Argumentai „UŽ“

Šiluma. Šuo yra šiltas ir ypač rudenį bei žiemą malonu prie jo prisiglausti tarsi prie šildytuvo – minkšto ir pūkuoto, keičiančio padėtis, todėl sušildančio visą kūną. Jeigu šąla kojos arba rankos, pakanka jomis prisiliesti prie keturkojo ir tuoj pat sušyla.

Artumas. Labai malonu miegoti su kažkuo, todėl ypač vienišiai vertina miegą su augintiniu, kuris ir prisiglaudžia, ir leteną ant kaklo arba rankos uždeda. Daugelis žmonių labai mėgsta užmigti klausydamiesi ramaus šuns alsavimo, kuris atpalaiduoja ir tarsi „užkrečia“ miegu. Yra manančių, kad miegant su šunimi pagerėja šeimininko ir gyvūno tarpusavio supratimas. Nežinau, tiesa tai, ar ne. Na, bet šuo yra idealus tiems, kas nemėgsta miegoti vienas, o kartais tai daryti privalo. Aišku, kad šuo nepakeis žmogaus, tačiau jis gali praskaidrinti vienatvę, nes yra gyva, šilta būtybė.

Saugumas. Šuns klausa daug geresnė negu žmogaus, tad budrus gyvūnas mus pažadins išgirdęs net menkiausią garsą, į kurį patys nesureaguotume. Nereikia net mokyti šuns budrumo, pakanka nenumalšinti jo natūralaus instinkto aploti svetimus žmones, užsukusius į mūsų teritoriją.

Dabar madingi mieli, puikiai socializuoti šunyčiai, kurie į namus įsibrovus vagiui nė neamtelės, o „mandagiai“ stebės, kaip šis neša iš namų vertingus daiktus. Tokie šunys loja tik šeimininkui leidus, tačiau kaip duoti komandą, kai pats miegi? Na, bent jau man labiau patinka tie šunys, kurie namuose loja, nes jau vien šuns lojimas gali atbaidyti vagis, patraukti kaimynų dėmesį.

Taupumas. Jeigu šuo miega lovoje, nereikia pirkti jam guolio, tad galima sutaupyti šiek tiek pinigų. Aišku, šis teiginys kelia šypseną, nes kas turi šunį, neskaičiuoja išlaidų. O štai nedideliame bute išties patogu, kai šuo miega lovoje, nes nereikia jam skirti vietos, kurios ir taip nėra daug.

Argumentai „PRIEŠ“

Lovoje tampa ankšta. Net ir mažas šunelis sugeba taip patogiai įsitaisyti lovoje, kad norint išsimiegoti tenka jį pastumti į lovos kraštą. Keturkojis atsigula ant pagalvės, taip susirango ant užkloto, kad mums jo nelieka arba atsigula ant kojų, o mes nuo gyvūno svorio prabundame. Jeigu norime miegoti su šuniu, reikėtų pripratinti jį miegoti kuriame nors lovos kamputyje.

Tenka dažniau skalbti patalynę. Kad ir koks švarus šuo bebūtų, vis tiek į lovą prineša purvo, nes vaikšto be batų ar šlepečių. Šunys rečiau maudomi, nes nereikia ir net negalima kasdien jų maudyti po dušu. Nors šuo neprakaituoja ir nesmirdi prakaitu, tačiau mėgsta išsivolioti purve. Ir aišku, šuo nenaudoja tualetinio popieriaus ir šeriasi. Tad turime susitaikyti su mintimi, kad įsileisdami šunį į savo lovą, ji nebus idealiai švari. Kai kurie šunys labai mėgsta laižyti – jie laižo žmogų, pagalvę, patalynę, todėl lovoje būna šlapių dėmių.

Pažadina. Nors sakoma, kad miegant su šuniu, pati miego kokybė yra prastesnė, nes gyvūnas kelis kartus per naktį keisdamas miego pozicijas pažadina šeimininką, ko gero tai diskutuotinas klausimas. Yra žmonių, kurie negali užmigti, kol šalia nesusirango gyvūnas, kiti teigia, kad negali užmigti, kol neišveja šuns iš lovos. Vis dėlto ko gero teisūs tie, kurie sako, kad prasčiau miegama, kai lovoje yra šuo. Gyvūnas sukasi, malasi, stumdosi ir apskritai naktį karaliauja lovoje.

Ligos, bakterijos ir kitos blogybės. Yra rizika užsikrėsti nuo šuns, nes jis šiek tiek mažiau švarus už žmogų, tačiau daugelis šeimininkų miega su savo augintiniais ir nesuserga. Jeigu šuo gauna vaistų nuo kirminų, yra paskiepytas ir prižiūrėtas, tikimybė kuo nors užsikrėsti sumažėja ir tampa tokia pati, kaip tikimybė užsikrėsi nuo neplaunančių rankų ir prastos higienos žmonių.

Įdomus faktas

Šiais metais per „Associated Professional Sleep Societes“ mokslininkai pateikė savo tyrimo išvadas. Jie ištyrė 300 gyvūnų augintojų, kurių pusė miegojo su augintiniu. Tyrimai rodo, kad du trečdaliai žmonių, kurių lovoje nuolatos miegojo koks nors gyvūnas, skundėsi prasta miego kokybe. Daugelis tvirtino, kad naktį yra reguliariai pažadinami gyvūnų. Vis dėlto matyt daugiau yra miego su šuniu privalumų nei trūkumų, kadangi tik 10 proc. apklaustųjų tvirtina, kad nepaisant prastesnio miego nenori miegoti su šuniu.