Lietuvos kriminalinės policijos biuro vyriausioji specialistė Jelena Zui patvirtino, kad ši kampanija - tikrai ne pokštas, o Europolo pasirinktas formatas, pritaikomas pagal kiekvienos šalies ypatybes.

Tarptautinę kampaniją „Most Wanted“ (liet. „Ieškomiausi“), skirtą pavojingų, sunkius ir labai sunkius nusikaltimus padariusių, asmenų paieškai, organizuoja Europolas, Europos aktyvios besislapstančių asmenų paieškos grupių tinklas (ENFAST) ir Europos valstybių teisėsaugos institucijos.

Video klipe, kuriame esą kreipiamasi į nusikaltėlius sakoma, kad nors visi nusipelnė vasaros atostogų, tu - ne, ir policija nori, kad tu grįžtum namo, tai yra, į kalėjimą. Tuomet matomi atvirukai, kuriuose rašoma, kas jų laukia sugrįžus, ir ne viskas yra tik blogai. Pavyzdžiui, Lietuvoje sugrįžėlio laukia kalėjimo krepšinio komanda, kuriai trūksta narių.

Padėti Europos teisėsaugos bendruomenei užminti „ieškomiausiems“ ant kulnų raginama ir visuomenė, nes viešumas dažnai tampa pagrindiniu ginklu, leidžiančiu sulaikyti besislapstančius nuo teisingumo asmenis.

Pranešime skelbiama, kad nuo 2016 m. sausio pabaigos, paskelbus Europos labiausiai ieškomų asmenų sąrašą, šiai dienai yra sulaikyti 36 asmenys. Iš jų mažiausiai 10 asmenų buvo suimti tiek visuomenės pateiktų pranešimų ir suteiktos naudingos informacijos, tiek žiniasklaidos skirto dėmesio kampanijos „Most Wanted“ viešinimui, dėka. Keturi bėgliai patys pasidavė po to, kai jų pavardės pasirodė „ieškomiausių“ sąraše.

Šį kartą po padidinamuoju stiklu atsidūrė lietuvis – Paulius Tamoševičius, kurio ieško Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai.

Šis asmuo įtariamas tuo, kad veikdamas kartu su dviem bendrininkais, panaudojus fizinį smurtą ir neteisėtai atėmus laisvę nukentėjusiajam, nuvežė pastarąjį automobiliu į Vilkaviškio r. Baltrakio k. esančią sodybą, kur bendrais veiksmais sudavė nukentėjusiajam daugybę smūgių į įvairias kūno vietas. Nuo patirtų sužalojimų nukentėjusysis mirė.

Europos labiausiai ieškomų asmenų sąraše figūruoja daugiau nei 60 įstatymų pažeidėjų, tai nuteisti arba įtariami padarę itin sunkius nusikaltimus asmenys– žudikai, teroristai, žmonių pagrobėjai, narkotikų prekeiviai ir kt. Visi jie šiuo metu slapstosi nuo teisėsaugos institucijų, norėdami išvengti atsakomybės ir bausmės.

„Didelių darbų sėkmę dažnai nulemia ne tik sėkmingas ir sutelktas teisėsaugos institucijų darbas, bet ir visuomenės bei žiniasklaidos teikiama pagalba. Puikus pavyzdys - kampanija „Most Wanted“, kurioje aktyviai dalyvauja ir Lietuva. Praeitų metų gruodžio mėnesį Lietuvoje vykdytas kampanijos viešinimas sulaukė didelio pasisekimo ir aukšto Europolo įvertinimo, tai mūsų visų - visuomenės, žiniasklaidos ir policijos nuopelnas.“ – apie kampaniją „Most Wanted“ pasakojo Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis.

Gruodį vykusioje kampanijoje ieškomų nusikaltėlių nuotraukos buvo platinamos su kalėdinėmis kepuraitėmis.