Ar dažnai tenka pajusti blogą kvapą, sklindantį iš šuns burnos? Kitaip jis dar yra vadinamas halitoze. Blogą kvapą sukelia jūsų šuns burnoje, plaučiuose ar žarnyne susikaupusios bakterijos. Pastoviai sklindantis bjaurus kvapas rodo, kad turėtumėte atidžiau prižiūrėti šuns dantis arba, kad kažkas negero yra su jo virškinamuoju traktu, inkstais ar kepenimis.

Dažniausiai blogą kvapą sukelia dantų ar dantenų ligos. Kai kurie šunys, ypač iš mažųjų veislių (Bostono terjerai, pekinai) yra ypač linkę į burnos ertmės ligas, nes jų dantys yra tankiai suaugę. Tačiau nepranykstantis blogas kvapas taip pat gali reikšti didesnes burnos, kvėpavimo takų, virškinamojo trakto ar kitų vidaus organų bėdas.

Geriausiai nustatys problemą jūsų veterinarijos gydytojas. Gali būti atlikta fizinė apžiūra ir laboratoriniai tyrimai. Būkite pasiruošę atsakyti į klausimus apie savo šuns burnos higieną ir bendrą jo elgesį.

Ypatingai svarbu kreiptis į vet.gydytoją, jei jūsų šuniui iš burnos ėmė sklisti nebūdingas jam kvapas. Neįprastai saldus ar vaisinis kvapas gali rodyti, kad šuo serga diabetu, ypač jei jis ėmė dažniau gerti ir šlapintis. Panašus į šlapimo kvapas gali reikšti inkstų ligą. Labai bjauri smarvė, vėmimas, apetito netekimas, pageltę ragenos ar dantenos gali reikšti kepenų ligą. Jei blogas kvapas yra burnos ertmės ligos padarinys, gali pasireikšti ir kiti simptomai, tokie kaip burnos draskymas, negebėjimas ėsti (anoreksija), klibantys dantys, didelis seilėtekis, kuriame gali būti arba nebūti kraujo priemaišų.

Blogą burnos kvapą gali sukelti ir tokios kvėpavimo problemos kaip nosies ar nosies takų uždegimas (rinitas, liaudiškai - sloga) sinusų uždegimas – sinusitas, ir tokios virškinimo problemos kaip stemplės vamzdelio, einančio iš gerklės į skrandį, prasiplėtimas.

Blogą kūno skleidžiamą kvapą gali sukelti virusinės, bakterinės ar grybelinės infekcijos ir taip pat neteisingas maitinimasis. Pavyzdžiui, jei jūsų šuo ėda netikusį maistą, arba turi tokių elgsenos sutrikimų, kaip išmatų ėdimas (koprofagija), tuomet nereikėtų stebėtis sklindančiu nemaloniu kvapu. nemalonų kvapą gali sukelti ir faringitas (gerklės uždegimas) bei tonzilitas – tonzilių uždegimas. Vis tik dažniausiai blogą kvapą sukelia periodonto ligos, kai susikaupia dantų akmenų bakterijos.

Kaip panaikinti blogą kvapą?

Gydymas priklauso nuo jūsų veterinarijos gydytojo diagnozės. Jei blogas kvapas yra dėl dantų akmenų, tuomet reikalingas profesionalus dantų valymas. Jei jis kilo dėl maitinimo, – reikia keisti įprastinį šuns maistą. Jei yra kitos priežastys – žarnyno, plaučių, inkstų, kepenų ligos, turite būtinai pasikonsultuoti su savo vet gydytoju.

Kaip apsaugoti šunį nuo blogo kvapo?

Dauguma žmonių mano, kad blogo kvapo, ypač esant tam tikram šuns amžiui, neįmanoma išvengti. Tačiau taip nėra. Iš tiesų aktyvus rūpinimasis, kad iš jūsų šuns nesklistų blogas kvapas padarys ne tik jūsų ir šuns gyvenimą malonesniu, tačiau ir užkirs kelią daugeliui ligų. Pastoviai tikrinkite šunį, kad įsitikintumėte, jog jis neturi kokių slaptų ligų, galinčių sukelti blogą kvapą. Tegul jūsų veterinarijos gydytojas būtinai patikrina šuns dantis ir kvėpavimą. Šerkite šunį aukštos kokybės, lengvai virškinamu maistu. Idealu būtų, jei kasdien valytumėte šuns dantis specialiai šunims skirta pasta, nes žmogaus pasta gali sukelti jam skrandžio sutrikimus.

Cezario Milano Šunų psichologijos centro veterinarijos gydytojas Ricka Garcia pataria, kaip įpratinti šunis prie dantų valymo:

- Dantų valymas yra svarbus įvairių amžių šunims, geriausia pratinti mažus šuniukus.

- Stenkitės savo šuniukui valyti dantis kasdien tuo pačiu metu, kad jis prie to įprastų.

- Geriausia valyti pasivaikščiojus, pašėrus šunį, kai jis jau ruošiasi miegoti ir yra labiausiai atsipalaidavęs.

- Prieš valydami šuniui dantis, apžiūrėkite jo burną – ar nekraujuoja dantenos, ar nėra klibančių dantų ir t.t.

- Prieš valydami šuniui dantis, supažindinkite jį su pastos skoniu, geriausia užtepkite truputį pastos ant savo rodomojo piršto ir leiskite šuniui pauostyti, palaižyti ją. Labai tinka vištienos skonio pasta.

- Kai šuo susipažino su pasta, atsargiai patrinkite ja šuns dantenas, kad jis įprastų prie to pojūčio. O dabar atsargiai išvalykite šuns dantis.

- Pirmo ar antro valymo metu dar nesistenkite išvalyti visų dantų, verčiau tai daryti palaipsniui, kad šuo labiau įprastų. Supažindinus šunį su pasta, ateina laikas supažindinti jį ir su šepetėliu. Niekada nedarykite to, kai šuo yra susijaudinęs. Dantų valymas neturi sukelti šuniui streso. Darykite tai paeiliui:

* Uždėkite ant šepetuko truputį pastos
* Leiskite šuniui ją nulaižyti
* Pradėkite valyti vieną dantį, švelniai stumdydami šepetuką pirmyn ir atgal
* Kasdien išvalykite vis daugiau dantų

Gera šuns dantų priežiūra yra labai svarbi jo sveikatai. Dantų ligos gali neigiamai paveikti šuns uoslę, ir tada gali kilti elgesio problemų, šuo gali nusilpti, jaustis nelaimingas

Pasirūpinkite tvirtais kramtomais žaislais, kad šuo natūraliai išsivalytų dantis kramtydamas. Šerkite šunį tinkamai sudarytais skanėstais, kad pagerėtų jo burnos kvapas. Aptarkite su veterinarijos gydytoju, kokiomis naminėmis priemonėmis galėtumėte pagerinti šuns burnos kvapą.