Jeigu auginate katę, būkite pasiruošę tam, jog kartas nuo karto aptiksite katės plaukų kuokštus – jūsų augintinis tikrai šersis. Tačiau jeigu katė šeriasi truputį per daug, tai gali tapti priežastimi nerimauti.

Šeriasi praktiškai beveik visos kačių veislės, trumpaplaukės ir ilgaplaukės. Natūralus kačių šėrimasis vadinamas sezoniniu. Laikas nuo laiko gyvūnai visiškai pakeičia savo plaukuotą paviršių. Apskritai katės tai daro kartą į metus, pavasarį, tačiau naminės katės gali tai daryti bet kokiu metų laiku. Tai priklauso ir nuo augintinio laikymo sąlygų. Dažnai katė šeriasi praėjus dviems mėnesiams nuo kačiukų atsivedimo, pabaigusi jų maitinimą.

Kai katė pradeda šertis, rekomenduojama ją kasdien iššukuoti, kitaip kailiukas pradės veltis į kamuoliukus, kuriuos kartais būna nebeįmanoma išnarplioti ir jums teks juos tiesiog nukirpti žirklėmis.

Tačiau jeigu katė šeriasi nuolat ir labai stipriai, tai ženklas, kad reikia sunerimti. Užsitęsusio nesezoninio katės šėrimosi priežastys gali būti vitaminų ir mineralų trūkumas, stresas, ligos. Šėrimosi priežastis gali būti riebalų rūgščių Omega-3 ir Omega-6 trūkumas organizme, kurių jis pats pasigaminti negali.

Vis dėlto ne visada dėl vitaminų ir mineralų trūkumo kaltas pašaras. Pašare jų gali būti pakankamai, bet dėl tam tikrų priežasčių katės organizmas negali jų įsisavinti ir katė vis tiek šeriasi. Dėl šios priežasties įvyksta hormoniniai pokyčiai, kurie pažeidžia normalią skydliaukės, lytinių liaukų, antinksčių ir smegenų veiklą. Tai sukelia problemų, susijusių su medžiagų apykaita ir patologiniu šėrimusi.

Daugeliu atveju katė šeriasi dėl streso. Jis gali kilti katei beveik dėl bet kokių išorinių dirgiklių: didelio garso, keliančių stresą situacijų, traumų. Taip pat intensyvų katės kailiuko iškritimą gali sąlygoti įvairios ligos: leukemija, kerpė, alerginis dermatitas, odos parazitai, patogeniniai grybeliai.

Taigi, jeigu katė šeriasi, pirmoje vietoje reikia sukurti jai optimalias laikymo sąlygas, peržiūrėti racioną ir reguliariai šukuoti. Sezoninis kailiuko šėrimasis po kiek laiko praeis. O jeigu jūsų katei yra intensyvus ir užsitęsęs šėrimasis, reikia neatidėlioti šios problemos sprendimo ir kreiptis į veterinarą – taip jūs apsaugosite katės „kailinukus“ ir jos sveikatą.

LETENA.LT REKOMENDUOJA