Iš tiesų kaip tik visi bedokumenčiai yra brokuoti, nes neveisliniai, o tas su „veislės broko“ antspaudu dokumentuose yra tikrasis veislės atstovas. Kodėl jis brokuotas?

Pagal Lietuvos kinologų draugijos Šunų veisimo nuostatus, kiekvienas veisimui naudojamas šuo turi atitikti savo veislės standartą. Pasitaiko, kad šuniukai jau gimsta su nedideliu nukrypimu nuo standarto ir yra aišku, kad ateityje negalės būti veisiami, todėl dokumentuose uždedamas spaudas: „veislės brokas“.

Tokie šuniukai gali gimti bet kokiame veislyne, net nuo labai tituluotų, daug pasiekimų turinčių tėvų. Tokio „brokuoto“ šunelio gali būti prasta sankanda, standarto neatitinkanti spalva (pavyzdžiui didesnė nei leidžiama balta dėmė ant krūtinės), netinkamos struktūros kailis (tarkime per minkštas) ir pan. Toks šuniukas ateityje negali dalyvauti parodose arba būti veisiamas, todėl jis ir kainuoja mažiau už kitus vados šuniukus.

Šis spaudas suteikia galimybę veisėjui apsidrausti, kad jo išveistas, tačiau ne visai standartą atitinkantis keturkojis, ateityje nesusilauks palikuonių. Štai ir viskas, šiame „veislės broko“ spaude nėra nieko, ko turėtų bijoti norintys įsigyti veislinį šunį, tačiau neketinantys dalyvauti parodose. Tas brokuotas šuniukas yra pilnavertis savo veislės atstovas, o jūs jį įsigiję gausite kilmės dokumentus, žinosite, kas šuniuko tėvai, kad jie patikrinti dėl genetiškai perduodamų ligų ir būsite tikri, kad auginate veislinį šunį.

Mitai apie „brokuotus“ šunis

Negavo kilmės dokumentų. Šunų daugintojai arba tie, kurie veisia juos tik pasipelnymo tikslais ir „štampuoja“ vieną po kitos bedokumenčių šuniukų vadas, naudojasi „veislės broko“ sąvoka. Jie aiškina, kad šuniukai šiek tiek neatitinka standarto, todėl Lietuvos kinologų draugija jiems neišdavė kilmės dokumentų. Pasak tokių daugintojų, tėvai dokumentus tikrai turi, o seneliai yra dar ir čempionai. Taip nebūna. Pagal visas taisykles veisiamų šunų palikuonys turi kilmės dokumentus. Visi. Net jeigu jie ir nevisiškai atitinka standartą.

Dokumentus gaus vėliau. Ne kartą teko sutikti žmonių, kurie įsigijo šuniuką be dokumentų: „nes jis yra brokuotas ir jeigu „broką“ išaugs, galėsime užsisakyti kilmės dokumentus“. Tai vienas didžiausių absurdų, mat kilmės dokumentus veisėjas užsako visai vadai ir jie niekada nėra gaminami „kada nors vėliau“ arba kiekvienam šuniukui atskirai. Juo labiau tada, kai „išaugs“ broką. Jeigu teiraudamiesi šuniuko išgirsite, kad jam galėsite patys užsakyti kilmės dokumentus, vadinasi jūsų augintinis niekada jų ir neturės. Šuo arba turi dokumentus, arba – ne. Savarankiškai jų užsisakyti nėra jokios galimybės.