Dažniausiai katės, gyvenančios namuose, maudomos itin retai arba išvis su šia procedūra nėra susipažinusios. Išimtis – katės, dalyvaujančios parodose, bei egzotiškų ir ypatingų veislių atstovės. Rosita iš Telšių namuose augina 11 mėnesių Kanados sfinksą Čipą, kurį dėl veislės subtilybės būtina reguliariai išmaudyti. Katinas ypač bijo vandens, priešinasi maudynėms, tad būtiną procedūrą atlikti – tikras iššūkis.

Rosita pasakoja, kad Čipas yra antrasis sfinksas jos namuose. Pirmasis – nelaimėlė katytė, kurią pašnekovė su vyru priglaudė savo namuose. Tai buvo pirmoji moters pažintis su šiomis netradicinės išvaizdos katėmis. „Teko prieš tai turėti Kanados sfinkso patelę, kurią parsivežėme iš šiukšlyno. Ji buvo pamestinukė, tad apsiėmėme ją gydyti ir prižiūrėti. Tuomet įsimylėjau šią veislę. Ta katė turėjo odos, širdies problemų, tad po poros metų jos širdis tiesiog sustojo.“

Praėjus šiek tiek laiko po pirmosios katės netekties Rositos vyras padovanojo dviejų su puse mėnesių Čipą. Moteris pasakoja, kad pamestinukė ir Čipas, nors ir tos pačios veislės, skiriasi kaip diena ir naktis. „Prieš tai turėta katė buvo gera ir rami, tik lovos kampus apdraskė. O Čipas kramto, stalais lipa, žadina, virtuvėje dalyvauja kartu gaminant maistą, užuolaidas tampo, gėles numetinėja. Aišku, šiek tiek ramesnis tapo po sterilizacijos.“

Judrus ir vietoje nenustygstantis katinas itin vengia maudynių vonioje ar duše. Moteris išbandė įvairiausių alternatyvių būdų, kaip galėtų katę nuprausti: ramunėlių arbatos voneles, specialias katėms skirtas drėgnas servetėles, bet rezultatas Čipo šeimininkės netenkino. Katė maudynių bijojo nuo pat mažens.

Kačių elgsenos specialistė, veisėja, klubo „Top Miau“ vadovė Beata Kudzevičienė pasakoja, kas veislynuose gimusius sfinksų mažylius nuo mažens pratina prie maudynių, tad kačiukai, atkeliavę į naujus namus, noriai maudosi ir nepatiria didelio streso. Toks katės bailumas galėjo atsirasti dėl to, kad ji buvo stipriai išgąsdinta maudynių metu ir ši procedūra jai siejasi su skausmu, stresu. Specialistė pastebi, kad Čipo oda yra puikiai prižiūrėta, nėra bėrimų ar paraudimų, tad šeimininkė, nors ir sunkiai, tikrai užtikrina reikiamą katės higieną.

„Maudomas Čipas kaukia, rėkia, lipa ir į plaukus, veidą, rankas kimbasi, draskosi. Pasistatau prie vonios ir su skudurėliu bandau valyti, bet jis vis tiek draskosi, kovoja, neprisileidžia“, – pasakoja Čipo augintoja.
B. Kudzevičienė atkreipia dėmesį, kad bet kuriuo atveju šeimininkei reikės surasti būdą, kuris maudynes paverstų kiek įmanoma malonesne veikla. „Savo kates prieš maudynes stengiuosi nuvaikyti ir leisti joms išsižaisti, nes sfinksai yra labai aktyvi veislė, jūs taip pat turėtumėte leisti Čipui išsižaisti. Reikia nukirpti nagus ir tik tada maudyti. Negalima rizikuoti maudyti katę nenukirptais nagais. Ausis sfinksams reikia valyti po maudynių.“

„Ši katė moka maudytis, ji žino, kas yra vanduo, tačiau jo bijo. Gali būti, kad medvilninis skudurėlis, kurį naudojote, jai skaudus, nes ji neturi kailio. Maudynėms reikia naudoti ypač minkštą, vaikams skirtą kempinę. Ją reikia gerai išmuiluoti ir tik tada prausti. Taip pat rekomenduojama į patį vandenį įpilti muilo. Vanduo turi būti nei per karštas, nei per šaltas, šitai katei labai svarbi maloni vandens temperatūra. Katėms, turinčioms kailį, maudyti vanduo gali būti šiek tiek karštesnis, o sfinksams – jų kūno temperatūros“, – pasakoja ekspertė.

„Labai svarbu iš vonios, kurioje maudysite katę, išimti visus buteliukus, kabančius daiktus, net dušo žarnelę reikia užsukti taip, kad ji nesimaišytų, nes visi šie dalykai gali gąsdinti katę arba jais ji gali bandyti užsikabinti, o kai visa tai pradeda kristi – ją labai išgąsdina ir baimė tik sustiprėja. Taip pat iš anksto pasiruoškite du rankšluosčius, puodelį, kuriuo pilsite vandenį ant katės. Ant vonios dugno patieskite rankšluostį, tai padės katei jaustis saugiau ir komfortiškiau. Svarbiausia – viską, ko jums reikia maudynėms, pasiruoškite iš anksto, kad nereikėtų bėgioti pasiimti. Katę lengviau maudyti dviese. Vienas – laiko, muiluoja katę, o kitas paduoda tai, kas tuo metu reikalinga.

Prisiminkite, kad katę į vonią reikia įkelti suėmus priekines ir galines kojas ir tik vonioje leiskite jai atsistoti. Taip pat reikia katę palepinti skanėstais. Su jais visada viskas veikia. Tačiau aš dažniausiai jų duodu po maudynių, katėms tai kaip nuopelnas už tinkamą elgesį“, – maudymo subtilybes pasakoja ekspertė.

Antroji, kiek mažesnė problema, su kuria susiduria Rosita, – ypatingas katės judrumas, kuris neretai tampa nemalonia išdaiga, sudaužytais vazonais, aplandžiotomis užuolaidomis ir panašiai.

Kačių elgsenos specialistė Beta iškart perspėja šeimininkę, kad sfinksai – viena judriausių kačių veislių, tad visos Čipo išdaigos tik dėl mažo fizinio krūvio. „Ši veislė yra viena judriausių pasaulyje. Pirmoji jūsų katė buvo rami, bet tai galėjo nulemti prasta jos genetika, ligos, kuriomis sirgo, nes šiaip sfinksas iš prigimties yra labai judrus, todėl nereikėtų tikėtis, kad jis bus ramus katinas. Galiu rekomenduoti įsigyti intelektualių žaislų katei. Šiai katei turbūt reikėtų mažiausiai penkių valandų veiklos, bet žmogus negali tiek skirti, tad gali padėti visokie išmanūs žaislai. Pavyzdžiui, čežantis tunelis, automatiškai judantis kamuoliukas ar LED švieselė. Rotuokite žaislus – vienus paslėpkite, kitus ištraukite, taip katei jie neatsibos.“

Dar viena iš veislei būdingų savybių – smalsumas, tad jo vedina katė linkusi pakandžioti įvairius daiktus, pakapstyti gėles, ką nors išversti. Visa tai nėra pasireiškiantis piktumas.