Amžius turi reikšmės

Iš visų gyvūnų ko gero katėms labiausiai tinka patarlė: „lenk medį kol jaunas“, mat kačiukai ir jaunos katytės labai mielai mokosi naujų įgūdžių. Jeigu ankstyvoje jaunystėje jų neišmokysime tam tikrų komandų, vėliau tai padaryti bus sunku, nes katės yra konservatyvios ir kuo toliau, tuo sunkiau jas įkalbėti išmokti ko nors naujo. Vaikystėje ir jaunystėje katės suformuoja tam tikrus įgūdžius, kurių vėliau labai nenoriai atsisako. Tad jeigu tyliai svajojate apie dresuotą katę, pradėkite su ja užsiiminėti kuo anksčiau, o jeigu kaip tik dabar turite kačiuką – pats laikas pradėti jį dresuoti. Aišku ir kelerių metų kates galima įkalbėti pakrimsti mokslų, tačiau su jomis ilgiau užtruksite.

Tinkama draugija

Katės mėgsta kitų kačių draugiją, stebėti kaip elgiasi jos gentainiai ir iš jų mokytis. Tad, jeigu turite namuose kitą katę, kuri šį tą moka, tikrai didelė tikimybė, kad tų pačių triukų išmoks ir nauja katė – be jokių pastangų, vien tik stebėdama savo gentainę.

Metodika

Katėms, kaip ir šunims reikalingos tos pačios mokymo priemonės: klikeris (tai nedidelis į saują telpantis pailgos formos prietaisas su mygtuku. Paspaudus mygtuką pasigirsta garsas panašus į žodį „klik“. Kai gyvūnas padaro ką nors, ko iš jo tikimės, reikia paspausti mygtuką ir užtvirtinti veiksmą „gerai“. Visame pasaulyje populiarių klikerių galima įsigyti ir Lietuvoje gyvūnų parduotuvėse. Klikerį galima paleisti pirštų spragtelėjimu.), skaniukai, glostymas ir pagyrimas balsu.

Paskatinimas

Katės, kaip ir bet kokio kito dresuojamo gyvūno negalima bausti, kad pamokos nevirstų bausme ir gyvūnui nekeltų nemalonių asociacijų. Tad jeigu esate suirzęs, atidėkite dresūros pamokas vėlesniam laikui. Pasiruoškite skaniukų, kuriuos katė labiausiai mėgsta. Tuo metu, kai mokysite katę kalbėkite su ja minkštu, švelniu balsu ir glostykite. Katė turi būti pagiriama kaskart, kai atliks užduotį. Jeigu nepagirsite, nepaskatinsite jos skaniuku, visą darbą gali tekti pradėti iš naujo, nes gyvūnas neturės tinkamos motyvacijos vykdyti jūsų nurodymus.

Kartoti daug kartų

Be jokios abejonės, šunis dresuoti lengviau, nes jie iš prigimties yra labiau kontaktiniai gyvūnai už kates, tačiau katės turi puikią atmintį – jos greitai įsimena, ko iš jų prašote, bet ne visada tai daro, jeigu motyvacija per maža. Todėl kiekvieną pratimą reikia kartoti daug kartų ir kaskart pagirti katytę, kad ji žinotų, jog norėdama sulaukti šeimininko dėmesio, privalo kai ką padaryti. Po kurio laiko katė jau automatiškai atliks tuos veiksmus, kurių iš jos tikitės, o kai kurios keturkojės pradės suprasti jus iš pusės žvilgsnio, akies mirktelėjimo.

Kokių trukių galima išmokyti katę?

Ogi pačių įvairiausių, su sąlyga, kad netingėsite užsiiminėti. Katė gali išmokti nelipti ant stalo (jeigu jums tai trukdo), atidaryti duris, atnešti kamuoliuką, įmesti žaisliukus į krepšelį, naudotis draskykle, šokinėti per kliūtis, ateiti pagal komandą, sėdėti ir dar daugelio kitų.

Kam katei mokslai?

Tikrai ne tam, kad galėtumėte pasigirti savo draugams, kokį protingą gyvūną auginate. Bet kokie fiziniai pratimai stiprina katės kūno raumenis ir padeda išlaikyti puikią formą. Ne mažiau svarbu, kad kontaktas užmegztas per dresūrą stiprina katės ir šeimininko ryšį.

Komanda „pas mane“

Kai ateis laikas maitinti katę, laikykite rankoje dubenėlį. Kai katė atbėgs palaukite, kol pasižiūrės jums į akis, pakartokite komandą pas mane ir užtvirkinkite komandą klikerio garsu. Tada duokite jai dubenėlį su maistu. Po savaitės laikykite rankoje skaniuką, duokite jį pauostyti katei, atsitraukite toliau ir sakykite: „pas mane“. Kai katė prieis, paspauskite klikerio mygtuką (jeigu jo neturite tiesiog spragtelėkite pirštais) ir duokite skaniuką. Kartokite pratimą kelis kartus per dieną, geriausiai tuo metu, kai katė alkana.

Komanda „sėdėk“

Kai katė mokės komandą: „pas mane“, pasikvieskite ją, pakelkite ranką aukščiau ir veskite už katės galvos, taip, kad neatsisėdus būtų sunku jį matyti. Vos katė atsisės, paspauskite klikerio mygtuką (arba pasakykite „gera“) ir duokite skaniuką.

Aportas

Kiekviena katė mėgsta žaisti ir paėmusi žaisliuką jį neštis arba mesti prieš save. Reikia išlaukti momento ir kai katė laikys žaisliuką apžiojusi, paspausti klikerio mygtuką, pasakyti komandą: „atnešk“ bei duoti skaniuką. Kai katytė suvoks, ką reiškia komanda „atnešk“, galėsite ištarti kitą komandą „pas mane“ ir „sėdėk“.

Atidaryti duris

Visos katės mėgsta šokinėti, tereikia pasinaudoti šiuo gebėjimu. Tuo metu, kai žaisite su kokiu nors katės žaisliuku ir ji šokinės į viršų, prieikite prie atidarytų durų ir pakelkite žaisliuką virš durų rankenos. Kai katė pašokusi palies durų rankeną, užtvirtinkite veiksmą klikeriu, pasakykite komandą „atidaryk“ ir duokite skaniuką (jeigu skaniuko nenori, atplildas gali būti žaidimas arba paglostymas). Kai katė gebės šokinėti ant atidarytų durų rankenos, beliks uždaryti duris ir kelis kartus pakartoti komandą bei pratimą.

Įmesti žaisliukus į krepšelį

Kai katė gebės atnešti žaisliuką, beliks jai parodyti kur jį įmesti. Iš pradžių laikykite ranką virš krepšelio ir kai kamuoliukas kris į ranką, nuleiskite ranką, kad šis įkristų į krepšelį. Kai katė paleis kamuoliuką ištarkite komandą: „mesk“ ir veiksmą užtvirtinkite klikeriu.

LETENA.LT REKOMENDUOJA: