„Dažnai tenka matyti situacijas, kai susitikus įmonės valdybai vyksta kone fechtavimosi varžybos: media specialistas kovoja prieš viešųjų ryšių strategą, kūrybininkas bando įrodyti savo tiesą rinkodarininkui, dirbantys su procesais kovoja prieš dirbančius su produktais ir pan. Dabar vis didesnį svorį prie stalo įgauna vadinami digitalistai, norintys pasakyti savo naują tiesą apie „Google” ar socialinius tinklus. Ir nors atrodo, kad visi lyg ir sutinka su šiuo įvykusiu pokyčiu, bet labai dažnai galiausiai visgi nusprendžiama, kad televizija gi gerai „eina”, palikime, kaip yra”, – pasakojo jis, pastebėdamas, kad net didžiausiose Lietuvos įmonėse dažnai sunku sprendimų priėmėjams įrodyti, kad pagrindinį akcentą reikia dėti skaitmeniniams sprendimams.

Ž. Gaudiešiaus nuomone, tai – nieko nuostabaus, bet tik laiko klausimas, kada toks požiūris pasikeis. „Galima palyginti prisimenant, kaip sunkiai daug žmonių pereidinėjo nuo paprasto prie išmanaus telefono. Net tarp aukščiausio lygio vadovų buvo sakančių, kad jokiu būdu nenaudos išmanaus telefono, nes jie tik trukdo koncentruotis į esminius sprendimus. Bet galiausiai jie pamatė negalintys padaryti daugybės dalykų, kuriuos daro kiti aplink”, – lygino jis.

Analogiška situacija, pasak jo, buvo ir su socialiniais tinklais: dalis vadovų sakė, kad jų nebus nei feisbuke, nei „LinkedIn”, o dabar ten perkeliama vis daugiau su darbu susijusių klausimų, tad nori nenori tenka prisitaikyti.

„Praeis metai ir jie turės nusilenkti naujovėms, pasakyti, kad digital yra jėga, tik reikia išmokti ją valdyti, o tai daryti šiais laikais labai paprasta“, – įsitikinęs Ž. Gaudiešius.

Kaip vieną iš tokių analitiką ir sprendimų priėmimą supaprastinančių įrankių jis pristatė „Group SJR“, „Hill+Knowlton Strategies“ sukurtą įrankį „Single Score“, kuris pateikia vieną skaičių, apibendrinantį komunikaciją fokusuojantis tarp prekės ženklo ir reputacijos. „Šis skaičius atspindi tris žiniasklaidos aspektus: payed, earned ir owned. Payed – ką tu nusipirkai, earned – ką užsitarnavai sukurdamas įdomų, aktualų turinį, kurį pasiėmė, pavyzdžiui, portalai, owned – ką susikūrei savo erdvėse, tinklapyje, „Youtube“ kanale ir tt. Šituos tris aspektus galima nagrinėti pagal keturis rodiklius: pasiekiamumas (reach) – kiek skirtingose iš tų žiniasklaidos priemonių pasiekiate vartotojų. Antras dėmuo, plėtra (amplification) parodo dinamiką, kiek per pastarąjį laikotarpį padidinote srautą, įsitraukimas (engagement) parodo, kiek srautas įsitraukęs į jūsų turinį, ir lojalumas (loyalty) – kiek auditorija lojali ir išlieka su jumis“, – aiškino jis.

Kitas svarbus šio įrankio aspektas – palyginimas. Tik patys turėsite nuspręsti, su kuo lyginsite savo komunikacijos paveikumą: savo industrija, šalimi, pasaulio tendencijomis ar kažkuo kitu. „Galbūt tokių įrankių taikymas padėtų baigti kovas valdybos posėdžiuose“, – juokėsi Ž. Gaudiešius.

Visą pranešimą galite peržiūrėti DELFI TV reportaže.