Erkės

Vaikščiojant miško takeliais ar tiesiog mėgaujantis iškyla lauke, žmonės ir gyvūnai dažnai susiduria su šiais kraują siurbiančiais parazitais. Erkės perneša pavojingas ligas – Laimo ligą, Erkinį encefalitą. Kai kurie simptomai pasireiškia iškart įkandus erkei, bet kiti gali būti uždelsti ir dėl to labai sunku po ilgesnio laiko nustatyti kas nutiko gyvūnui ir išvis suprasti ar kažkas su juo negerai.

Šalia įprastų priemonių – erkes atbaidančių antkaklių, purškiamų priemonių ir reguliarių vizitų pas veterinarą, UAB „Dezinfekcijos paslaugos“ biologas pataria:

1.Kiekvieną kartą grįžus po pasivaikščiojimo lauke, atidžiai apžiūrėti gyvūnų kailį, ypač aplink galvą ir kaklą, nes čia oda yra minkštesnė ir erkės patekusios ant kūno dažniausiai stengiasi judėti galvos link. Taip pat pačiam gyvūnui iš tokios vietos pašalinti erkę labai sunku, todėl čia ideali vieta netrukdomai siurbti kraują.

2.Jei vis dėlto randama erkė, ji turėtų būti pašalinama švelniu, bet užtikrintu sukamuoju judesiu, kad nebūtų nulaužiama ir paliekama odoje erkės galva ar burnos dalys. Jei naudojamas pincetas, geriausia erkę sugriebti prie pat galvos ar net suspausti burnos organus. Jei išimama su rankomis reikia taip pat stengtis suimti erkę kuo arčiau galvos.

3.Kieme žolė turėtų būti pjaunama kuo įmanoma trumpiau, kad sąlygos veistis ir ieškoti aukoms erkėms būtų netinkamos. Stengtis pašalinti visus sunkiai prienamus žolėmis apaugusius kampus, nes juose erkės gali laukti netrukdomos.

4.Užkirsti patekimo į kiemą kelius nepageidaujamiems laukiniams gyvūnams, nes dažniausiai šie perneša erkes, kurios pačios nėra geros ropotojos ir „pėsčiomis“ nekeliauja.

5.Pasitarkite su veterinarijos gydytojų dėl gero erkes atbaidančio antkaklio ir stenkitės be jo šuns į lauką šiltuoju metų laiku neleisti.

Blusos

Šunys ir katės dažniausiai užsikrečia blusomis per kontaktą su kitais gyvūnais pasivaikščiojimų lauke metu. Dauguma gyvūnų jaučia nuolatinį kandžiojimą ir tai galima pastebėti iš padažnėjusio kasymosi ir inkštimo. Kai kuriems gyvūnams pasekmės būna rimtesnės ir jiems tenka kentėti tokias reakcijas kaip plaukų kuokštų netekimas, uždegimai ir odos infekcijos. Blusų seilės taip pat gali sukelti anemiją, dermatitą. Turėdamos nepaprastai gerą šuoliavimo galimybę, blusos lengvai išplinta po namus ir baldus kai augintinis parsineša jų ant kailio.

Kadangi blusos gali greitai tapti didele problema, prevencija yra veiksmingiausia priemonė naminių gyvūnų savininkams:

1.Reguliariai maudyti ir šukuoti gyvūną. Šukuojant lengviausia nustatyti ar gyvūnas turi kenkėjų kailyje.

2.Reguliariai plauti ir valyti vietas, kuriose miega ar dažnai guli gyvūnas. Taip pat mėgstamus žaislus, antkaklį, pavadėlį.

3.Pasitarti su veterinaru apie priemones, kurios padėtų išvengti užkrėstumo.

4.Reguliariai siurbti minkštas baldų dalis, kilimus ir t.t.

Uodai

Viena žinomiausių ir labiausiai erzinančių šiltojo metų laiko kenkėjų rūšių. Uodai dauginasi stovinčiame vandenyje ir turi labai greitą gyvenimo ciklą, o tai leidžia didelei populiacijai nuolat atsinaujinti ir augti. Uodų lervos išsivysto per keletą dienų ir pilnai išsivysto per 10-14 dienų.

Kaip ir žmonėms, gyvūnams uodų įkandimai yra erzinantys ir varginantys, bei kartais sukelia įvairias alergijas. Norėdami apsaugoti gyvūnus nuo šių kenkėjų:

1.Stenkitės sunaikinti visas uodams veistis tinkamas vietas – stovinčio vandens vietas, senas bačkas, kibirus su vandeniu, ilgai stovinčias balas (pvz. smėlio dėžėse lietingu sezono metu), valtis ir t.t. Iš esmės kiekviename aplink name esančiame daikte, kuriame gali rinktis vanduo, uodai gali veistis ir vėliau trukdyti namų ramybę.

2.Langai ir durys turėtų būti uždaryti arba jei laikomi atdari, juos reikėtų apdengti apsauginiais tinkleliais.

3.Išvalyti vandens nuotekų ir susitelkimo vietas, kanalizaciją, kad nebūtų nešvarių ir drėgnų vietų sankaupas.

4.Jei uodų kiekis aplink namus labai didelis, verta pasikonsultuoti su kenkėjų kontrolės įmone dėl uodų lervų naikinimo teritorijoje esančiuose vandens telkiniuose.