Pusė Y kartos atstovų norėtų dirbti nuolatinį darbą lanksčiu grafiku, beveik ketvirtadalis norėtų projektinio darbo ar būti laisvai samdomais darbuotojais (24%). Tradicinio nuolatinio darbo nuo 9 iki 18 val. norėtų tik kiek daugiau nei penktadalis respondentų (22%), rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lankstaus darbo svarbą parodo tai, kad galimybė dirbti lanksčiai gali būti nauda, dažnai svarbesne nei atlyginimas. Į klausimą, ar rinktųsi lankstaus darbo galimybę, ar 10% didesnį atlyginimą darbe su griežtomis darbo valandomis, pvz. nuo 9.00 iki 18.00 val., net 55% respondentų atsakė, kad rinktųsi lankstų darbą. Didesnį atlyginimą su griežtomis darbo valandomis rinktųsi gerokai mažiau – 42% Y kartos atstovų.

„Lietuvoje darbdaviai dar dažnai nedrąsiai ir nepatikliai žiūri į lankstų darbą. Tačiau nauja realybė yra tokia, kad norint pritraukti darbuotojus ir atrakinti Y kartos potencialą, reikės neišvengiamai ieškoti įvairių lankstaus darbo formų. Tai, kad vien tik atlyginimas nėra vienintelis motyvatorius, yra ir gera žinia darbdaviams. Taip jie turi gerokai daugiau įrankių sudominti potencialius darbuotojus. Tereikia nebijoti naujovių, būti lankstiems ir kūrybiškiems“, - teigia „GoWorkaBit Lietuva“ rinkodaros vadovas Gediminas Galkauskas.

Įdomu pastebėti, kad Y kartos vyrai gerokai dažniau nei moterys nori lankstumo. Vyrai linkę dažniau dirbti projektinį darbą nei moterys (30% prieš 21%), taip pat jie gerokai rečiau rinktųsi griežtą darbo grafiką (17% prieš 24%).

„Panašu, kad Y karta išskirtinė ne tik požiūriu į darbą. Kiek netikėta, kad vyrai dažniau nei moterys rinktųsi lankstumą, o ne didesnę algą. Moterų pasirinkimai pasiskirstė beveik tolygiai, o štai net beveik du trečdaliai vyrų rinktųsi lankstumą, o ne didesnę algą. Panašu, kad Y karta nėra suvaržyta tradicinių stereotipų, kaip turi elgtis viena ar kita lytis. Tai yra dar viena gera naujiena“, - džiaugiasi G. Galkauskas.

Tyrimo metu apklausti 944 respondentai. Naujos kartos greitojo laikino įdarbinimo platforma „GoWorkaBit“ prieš tris metus buvo įkurta Estijoje, o nuo 2016 m. pabaigos veikia ir Lietuvoje. Šiuo metu platformoje yra beveik 9 tūkst. registruotų žmonių iš Lietuvos, ieškančių galimybių laikinai padirbėti.