Vasara – kelionių metas. Dažnai keliaujame kartu su savo augintiniais. Jei žinote, kad negalėsite kelionėje praleisti daug laiko su savo šuneliu, tai gal jis bus laimingesnis paliktas namie. Kaip taisyklė, katės geriau jaučiasi paliktos namie. Tačiau jei jau nusprendėte, kad augintinis keliaus kartu, tai rinkdamiesi kelionę rinkitės tokį keliavimo būdą, kuris yra saugiausias ir patogiausias jūsų augintiniui.

Taigi, jūs keliaujate su savo augintiniu automobiliu. Štai keletas patarimų. Šuo neturi vaikščioti palaidas po visą automobilį. Saugiausia, kad jis būtų pritvirtintame kelioniniame narve. Yra specialūs diržai šunims, neleidžiantys jiems lakstyti po saloną ir trukdyti vairuotojui, tačiau avarijos atveju jie nėra patikimi. Daugumai kačių kelionė automobiliu nepatinka, taigi tiek dėl jų, tiek dėl jūsų saugumo geriausia, jei katė yra patalpinta pritvirtintoje nešyklėje. Pritvirtinkite ją priekyje saugos diržu.

Gyvūnai turi keliauti tik ant užpakalinės sėdynės, nes avarijos atveju išsiskleidus oro pagalvei jie, net ir būdami narvuose, būtų sužeisti. Augintiniai visuomet turi būti saugiai automobilyje. Kaišioti galvas pro langus augintiniams yra draudžiama, nes juos gali sužeisti koks atšokęs akmenukas ar pan. Taip pat jie gali peršalti. Niekada nevežkite augintinio sunkvežimio kėbule ar priekaboje. Sustokite daug kartų pailsėti, kad augintinis galėtų pabėgioti ir išsituštinti. Niekada neišleiskite augintinio ir automobilio be pavadėlio ir be antkaklio, gerai būtų ir ID kortelė.

Kai tik galite, keiskitės su šeimos nariais ar draugais vairavimo ir gyvūno priežiūros pareigomis. Galėsite ramiai pailsėti sustojimo vietose ar pavalgyti, žinodamas, kad kažkas prižiūri jūsų augintinį. Niekada nepalikite savo augintinio vieno automobilyje. Sustojimas apsipirkti jums gali atrodyti visai trumpas, tačiau jūsų augintiniui tai gali atrodyti amžinybė.

Dar viena rimta kliūtis yra šiluma. Kai lauke yra +22C, tai automobilyje temperatūra per valandą gali pasiekti +47 C. Lauke esant +29C, per 10 minučių temperatūra automobilyje pasiekia +39C. Jei užtrunkate 30 minučių, tai grįžtate į automobilį, kuriame yra +49 C ir kuriame jūsų augintinis arba merdėja arba kankinasi nuo vidaus organų pažeidimo. Taip pat nepamirškite, kad palikus augintinį automobilyje, jis gali būti paprasčiausiai pavogtas.

Kelionė lėktuvu su augintiniu

Prieš kelionę lėktuvu su augintiniu būtina gerai apmąstyti visas problemas. Kelionė oru gali būti ypač pavojinga gyvūnams su „įstumtu“, plokščiu snukučiu, tokiems kaip buldogai, mopsai, ir persiškos katės. Dėl trumpų kvėpavimo takų tokie gyvūnai yra ypatingai jautrūs deguonies trūkumui ir juos gali ištikti širdies smūgis. Verčiau rinkitės kelionę automobiliu negu oru. Jei negalite keliauti automobiliu, jūsų augintinis bus sveikesnis ir laimingesnis, jei kas nors prižiūrės jį namuose. Tačiau būna taip, kad turite keliauti oru, ir tada turite nuspręsti ar tokios kelionės privalumai viršys riziką.

Jei vis dėl to teks skristi lėktuvu, sužinokite, ar augintiniui bus leidžiama būti kartu su jumis. Dauguma oro linijų už papildomą mokestį leidžia į lėktuvo saloną pasiimti kartu katę ar mažą šunį. Tačiau turite tai susižinoti anksčiau, nes gyvūnų, priimamų į saloną skaičius, yra ribojamas. Jei ketinate keliauti kartu su savo šunimi, įsitikinkite, ar jo ūgis bei svoris atitinka leidžiamus standartus. Verčiau viską detaliai išsiaiškinti prieš kelionę.

Paklauskite savęs šių klausimų, spręsdami, ar jūsų augintinis gali skristi kartu su jumis salone. Kai susisieksite su oro linijomis, pasistenkite gauti atsakymus į tokius klausimus:

Ar oro linijos leis pasiimti katę ar mažą šunį kartu su savimi?

Ar oro linijos turi kokių ypatingų reikalavimų dėl gyvūnų skiepų?

