate žuvį kepti su galva arba norite ją dar kurį laiką palaikyti, verčiau pašalinkite žiaunas – jas tiesiog „išraukite“ rankomis.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič
Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič


5. Žuvį nuplaukite, pašalinkite esančias plėves.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič
Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič


6. Jei norite žuvies be galvos – įpjaukite ties stuburu ir pjaukite šiek tiek skersai palei žiaunas link apatinio peleko. Tą patį padarykite kitoje pusėje.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič
Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič
Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič


Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič

Kaip išpjauti žuvies filė:

1. Aštriu peiliu nuo apatinio peleko vientisu pjūviu pjaukite ties žuvies stuburu.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič
Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič
Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič


Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič


2. Lygiai taip pat filė išpjaukite ir antroje žuvies pusėje. Jei filė lieka kelios ašakos, jas galite nesunkiai ištraukti.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič

3. Likusią žuvies dalį galite panaudoti žuvienei.

Žingsnis po žingsnio parodė, kaip išskrosti žuvį
© DELFI / Karolina Pansevič

Žuvį sugadina gamindami

Jei žuvis šviežia, kaip juokdamasis sako A. Kliukas, daug pastangų skaniai ją paruošti tikrai nereikia. „Šviežia žuvis jau pati yra skani, tikrai nereikia jos nei marinuoti su actu ar su aštriomis paprikomis, nei volioti kiaušiniuose ir miltuose ar pan. Kam tuomet išvis valgyti žuvį, juk taip nebejauti tikrojo jos skonio“, – retoriškai klausia jis.

Apvolioti miltuose, anot A. Kliuko, pravartu nebent tokią žuvį, kaip menkė, kuri yra labai trapi ir gali lengvai subyrėti arba prikibti prie keptuvės dugno.

Visko, ko reikia, tikina pašnekovas, tai šiek tiek druskos ir pipirų. Pats A. Kliukas dažniausiai žuvį kepa keptuvėje. „Įpilu šiek tiek aliejaus, žuvį pabarstau druska, pipirais ir kepu – visą, su žvynais ir galva. Po 8–10 minučių iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, šiek tiek padeginu odą ir viskas.

Vilkešeris man patinka ir keptas ant griliaus, o dorada skaniausia kepta druskoje orkaitėje – tuomet ji išlieka itin sultinga“, – patarimais dalijasi jis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Gardžios naujienos

Kaip tai padaryti?

Apsilankykime pirmajame Niujorko šokolado muziejuje

Saldi šokolado istorija sugulė pirmajame Niujorko šokolado muziejuje, kurį įkūrė garsus konditerininkas ir šokolado gamintojas Jacques’as Torresas. Jam šis muziejus yra galimybė pasidalinti savo aistra su kitais.

Greita, paprasta ir skanu: kesadilijos su tunu (4)

Šis restorano „Habit“ šefo Martyno Paulausko receptas gali tapti puikia idėja, kai maisto gaminimui neturime daug laiko, tačiau vis tiek norime pasiruošti kokybiško ir skanaus maisto. Be to, kaip pastebi šefas, namuose greičiausiai nesunkiai surasime ir receptui reikalingų ingredientų.

Valgomos gėlės – artišokai: parodė 2 būdus, kaip tinkamai juos paruošti (17)

Didžiuliai žali žiedai daržovių skyriuje lietuvių akims vis dar nėra įprasta prekė, skoniui – juo labiau. Tačiau nustebsite sužinoję, kad artišokus paruošti nėra taip jau sudėtinga, o paragavę suprasite – visos pastangos tikrai ne veltui.

„Mano sveikata“: mitas ar tiesa, kad parduotuvėse parduodama šviežia mėsa - injektuota? (23)

Apie visų taip mėgstamą vištieną sklando begalės mitų. Teigiama, kad iš paukštynų į parduotuves atkeliaujanti šviežia mėsa yra "išpūsta", į ją prileista neaiškių tirpalų, kurie kenksmingi mūsų sveikatai.

Rinkoje naujas žaidėjas: visiems artimas ir pažįstamas skonis gimsta visai ne Lietuvoje (135)

Nors lietuviška pieno pramonė yra aukštumose, visos Europos mastu pieno produkcija iš Lietuvos yra laikoma viena kokybiškiausių ir geriausių, o konkurencija tarp lietuviškų ledų gamintojų yra milžiniška, mūsų rinką štrumuoja ukrainietiški ledai. Kyla klausimas – kodėl naujas prekinis ženklas „Rud“ pasirinko Lietuvą ir ką tokio ketina pasiūlyti lietuviams, kad paskatintų juos rinktis ukrainietišką prekę.