Pasikeitusi komunikacija visų mūsų akyse keičia visuomenę ir pasaulį. Panašu, kad ateityje pasaulis gali pasikeisti dar labiau. Mažai kas tikėjo, kad Didžioji Britanija tikrai nuspręs išeiti iš Europos Sąjungos – visgi taip įvyko. Lietuvoje ekspertai taip pat liko suglumę po triuškinančios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pergalės rinkimuose. Ko dar laukti? M. Katkus atkreipė dėmesį, kad kitais metais rinkimai vyks Vokietijoje ir Prancūzijoje, taip pat turinčiose savų „Trumpų“.

„Pirmas ženklas, kad pasaulyje vyksta kažkokie keisti, nebevaldomi procesai atsirado prieš 5-6 metus, kai socialiniuose tinkluose susibūręs jaunimas pradėjo deginti automobilius Paryžiaus priemiesčiuose ir policijai niekaip nesisekė jų sutramdyti. Paskui buvo taip pat su socialiniais tinklais siejamas Arabų pavasaris, kai atrodė, kad jaunimas nusimes valdžios pančius, kad tokiame informacijos amžiuje diktatūros nebegali gyventi, bet matėme, kuo tai baigėsi“, – pasakojo jis.

Savo pranešime apžvelgęs kitus dabar jau istorija tapusius panašius įvykius M. Katkus pastebėjo, kad visus juos siejo bendras bruožas: jie kildavo diktatūra pasižyminčiose šalyse, lyg masių sukilimai prieš tironišką valdžią. Tačiau kažkuriuo metu panašūs judėjimai persikėlė ir į vakarietiškas, demokratiškas šalis.

Kas už to slypi: atėjusi kitokia jaunoji karta, socialinių tinklų įtaka, nepasitenkinimas finansine nelygybe, masių kova prieš elitą? Daug ekspertų pateikia savo versijas, bet nėra tokios, kuri visų būtų pripažįstama kaip teisinga.

M. Katkus dalį savo pranešimo skyrė, jo nuomone, labai svarbiam aspektui: tiesos monopolio žlugimui ir sugriuvusiai informacijos skleidimo hierarchijai. „Kaip seniau veikdavo tiesos monopolis? Kiekvieną sekmadienį žmonės eidavo į bažnyčią, kurioje norėdavo sutikti artimuosius, draugus ir išgirsti pamokslą, iš kurio sužinodavo, kas vyksta pasaulyje. Paskui atsirado laikraščiai, o žmonės, kurie dirbo leidėjais ar žurnalistais turėjo didžiulį visuomenės pasitikėjimą, jie buvo kaip pranašai, kurių darbas atskirti tiesą nuo netiesos. Dar vėliau atsirado radijas, televizija, bet visur buvo labai sunku patekti į žiniasklaidos ratą, arba tapti tuo žmogumi, kuriuo tiki žiniasklaida. Kas nutiko pastaruoju metu? Žmonės turi vis daugiau galimybių atsirinkti tik tą informaciją, kurią jie nori žiūrėti“, – aiškino jis.

Galbūt todėl, kad skaitome tik tuos portalus, žurnalus, žiūrime tik tas televizijos laidas, kurių nuomonė mums patinka, paskui nustembame, kad didelė dalis visuomenės, pasirodo, galvojo visiškai kitaip? Ar ne dėl pačių susikurtų informacinių burbulų, kuriuose gyvename, tenka kalbėti apie dvi Lietuvas ar susiskaldžiusią Ameriką?

Žiūrėkite M. Katkaus pranešimą.