Vakarų pasaulio žmonėms, negalintiems ištverti pusdienio be interneto, sunku net įsivaizduoti, kad apie 4 milijardus žmonių, tai yra, apie 60 proc. pasaulio populiacijos, apskritai jo neturi. Didžioji dalis šių žmonių gyvena tokiose sunkiai prieinamose vietose, kur naudojantis įprastomis technologijomis įvesti internetą būtų beprotiškai brangu ir užtruktų dar ilgus metus, rašo feisbuko atstovai savo pranešime.

Todėl feisbukas eksperimentuoja su naujomis technologijomis, kad šią problemą būtų galima išspręsti greičiau. „Aquila“ gali tapti proveržiu šiame kelyje. Šis saulės energija palaikomas įrenginys galės tiekti internetą maždaug 60 mylių aplink save spinduliu būdamas daugiau nei 60 tūkst. pėdų virš Žemės. Jis sukurtas taip, kad būtų itin efektyvus – vienu kartu jis galės skraidyti apie tris mėnesius, o energijos sunaudos tiek, kiek trys įjungti plaukų džiovintuvai ar mikrobangų krosnelė.

Pirmojo bandymo metu „Aquila“ ore išbuvo 90 minučių – tris kartus ilgiau nei buvo planuota. Feisbuko inžinerijos ir infrastruktūros vadovas Jay Parikh sako, kad dabar laukia tolimesnis darbas: stengtis, kad „Aquila“ skristų dar greičiau, aukščiau ir ilgiau. Tam, kad būtų pasiektas tikslas išlaikyti tokį įrenginį ore tris mėnesius, feisbukui teks pralenkti ligšiolinį saulės energija varomo bepiločio įrenginio rekordą, kuris dabar siekia dvi savaites. Tačiau feisbuko atstovai įsitikinę, kad jiems pavyks tai padaryti.

Vaizdo reportažą apie pirmąjį „Aquila“ skrydį galite pamatyti portale „Wired“.