Dauguma šunų savininkų yra pastebėję, kad kai kurie šunys kelis kartus miego metu gali sudrebėti, gali trūkčioti jų kojos, jie gali urgzti ar net mėginti grybštelėti kažkokiam miego sukeltam vaiduokliui. Ir tada atrodo, kad šunys sapnuoja.

Palyginant žmonių ir šunų smegenis, galima pasakyti, kad jos yra panašios. Miego metu šunų smegenų bangos yra panašios į žmonių. Ir jos pereina tuos pačius elektrinio aktyvumo lygmenis kaip ir žmonių. Todėl galima manyti, kad ir šunys sapnuoja.

Sapnavimas yra būdingas žinduoliams. Tai yra nustatyta tiriant žiurkes. Praktiškai visi stuburiniai gyvūnai patiria Non-REM miego stadijas (pirmosios trys stadijos). Tai gali patirti net kai kurie bestuburiai, tokie kaip vaisinės muselės. Galbūt ir vaisinės muselės sapnuoja.

Miegas pagerina atminties formavimąsi. Šunys nugrimzta į REM fazę snausdami maždaug po 20 minučių ir išbūna joje 2-3 minutes. Šeimininkas gali pastebėti, kad šuns kvėpavimas tampa nelygus, mažų šuniukų ir senų šunų raumenys gali trūkčioti. Tyrėjai teigia, kad šunys sapnuoja „šuniškus dalykus“: pointeriai puola paskui sapnų paukščius, dobermanai vejasi plėšikus. Šie šunų sapnų modeliai yra labai panašūs į žmonių.

Nežinia dėl kokių priežasčių, tačiau šunų dydis lemia ir jų sapnų ilgį. Mažesni šunys sapnuoja dažniau, bet trumpiau, o didesni – rečiau, bet ilgiau. Šunų miegas ir kitaip panašus į žmonių. Šunys, kaip ir žmonės, sapnuoja košmarus. Jie taip pat gali susirgti narkolepsija - sutrikimu, priverčiančiu smegenis staiga užmigti. Šunys išvengia tik vienos bėdos, būdingos žmogui – miego paralyžiaus, kai sąmonė grįžta anksčiau, smegenims dar nespėjus įjungti raumenų. Miego paralyžius dažniausiai ištinka tada, kai labai trūksta miego, o šuo snaudžia, kada tik įmanoma.

Naujausi mokslo tyrimai parodė, kad gyvūnai, ne tiek protingi kaip šunys, taip pat sapnuoja. Matthew Wilson ir Kenway Louie iš Masačiusetso technologijos instituto turi įrodymų, kad miegančių žiurkių smegenys veikia taip, kaip sapnuojant. Sapnai dažniausiai yra susiję su tuo, ką veikėte dieną. Tas pats yra ir pas žiurkes. Taigi, jei žiurkė dienos metu lakstė po sudėtingą labirintą, naktį ji gali sapnuoti apie tai. Kai žiurkė buvo budri ir bandė labirintą, iš jos smegenų ploto, susijusios su atminties formavimusi, ėjo elektriniai impulsai.

Tyrėjai sužinojo, kad kai kurie elektriniai modeliai yra gana specifiški ir atpažįstami priklausomai nuo to, ką žiurkė veikė. Vėliau, kai žiurkė miegojo ir jos smegenų bangos parodė, jog ji įeina į tą fazę, kurioje žmonės sapnuoja, vėl pasirodė šie smegenų bangų modeliai. Jie buvo tokie ryškūs ir aiškūs, kad tyrėjai net galėjo pasakyti, kurioje labirinto dalyje būtų žiurkė, jei ji tuo metu nemiegotų. Buvo galima netgi pasakyti, ar ji judėtų ar ramiai stovėtų.

Wilson‘as atsargiai aprašė rezultatus. Gyvūnas tikrai prisimena įvykius, kuriuos patyrė būdraudamas, ir tai darydamas jis sapnuoja kaip ir žmonės sapno metu. Yra įrodymų, kad šunys sapnuoja įprastus šuniškus reikalus. Tokiuose tyrimuose pasinaudojama tuo, kad smegenų kamiene yra ypatinga struktūra, kuri trukdo mums suvaidinti sapnus. Kai mokslininkai pašalino ar sustabdė tą smegenų dalį šunims, jie pastebėjo, kad šunys ima per miegus judėti, nepaisant to, kad smegenų impulsai rodė, jog jie yra giliai įmigę. Šunys pradėjo judėti tik tada, kai miegas perėjo į sapnavimo fazę. Jie darė tai, apie ką sapnavo. Štai sapnuojantis pointeris puolė ieškoti grobio, sapnuojantis spanielis purtė paukštį, dobermanas kariavo su sapnų plėšiku. Žinoma, ir be jokių sudėtingų tyrimų galima pasakyti, kada jūsų šuo sapnuoja. Tiesiog stebėkite šunį, kai jis ims snūduriuoti. Maždaug po 20 minučių vidutinio dydžio šuo susapnuos pirmą sapną. Jis ims neritmingai ir negiliai kvėpuoti, jam gali trūkčioti raumenys, o po užmerktais vokais, pažiūrėjus atidžiau, gali judėti akys. Jos juda todėl, kad į sapno vaizdinius šuo žiūri kaip į realius. Šie akių judesiai labiausiai būdingi sapnavimo fazei.

Taigi, apie ką šunys sapnuoja? Žinoma, galima sakyti, kaip jau rašyta aukščiau, kad jie sapnuoja savo šuniško gyvenimo įvykius. Kadangi šunys negali kalbėti, tai jie negali mums pasakyti, ar sapnuoja gerus ar blogus sapnus. Tačiau, kadangi jie sapnuoja panašiai kaip mes, tai gali sapnuoti ir gerus sapnus, ir blogus. Sunku pasakyti, ar jie sapnuoja baisius košmarus. Įdomu, kad kai kurie žmonės teigia, jog šunys, kurie buvo skriaudžiami, sapnuoja kur kas rečiau, negu kiti šunys. Jie gali sapnuoti rečiau, nes stengiasi neužmigti, tačiau tvirtų įrodymų, patvirtinančių šį faktą, dar nėra.