Dabar gi, verslo magnatui tapus šalies vadovu, nusimato dar vienos bylos nagrinėjimas: septyni asmenys pateikė ieškinį dėl jų paskyrų užblokavimo socialiniame tinkle „Twitter“, rašo BBC.

D. Trumpas, kaip žinia, šiuo socialinio tinklu naudojasi ypač aktyviai: „Twitter“ jam atstoja ruporą ir giriant šalininkus, ir pliekiant kritikus.

Minėtą ieškinį pateikė keli Kolumbijos universiteto „Knight First Amendment Institute“ kovos už žodžio laisvę grupės nariai.
Septyni „Twitter“ naudotojai teigia, kad prezidentas arba jo patarėjai užblokavo jų paskyras po to, kai jie kritiškai arba pašiepiančiai pakomentavo prezidento paskelbtas žinutes.

Konkrečios paskyros savininko užblokuoti „Twitter“ naudotojai nebegali peržiūrėti toje paskyroje skelbiamų žinučių arba jų pakomentuoti.

Skundą pareiškę asmenys tvirtina, kad juos užblokuodamas D. Trumpas atėmė galimybę dalyvauti internetu vykstančiame pokalbyje.

Tokį prezidento žingsnį jie įvardija kaip mėginimą užgniaužti viešuosiuose forumuose atsirandančius nuomonių skirtumus, o tai, anot užblokuotų paskyrų savininkų, tolygu žodžio laisvę ginančios Pirmosios Konstitucijos pataisos pažeidimui.

Ieškinio tekste minimi ir Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris bei socialinės medijos direktorius Danielis Scavino.

Praeitą mėnesį S. Spiceris pasakė, kad į D. Trumpo „Twitter“ žinutes reikia žiūrėti kaip į oficialius JAV prezidento pranešimus.

Prezidento „Twitter“ paskyra „@realDonaldTrump“ turi 33,7 mln. sekėjų, o oficiali paskyra @POTUS – 19,3 mln.

Instituto „Knight First Amendment Institute“ vykdomasis direktorius Jameelis Jafferis pareiškė, kad aktyvus prezidento dalyvavimas „Twitter“ bendruomenės forumuose rodo, jog ši platforma tapo „svarbiu naujienų ir informacijos apie vyriausybę šaltiniu“.

„Lygiai kaip ir darbo kolektyvų ar mokyklų valdybų susirinkimų atveju, Pirmoji pataisa, be jokio abejo, taikytina ir šiam virtualiam forumui, – teigė J. Jafferis. – Neleisdami žmonėms dalyvauti šiame forume vien todėl, kad jų nuomonė skiriasi nuo prezidento, Baltieji rūmai pažeidžia įstatymus.“

Instituto atstovai tikina, kad paskyrų blokavimo klausimas turėtų rūpėti kiekvienam. Kodėl? Ogi todėl, kad net tada, jei užblokuotų paskyrų savininkams ir būtų leidžiama bent perskaityti prezidento žinutes, pareikšti kritinės nuomonės vis tiek būtų neįmanoma.