Kad politikai seniai nusispjovė į gyvūnų gerovę, kad jiems dzin, jog neseniai gyvam vokiečių aviganiui buvo nuluptas kailis, o kitas šuo nužudytas elektros šoku, trečią paliko miške lėtai mirčiai, seniai aišku.

Kur tau bus ne dzin, jei prieš akis paskutinių europinių milijardų dalybos, o čia - kažkoks gyvūnas: į būdą - ir „vsio".

Pasigirdo ir nuomonės, jog miške šunį be pavadžio nušauti pateisinama ir net būtina, nes esą nežinai, kada jis tave užpuls. O po ketinimų valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnui Ramziui pastatyti paminklą pasipylė patyčios, neva toks dėmesys kažkokiam šunėkui - tai iškrypimas. Vos ne zoofilija. Statykim, neva, tada paminklus karvėms, varlėms ir kitiems gyviams. Kaip galima šunį lyginti su žmogumi?!

Štai čia, gerbiamieji, ir yra pagrindinė bedugnė, skirianti mus nuo Vakarų civilizacijos. Takoskyra, kurios pagrindinė žymė - agresija. Smurtas. Kraujo troškimas. Nežinojimas.
Sunku suskaičiuoti, kiek kartų po mano straipsnių apie gyvūnų teisių gynimą buvo raginimų šaudyti visus palaidus šunis, juos uždaryti į būdas, utilizuoti ir panašiai.

Šis kritinis kiekis agresyvių piliečių rodo, kokia serganti mūsų visuomenė. Vadovaujantis tokia logika turėtume pradėti šaudytis tarpusavy, nes žmonės įvykdo kur kas daugiau nusikaltimų nei šunys. Pribėgo kas nors artyn kažko prašydamas - pykšt į kaktą ir ramu.
M. Sėjūnas su šunimi

Šaudykimės. Muškimės. Daužykim „bobas snukin”, plakim geležinėm sagtim vaikus, kad kraujai tykštų ant sienų. Šito norim? Šituo keliu einam?

Taip išeina. Nes mūsų Seimas, tautos atstovybė, padarė labai mažai, kad būtų apsaugotos keturkojų teisės. Kad gyvūnų kankintojai, kurie gyviems šunims bado akis, pjausto ausis, sėstų už grotų. Tuo tarpu dabar susimoka 20 eurų dydžio baudas ir vaikšto laisvėje ieškodami naujos aukos. Galbūt dvikojės. Prisiminkime moksleivės supjaustymo atvejį Šiauliuose! Šunų „heiteriai”, jūs keliate pavojų žmonėms! Jums būtina skubi psichologo arba seksopatologo pagalba.

Civilizuotos šalys seniai susitvarkė su šia problema ir už gyvūnų kankinimą baudžiama laisvės atėmimu. JAV Federalinis Tyrimo Biuras nuo 2016 metų asmenis, agresyviai besielgiančius su gyvūnais ar juos kankinančius, įtraukė į visuomenei pavojingų asmenų grupę, linkusią nusikalsti prieš žmogų. Logika elementari - gali nužudyti ar kankinti gyvūną - tą patį gali padaryti ir žmogui. Net neabejoju, kad į šį sąrašą patektų kandidatai į Seimo narius, pareiškę, kad nedelsdami šautų į šunį, esantį be pavadžio miške. Tektų pasiaiškint ir vienam ministrui, pareiškusiam, kad bausmės už šuns pareigūnų nužudymą gali būti tik simbolinės.

Ne. Ne simbolinės, gerbiamas ministre. Didžiojoje Britanijoje, JAV ir kitose, (ne jūsų mentaliteto šalyse), keturkojo pareigūno nužudymas prilygsta dalinei žmogžudystei. Ir už tai baudžiama realia laisvės atėmimo bausme.

Grįžkime prie pareigūno Ramzio. Teko stebėti kaip treniruojami Valstybės sienos apsaugos tarnybos keturkojai pareigūnai. Jie dirba puikiai ir tiksliai. Jie tiesiog dirba. Jei ieško pėdsakų - ieško tik pėdsakų. Jei ieško daikto - ieško tik daikto. Jei turi komandą surast žmogų - jį suranda. Jei liepiama sulaikyti pažeidėją - jį sulaiko. Jei liepia paleist – paleidžia.

Šunys socialūs, draugiški. Jie neimprovizuoja ir neužsiima saviveikla. Tie, kurie fantazuoja, kad galbūt Ramzis kažkam kėlė grėsmę, švelniai tariant, nusišneka. Seimo vicepirmininko Kęsto Komskio pareiškimas, kad šuo puolė jo brolį, nes buvo agresyvus, mano nuomone, kliedesiai. Keturkojai pareigūnai žmonių nepuola. Jie juos gelbėja. Vien šiais metais miškuose surasta daugiau nei septyniasdešimt pasiklydusių, ligotų žmonių, vaikų, kurių gyvybei buvo iškilęs realus pavojus.

Ramzis tą dieną vykdė pareigą. Pareigą, kuria įsipareigojo tarnauti savo draugui ir partneriui Valdui. Nužudymo aplinkybių tyrimas - atskira tema.

Tačiau tiems, kurie siunta dėl tokio dėmesio keturkojui, noriu atkirsti: mielieji, ar bent vienas jūsų esat atnešę valstybei ir jos piliečiams bent dalelę naudos, kurią atnešė jūsų niekinamas keturkojis? Keturkojis pareigūnas, kurio nauda valstybei, sulaikant kontrabandą ir vykdant kontrabandos srautų prevenciją, gali būti vertinama milijonais. Pareigūnas, kuris saugo ne tik Lietuvos, bet ir Europos Sąjungos sieną.

Jei norit materialaus šuns teikiamos naudos įvertinimo - tegu šie skaičiai bado jūsų akis ir sąžinę. Jei ji yra.

Beje, mylėti keturkojį Vakaruose, skirtingai nei Lietuvoje - normalu. JAV keturkojai pareigūnai laidojami pagal patvirtintą tarnybinį statutą. Plazda valstybės vėliavos, skamba kalbos, aidi salvės, rieda ašaros... Amerikiečiai gerbia ir myli tuos, kurie saugoja juos ir jų valstybę.

O mes… Mes kol kas gyvename užkampyje, kur atsipeikėjame tik po tragedijos... Kai kažkas nuskęsta ar būna nuskandinamas, užmušamas, sudeginamas, kai per perėją ėjusį vaiką partrenkia pareigūnas. Vis dar keliaujam per dykumą…

Ir pabaigai - dar kartą apie pinigus. Pasienio pareigūnai juokauja, jog šuns nusikaltėliai bijo labiau nei žmogaus, nes jo nepapirksi ir milijonu eurų. Nepapirksi ir daugelio mūsų sienos apsaugos pareigūnų, kurie už nedidelius atlyginimus pasiaukojančiai saugo mus ir mūsų valstybę. Ačiū pareigūnams ir pareigūnėms už griežtą būdą ir plačią širdį.

Šunų mylėtojų vardu - ačiū Ramziui už tarnybą Tėvynei.