Statistiniai duomenys rodo, kad į lauką neišeinančios katės gyvena gerokai ilgiau, nes vien dėl to, kad jos tūno namuose, nepatenka po automobiliu, nekovoja su kitais rajono katinais, savo kelyje nesutinka nedraugiško šuns ar piktai nusiteikusio žmogaus, nedingsta be žinios.

99,99% kačių galima pripratinti prie gyvenimo namuose, net jeigu anksčiau jos gyveno lauke ar kaime.

Kita vertus išeinančios į lauką katės rečiau kenčia dėl elgesio problemų (šlapinimosi ne vietoje, agresijos priepuolių). Vienose šalyse nėra tradicijų „kalinti“ kates namuose, kitose madinga katėms įrengti stiklines terasas ir voljerus.

Prieš apsisprendžiant – leisti katei išeiti į lauką, ar ne, verta sužinoti visus „už“ ir „prieš“.

Išeinanti į lauką katė:

* turi mažiau elgesio problemų
* rečiau serga nerviniu pagrindu atsiradusiu šlapimo nelaikymu
* rečiau kenčia dėl nutukimo
* statistiškai gyvena trumpiau
* susiduria su daugiau pavojų: automobiliai, šunys, žmonės, graužikų nuodai
* dažniau „pasigauna“ erkes, blusas, utėles
* dažniau susižeidžia

Į lauką neišeinanti katė:

* statistiškai ilgiau gyvena
* namuose yra saugi
* dažniau turi elgesio problemų
* dažniau nuobodžiauja, reikalauja žaisliukų, karstyklės, nagų draskyklės
rečiau „pasigauna“ blusų
* dažniau nutunka

Jeigu nuspręsite leisti katei išeiti į lauką, maksimaliai pasirūpinkite jos saugumu. Kadangi katei net aukščiausia tvora nėra kliūtis – neįmanoma šimtu proc. jos apsaugoti, bet šį tą padaryti galima.

Kaip užtikrinti maksimalų saugumą į lauką išeinančiai katei?

1. Sterilizacija/kastracija
Sterilizuotos katės ir kastruoti katinai turi mažesnį polinkį bastytis po apylinkes, veltis į kovas dėl teritorijos. Šios katės rečiau namo sugrįžta apkandžiotos ar sužeistos. Svarbu ir tai, kad sterilizuota katė neves kačiukų kelis kartus per metus.

2. Vaistai nuo kirminų, skiepai
Į lauką išeinančios katės kas tris mėnesius turėtų gauti vaistų nuo kirmėlių. Skiepyti jas reikia kartą per metus.

3. Čipavimas
Jeigu pasiklys čipuota katė, bus daugiau galimybių ją surasti.

4. Erkės ir blusos
Rekomenduotina pasirūpinti priemonėmis nuo erkių ir blusų, nes išeinančios į lauką katės dažnai turi šių parazitų. Labai svarbu pirkti priemones skirtas tik katėms, nes skirtos šunims kenkia kačių sveikatai.

5. Antkaklis
Į lauką išeinanti katė turi turėti antkaklį – geriausiai tokį, kuris savaime atsisegtų, jeigu užkibtų už medžio šakos. Jeigu katė bus su antkakliu, visi žinos, kad ji turi šeimininką. Prie antkaklio galima prisegti pakabuką su savo tel. numeriu ir katės vardu. Patartina, kad antkaklis būtų su varpeliu, mat jis atbaido paukščius. Na, bet jeigu varpelis erzina katę, jį galima nusegti.

6. Augalai
Atsisakykite nuodingų augalų savo kieme – katei kenkia įvairios svogūninės gėlės, bei lelijos. Jas pakeiskite saugiomis gėlėmis – žolėmis, ramunėmis, astrais, prieskoniniais augalais.

7. Nenuodykite žiurkių ir pelių
Nuodų prisiėdusi pelė ilgai dvesia, o per tą laiką ją gali pasigauti katė ir suėsti. Jei taip nutiks, katės išgelbėti nepavyks. Graužikus atbaido po kiemą vaikštinėjanti katė – nesvarbu, kastruota, ar ne. Gebėjimas gaudyti peles yra įgimtas ir nedingsta iškastravus katę.

8. Įsitikinkite, kad katė vakare sugrįžo namo
Taip pat patikrinkite, ar ji nesukandžiota, ar nėra pūlingų žaizdų ir pan. Jeigu katė elgiasi kitaip nei įprasta, neturi apetito, yra vangi, vemia, iškart vykite pas veterinarijos gydytoją.

Kada neleisti į lauką be priežiūros?

Jeigu gyvenate šalia judrios gatvės arba pačiame miesto centre – neleiskite katei laisvai išeiti į lauką, nes labai didelė tikimybė, kad ji paklius po automobilio ratais. Jeigu katė reikalauja išeiti į lauką – išveskite ją su pavadėliu.

Be jokios abejonės, katė gali būti laiminga ir visą gyvenimą nugyvenusi bute ar name, niekada nemačiusi lauko. Aišku, tai priklauso ir nuo kiekvienos katės individualių savybių ir nuo mūsų. Katė mėgsta miegoti, gali drybsoti ištisas valandas, tad jai daug pramogų nereikia – pakanka išleisti į įstiklintą ar tinklu apsaugotą balkoną, įrengi laipynes ir ji tikrai nesiskųs gyvenimu.

Skirkite minutę laiko ir atsakykite į kelis mūsų paruoštus klausimus, o trijų laimingųjų augintinius „Purina“ nustebins maloniomis dovanomis!