Kačių kepenys veikia tokiu būdu, kad nesugeba greitai perdirbti nuodingų medžiagų. Dėl to katėms yra labai būdinga apsinuodyti tokiais produktais, kuriuos kitų rūšių gyvūnai suėda nepadarydami savo organizmui jokios žalos.

Naminės katės daug labiau ištikimos savo skoniui nei jų senosios giminaitės ir dažniau išbando įvairių vaisių ir daržovių skonį namuose. Tam, kad išvengtumėte pavojingų kačių sveikatai pasekmių, būtina žinoti, koks „žmonių maistas“ sukelia pavojų kačių gyvybei. Kai kurie iš toliau išvardytų produktų nuodingi katėms, juos vartojant netgi mažais kiekiais, tuo tarpu kiti iš jų nesukelia ligos, jei nebus vartojami pakartotinai arba dideliais kiekiais.

Šokoladas, kakava. Šokoladas turi teobromino, medžiagos, kuri labai nuodinga katėms. Nuo teobromino poveikio dažniau ima plakti širdis, jis sukelia aritmiją ir veikia kaip diuretikas. Nedidelis suvalgomo šokolado kiekis iš pradžių sukelia padidintą aktyvumą, neurologinį sindromą (nesiorientavimas aplinkoje ir t.t.) ir troškulį katėms. Praėjus kelioms valandoms gali prasidėti vėmimas arba viduriavimas. Didelis teobromino kiekis gali sukelti širdies smūgį per 24 valandas.

Kava ir arbata. Kavos tirščiai, kavos pupelės ir arbata turi stipraus smegenų ir fizinio aktyvumo stimuliatoriaus – kofeino. Nors kai kurios katės su malonumu laka arbatą ir kavą su pienu, tai gali sukelti pavojų. Kofeinas visuomet sukelia hyperaktyvumą, o didelės dozės sukelia širdies-kraujagyslių ir nervų sistemos ligas.

Daržovės

Svogūnai ir česnakai. Svogūnai turi disulfido (N-propyl disulphide), kuris suardo kačių eritrocitus, sukeldamas hemolizinę anemiją. Svogūnas nuodingas dėl daugelio savybių: sūrus, sausas, miltelių pavidalo arba paruoštas. Pagamintas maistas, kuriame yra svogūnų ar svogūnų miltelių, neturi būti duodamas naminiams gyvūnams kaip skanumynas. Česnakas turi panašios nuodingos medžiagos, tik mažesnį kiekį. Apsinuodijimas svogūnais sukelia hemolizinę anemiją, nuo kurios suyra eritrocitai ir jų laisva cirkuliacija kūne. Pirmieji požymiai pasireiškia praėjus keletui dienų po suvalgyto svogūno: vėmimas, viduriavimas, apetito praradimas ir letargo būsena.

Pomidorai. Pomidorai, kaip ir visi kiti Bulvinių šeimos augalai, turi kartaus ir nuodingo alkoloido, vadinamojo glycoalkaloid solanine, kuris gali sukelti stiprius skrandžio-žarnyno skausmus. Apskritai katės nėra linkusios valgyti pomidorų, tačiau žinoma atvejų, kai vieno mažo vyšninio pomidoro panaudojimas katės maiste baigėsi jos mirtimi. Katėms nuodingi būna ne tik brandūs pomidorai, bet ir žali, taip pat jų lapai bei stiebai. Gamybos metu toksinai išnyksta, todėl pomidorų sultys sardinių ar kitos žuvies dėžutėse nebus pavojingos.

Bulvės. Kaip ir pomidorai, bulvės priklauso tai pačiai Bulvinių šeimai ir sudėtyje turi alkoloido. Sūrios ar žalios bulvės ir jų lupenos – nuodas katėms. Paruoštos bulvės nepavojingos katėms, tačiau visiškai nenaudingos, nes kačių žarnynas nesuskaido krakmolo.
Vaisiai

Saulėgrąžos ir vaisių kauliukai. Obuolių sėklose yra iki 0,6 % glikozido amigdolino (vandenilio cianido rūgšties). Glikozidas trukdo kraujui tiekti rūgštį į audinius ir sukelia dusulį.
Riešutai

Daugelis riešutų rūšių yra pavojingos katėms dėl juose esančio didelio fosforo kiekio, kurio perteklius organizme yra nepageidaujamas. Ypatingai nuodingi katėms yra graikiniai riešutai.
Gatavi produktai ir vaikų maistas

Jei nusprendėte katei duoti paruošto maisto, būtinai perskaitykite jo sudėtį ant įpakavimo. Be pavojingų katėms sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, svogūnų miltelių, gali būti ir konservantų. Dauguma konservantų, sudarančių žmonėms skirtus konservus, labai pavojingi katėms.