Katės labai lengvai vaikšto balkonų turėklais, šulinių kraštais, stogais, nes uodega joms padeda išlaikyti pusiausvyrą. Laviruodamos uodega tarsi vairu, katės gali šokinėti nuo spintelės ant spintelės ir atlikti pačius sudėtingiausius akrobatinius triukus. Tuo metu, kai katė vaikšto siaurais paviršiais, jos uodega šiek tiek juda tai į kairę, tai į dešinę pusę. Tokiu būdu gyvūnas išlaiko kūno pusiausvyrą.

Saugo ramų miegą

Miegoti susiruošusi katė dažniausiai susisuka į kamuoliuką ir uodegą priglaudžia prie savo kūno. Kartais uodega prisidengia akis, ypač, jeigu nori atsiriboti nuo viso pasaulio ir ramiai pasnausti. Todėl galima sakyti, kad katės uodega yra jos ramaus miego sargas, mat miegančiai katei uodega sukuria labai panašų jausmą į tą, kurį mes patiriame jaukiai užsikloję antklode. Kai katė miega, uodega užsidengusi akis, vadinasi ji nori pabūti viena ir prašo nedrumsti jos ramybės.

Jausmų barometras ir kūno kalba

Pagal katės uodegą galima nuspėti gyvūno emocijas ir nuotaiką:

* aukštai iškelta uodega, kartais šiek tiek palinkęs uodegos galiukas byloja, kad katė yra geros nuotaikos ir pasitikinti savimi;

* laisvai krentanti žemyn – normali katės būsena, kai gyvūnas yra atsipalaidavęs;

* pasišiaušusi ir pusiau iškelta uodega rodo, kad katė yra išsigandusi;

* judantis uodegos galiukas – katė susikaupusi ir įsitempusi;

* lėtai uodegos mostai byloja, kad katė yra susinervinusi;

* tiesi uodega ir greitai judantis jos galiukas rodo, kad katė džiaugsmingai pasitinka šeimininką;

* kai uodega greitais, ritmiškais judesiais plaka tai į kairę, tai į dešinę, vadinasi katė ruošiasi staigiam puolimui.

Kodėl trinasi į kojas?

Katės labai mielai šeimininkui ir į svečius užsukusiems žmonėms trinasi į kojas, braukydamos per jas uodega. Tai daro ne iš meilumo ar norėdamos prisigerinti, o kad paliktų savo kvapą. Kitaip tariant – besisukinėdamos apie žmogaus kojas katės taip palieka savo vizitines korteles – informaciją apie save kitoms katėms.

Kai kurios neturi uodegų

Yra ir beuodegių arba striukauodegių kačių veislių, visas jas vienija pavadinimas „bobteilai“. Viena žinomiausių pasaulyje beuodegių kačių veislė yra Manksų katės. Šios katės gali būti visiškai be uodegos, arba turėti labai trumpą, ne ilgesnę nei 3 cm. striuką uodegytę. Kitos žinomos veislės tai Japonų bobteilai (JBT) ir Kurilų bobteilai.

Sužalotą būtina gydyti

Pasitaiko, kad katės susižeidžia uodegą ir tuomet jas būtina parodyti veterinarijos gydytojui. Kartais prireikia uodegą amputuoti, ypač, jeigu dėl traumos uodega tampa nevaldoma ir nejudri. Praradusios uodegą katės prisitaiko gyventi namuose, tačiau geriau jų neleisti į lauką, mat jos, priešingai nei ilgauodegės, nemoka taip puikiai išlaikyti pusiausvyros ir kyla pavojus, kad iškris iš medžio ar šokdamos nuo šakos ant šakos nukris ant žemės.

Uodegos priežiūra

Uodegos kailiukas yra labai švelnus, o ilgaplaukių – dar ir puošnus, tačiau labai pažeidžiamas. Besitrindamos į baldus, medžius ir pan. katės neretai nusitrina ir uodegas. Jeigu norite, kad katės uodega išliktų puošni, ją reikia labai atsargiai šukuoti. Jeigu neatsargiai šukuosite uodegą ir išpešite kailį, jis labai ilgai atauginės ir gali jau nebebūti toks gražus, kaip anksčiau.