Nors prekybos tinklas projekto įgyvendinimui pasitelkė savo reklamos, komunikacijos ir žiniasklaidos planavimo partnerius, projekto idėja, įgyvendinimas ir kryptis, pasakoja pašnekovės, nė akimirkai nebuvo paleistos iš jo pagrindinių autorių rankų.

„Daug priklauso nuo to, kiek dėmesio ir kokią svarbą suteiki projektui. Nors Lietuvos verslas vis daugiau dėmesio teikia socialinei atsakomybei, nemažiau svarbu, kad pasirinkta kryptis būtų aktuali įmonei – koreliuotų su jos pagrindine veikla ir kompetencijomis. Mes neabejojome, kad kertinė mūsų projekto idėja turėtų sietis su maistu“, - sako B. Čaikauskaitė. Pasak jos, neužtenka vien investuoti į įmonės socialinę atsakomybę, į tokius veiksmus įmonė privalo žiūrėti rimtai ir strategiškai, antraip visos investicijos – kaip į balą.

Sugalvoti idėją padėjo vaikų tėvai

L. Muižienė pasakoja atsispyrusi nuo gana bendros problematikos – kodėl žmonės valgo nepakankamai daržovių? Kadangi baziniai mitybos įpročiai susiformuoja dar vaikystėje, tapo akivaizdu, kad reikia padėti susidraugauti su daržovėmis dar ankstyvame amžiuje. Šiltnamis vaikų darželyje, leidžiantis ne tik pažinti, bet ir prisiliesti prie nokstančių daržovių bei jas čia pat ragauti, atrodė šimtus kartų efektyvesnė priemonė už be kokią kitą edukaciją.

„Pati tokių problemų augindama vaikus nepatyriau, nes mano tėvai turi sodą, kur augina daržoves, vaisius, uogas. Vaikai nuo mažens mielai sukrimsdavo tiesiai iš šiltnamio nusiskintą agurką ar aptūpę krūmus lesdavo šilauoges. Tačiau bendraujant su kitais tėvais gana dažnai teko girdėti nusiskundimus, kad vaikai daržovių nevalgo. Iš tiesų – pagalvojau – yra sunku mėgti tai, ko nepažįsti“, - sako L. Muižienė.

Pasak jos, kuriant projektą, skirtą vaikų mitybos įpročiams formuoti, viena iš pagrindinių sąlygų buvo užtikrinti, kad tai nebūtų tiesiog teorinis žinių dėstymas: labai norėjosi suteikti vaikams realią galimybę patiems prisiliesti, patirti, atrasti. Taip ir gimė atrodytų paprasta idėja – pastatyti vaikams šiltnamius.

Iššūkis – sudominti vaikų darželius

Dovanoti šiltnamį, pasak projekto įgyvendintojų, tebūtų buvę pusė darbo. Tam, kad socialinės atsakomybės projektas neštų žinią ir kurtų pokytį visuomenėje, reikėjo duoti daugiau.

„Pirmiausia nusprendėme pasitikrinti savo idėją. Viename iš sostinės darželių atlikę žinių patikrinimą, pamatėme, kad problema iš tiesų egzistuoja. Vieni vaikai sakė, kad Lietuvoje auga kiviai, kiti manė, kad citrinose daugiau cukraus negu braškėse. Netrukus savo profesionaliomis įžvalgomis tą patį patvirtino ir psichiatras Linas Slušnys, kurį pakvietėme tapti projekto partneriu“, - prisimena B. Čaikauskaitė.

Tokiu būdu išsigryninome, kad praktinė pažintis su daržovėmis turėtų būti pagrindinė mūsų projekto kryptis. Neilgai trukus jau organizavome pirmąsias „Sodinčiaus“ ekskursijas vaikų darželių grupėms į „Iki" vaisius bei daržoves tiekiančius ūkius visoje Lietuvoje.

„Socialinė atsakomybė privalo būti strateginis ir ilgalaikis projektas, o investicijos apgalvotos ir suplanuotos. Nenorėjome, kad viskas baigtųsi mūsų dovanojamais šiltnamiais. Nuo pat pradžių turėjome tikslą savo idėja užkrėsti ir paskatinti kuo daugiau žmonių“, - akcentuoja L. Muižienė. Dėl šios priežasties dar iki projekto starto buvo kalbėtasi tiek su savivaldybėmis, tiek su kitomis institucijomis. Nors nuo pat pradžių visi idėją padėti vaikams susidraugauti su daržovėmis vertino labai teigiamai, tačiau pirmajame etape laukė iššūkis – sudominti vaikų darželius, kurių Lietuvoje yra apie 800.

Nuo darželių – prie tėvų

B. Čaikauskaitė atkreipia dėmesį, kad 2016 metų rudenį apie dovanojamus šiltnamius nė vienas iš darželių nežinojo, tačiau vos pristačius „Sodinčiaus“ tikslus tapo aišku, kad idėja buvo labai taikli. Susidomėjimas kiekviena iš iniciatyvų buvo fenomenalus – į konkursą užsiregistravo apie 80 proc. Lietuvos darželių. „Manau, kad didesniu iššūkiu tapo ne auditorijos įtraukimas, kaip dažnai atsitinka komunikacijoje, o sąžiningas ir atviras darbas su darželiais. Tai tapo garantu antram projekto etapui ir tęstinumui apskritai“, - mano „Iki" viešųjų ryšių vadovė.

Kai darželinukus auginantys tėvai visoje Lietuvoje išvydo „Sodinčiaus“ reklaminės kampanijos klipus, raginančius dalyvauti konkurse ir laimėti šiltnamį, patys darželiai jau žinojo, ką reikia daryti. Tėvai taip pat skatino juos registruotis, o darželiai būrė bendruomenes, kad gautų daugiau balsų.

„Pagrindinis veiksnys, patraukęs tėvus, buvo tai, kad jie klipuose atpažino savo vaikus. Tiek kurdami klipus, tiek organizuodami renginius su vaikais siekėme tikrų, nesuvaidintų emocijų ir tai davė savo rezultatų. Taip, kaip sugalvoja ir pasako penkiametis, nesugalvos joks reklamos kūrybininkas ar tekstų kūrėjas. Nuoširdumas ir tikrumas yra raktas į sėkmę“, - prisipažįsta L. Muižienė.

Rezultatai ir socialinės atsakomybės vertė

„Iki" rinkodaros departamento direktorė sutinka, kad toks projektas savo apimtimi nėra įkandamas kiekvienai įmonei, tačiau tvirtina, kad pirmiausia viskas priklauso nuo įmonės vadovų požiūrio. Verslas nesiima socialinės atsakomybės ar atsargiai pastumia ją į šoną, nes negali iš anksto apskaičiuoti tokių iniciatyvų vertės.

„Mes neabejojame „Sodinčiaus“ verte mūsų prekės ženklui ir verslui apskritai, tačiau tai nereiškia, kad jo vertė išskaičiuota. Esame didelė įmonė, todėl galime apsiimti spręsti visuomenės problemas ir daryti pokytį“, - sako L. Muižienė. Pasak jos, „Sodinčius“ – tai ir investicija į ateities klientą, vertinantį maisto kokybę ir vartojantį daugiau daržovių.