Atšilus orams, mūsų augintiniai daugiau laiko praleidžia lauke ir kartais pastebime, kad šuo arba katė ėda žolę. Ar tai blogai? Juk jie – tikrai ne žolėdžiai. Gal augintinis alkanas? Gal jam nuobodu? Trūksta vitaminų? Labiausiai neramu, kai augintinis ėda žolę, o tuomet viską išvemia.

Yra toks neįprastas medicininis terminas pikacizmas – jis reiškia dalykų, kurie nėra maistas, valgymą (juk ir kai kurie žmonės valgo molį, kreidą, žemes). Kartais tai gali rodyti, jog jūsų šuniui trūksta kai kurių maisto medžiagų, tačiau dažnu atveju tai nuobodulio požymis, ypač pas jaunus šuniukus.

Jei šuo ėda žolę

Šunys dažnai ėda žolę buvo pastebėti tai darantys net ir laukiniai šunys) ir tai visiškai natūralu bei nesukelia didelių problemų. Pasirodo, 79 proc. šunų mėgsta pakramsnoti augalus, dažniausia - žolę.

Kai kurie veterinarai tikina, kad šunys taip elgiasi prastai jausdamiesi: tokiu būdu jie priverčia savo organizmą išsivalyti vemdami. Tiesa, ši teorija nėra įrodyta. Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad mažiau nei 10 proc šunų prieš ėsdami žolę jautėsi prastai. Žolės ėdimas taip pat nebūtinai turi sukelti vėmimą – vėmė tik mažiau negu 25 proc. visų žolę ėdusių šunų.

Kita teorija teigia, kad šunys ėda žolę tam, kad pagerintų virškinimą, atsikratytų žarnyno kirmėlių, ar gautų kažkokių maisto medžiagų, ypač skaidulų. Buvo aprašytas atvejis, kai miniatiūrinis pudelis pastoviai ėsdavo žolę ir vemdavo. Savininkas ėmė šerti šunelį daug skaidulų turinčiu maistu, ir po trijų dienų šuo pomėgį augalams visiškai pamiršo. Gali dar būti ir taip, kad jūsų šuniui tiesiog patinka žolės skonis. Teko girdėti ir tai, kad šuo ėda žolę prieš lietų. Gal ir tame yra tiesos?

Yra dar viena įdomi teorija, kodėl šuo ėda žolę. Šuns protėviai tam, kad išgyventų ir išmaitintų savo jauniklius, privalėjo būti puikūs medžiotojai. Žolės ėdimas galėjo išsivystyti iš to, kad jiems, sėlinant prie grobio, reikėdavo paslėpti savo kvapą (lygiai kaip ir voliojimasis mėšle).

Jei įtariate, kad šuo ėda žolę tik dėl to, jog jam nuobodu,– tiesiog daugiau su juo žaiskite lauke. Palakstykite kartu – ir jums, ir šuniui tai bus tik į naudą. Jei šuo ėda žolę dėl to, kad jam trūksta maisto medžiagų, keiskite maistą į turintį daugiau skaidulų.

Nors pats žolės ėdimas nėra kenksmingas, reikia nepamiršti herbicidų bei pesticidų, kurie gali būti net labai nuodingi. Taip pat jums būtų naudinga susipažinti su nuodingais ir nenuodingais augalais. Šunys yra labiau visaėdžiai negu katės, taigi gal žolė jiems tiesiog gardus užkandis?

Jei katė ėda žolę

Nesijaudinkite dėl to, kad jūsų katė ėda žolę, net jei ji po to vemia. Dauguma ekspertų mano, kad ilgų žalių stiebų kramtymas katei yra tik naudingas.

Ėsdamos žolę, katės „atrajoja“, nes jų organizme nėra baltymų, kurių reikia tam, kad suskaidytų augalinį maistą. Ar tai reiškia, kad jūsų katei patinka vemti? Labai abejoju, ar jai patinka šis atgrasus veiksmas, tačiau vemdama katė pašalina visus nesuvirškinto maisto likučius iš žarnyno, ir taip pasijunta kur kas geriau.

Tai labai svarbu, nes katės savo grobį (pvz.pelę) sudoroją visą, su visu kailiu ir t.t. Be to, katė juk stropiai prižiūri savo kailį ir prisiryja plaukų. Žolė padeda visa tai išvalyti iš organizmo. Dar vienas dalykas – kaip ir motinos piene, taip ir žolėje yra daug folio rūgšties. Tai svarbiausias vitaminas katėms, kuris padeda susidaryti hemoglobinui – proteinui, padedančiam deguonies judėjimui kraujyje. Įsivaizduokite, kad tai yra kaip kviečių daigų kokteilis jūsų katinėliui.

Dar yra kita teorija, kad žolė veikia kaip natūralūs laisvinantys vaistai, ypač jei yra virškinimo problemų. Visi kačių savininkai žino, kad katės dažnai vemia minkštais, švelniais kailio kamuoliukais. Kai tie kamuoliukai patenka į žarnyną, katytei reikia šiokios tokios pagalbos juos suskaidyti ir išvaryti laukan. Vadinkite tai šeštuoju jausmu, intuicija, ar dar kaip nors, tačiau katė žino, jog truputis žolės puikiai išvalys jos žarnyną. Taigi, galima daryti išvadą, jog žolės ėdimas nei šunims, nei katėms nekenkia. Kai kas netgi mano, jog katė, ėsdama žolę, gydosi skaudančią gerklę.

Tačiau reikia nepamiršti vieno dalyko: nesvarbu, ar jūsų katė būna visą laiką namuose ar lauke, pasirūpinkite, kad arti nebūtų nuodingų augalų. Galite pasodinti katei nedidelę veją ar kokį prieskonių darželį, taip ji nesuės nuodingų ar nupurkštų chemikalais augalų.

Beje, manoma, kad katėms labai patinka Avena Sativa – sėjamoji aviža, ir Nepeta Cataria – katžolė. Tačiau subrendusi žolė turi akuotų, kurie labai suerzina žarnyną, ir gali net pradurti, todėl verčiau katei neleisti ėsti žolės su akuotais. Avena Sativa taip pat išaugina akuotus – avižas. Todėl verčiau apsižiūrėti, kokią žolę jūsų katė ėda.