Ar oro linijos reikalauja ypatingo tipo nešyklės? Dauguma oro linijų priima arba nešykles su kietais šonais arba su minkštais šonais (tokia gali būti patogesnė jūsų augintiniui), bet kai kurios oro linijos priima tik tam tikros firmos nešykles.

Jei negalima pasiimti augintinio į saloną, ar yra kokie apribojimai dėl jo buvimo krovinių skyriuje?

Apsaugokite savo augintinį, praeidami oro uosto patikras. Patikros metu, jūsų augintinio nešyklė taip pat kaip ir jūs, turi būti peršviesta. Todėl turite du pasirinkimus: arba, kol nešyklė yra peršviečiama, jūsų gyvūnėlis yra saugiai su jumis, arba paprašykite specialaus peršvietimo, dėl kurio nereikia išimti gyvūno iš nešyklės.

Jei gyvūnas keliauja krovinių skyriuje, turite žinoti, kad ir čia jo tyko įvairūs pavojai. Nors daugelis puikiai pakelia skrydį krovinių skyriuje, kai kurie gyvūnai būna sužeidžiami, užsimuša ar dingsta komercinių skrydžių metu. Dažnai dėl to kaltas grubus krovimas, per šalta ar per karšta temperatūra. JAV dauguma oro linijų privalo pranešti apie visus incidentus su gyvūnais krovinių skyriuje, ir klientai, rinkdamiesi oro linijas, gali tuos įrašus išnagrinėti.

Jei jūsų augintiniui tenka skristi krovinių skyriuje, pasinaudokite šiais patarimais:

Rinkitės tiesioginius skrydžius. Taip išvengsite nesusipratimų, kurie įvyksta, persėdant iš vieno lėktuvo į kitą, galimo vėlavimo atsiimant gyvūną iš lėktuvo.

Skriskite tuo pačiu lėktuvu kaip ir jūsų gyvūnas. Jei tai leidžiama, galėsite stebėti, kaip jūsų gyvūnas pakraunamas ir kaip jis iškraunamas.

Įlipę į lėktuvą, praneškite pilotui ar vienai iš stiuardesių, kad jūsų gyvūnas keliauja krovinių skyriuje. Pilotas, žinodamas, kad lėktuve yra gyvūnų, imsis tam tikrų saugos priemonių.

Niekada netalpinkite gyvūnų su plokščiu snukučiu į krovinių skyrių. Pekinams, buldogams, persų katėms toks skrydis gali baigtis liūdnai.

Keliaudami žiemą ar vasarą stenkitės vengti didelių temperatūros pokyčių. Vasarą geriau rinktis ankstyvą arba vėlyvą skrydį, žiemą verčiau skristi popiet.

Uždėkite savo gyvūnui tokį antkaklį, kuris neįstrigtų tarp nešyklės durų. Prie antkaklio pritvirtinkite dvi ID korteles - vieną su jūsų pavarde, adresu, telefono numeriu, kitą – su kelionės adresu ir asmens, su kuriu galima būtų susisiekti, telefono numeriu.

Panašią kortelę su jūsų vardu, kelionės adresu, ir telefono numeriu pritvirtinkite prie nešyklės.

Prieš skrydį nukarpykite augintiniui nagučius, kad jis jų kur nors neįkištų.

Mėnesį prieš skrydį supažindinkite savo augintinį su nešykle, kad jis įprastų prie jos. Taip gyvūnas kelionės metu patirs mažiau streso.

Neduokite gyvūnui raminančių vaistų, nebent būtų paskirti veterinarijos gydytojo.

Prieš kelionę nuo 4 iki 6 valandų nešerkite gyvūno. Galite duoti jam truputį vandens. Jei įmanoma, pritvirtinkite ledo kubelių iš nešyklės vidaus. Vanduo iš dubenėlio tik išsipils ir sukels daug nepatogumų.

Stenkitės neskristi su gyvūnu pačiame sezono įkarštyje, pvz., vasarą, atostogų metu. Tokiu metu kraunama skubiai ir grubiai.

Turėkite su savimi gyvūno fotografiją. Tuo atveju, jei jis dingtų skrydžio metu, pareigūnams būtų lengviau jį surasti.

Vos tik atvykę atidaykite nešyklę ir apžiūrėkite gyvūną. Jei kas nors atrodo negerai, iš kart kreipkitės į veterinarijos gydytoją, gaukite tyrimų rezultatus – juose taip pat turi būti užfiksuota data ir laikas.

Skųskitės, jei kas ne taip. Neabejodami praneškite, pastebėję netinkamą elgesį su gyvūnu aerouoste. Kreipkitės į to skyriaus, kur įvyko incidentas, vadybininką, pateikdami savo parodymus tiek raštu, tiek žodžiu.

Kelionė su augintiniu laivu. Labai mažai kruizinių laivų priima keleivius su augintiniais. Kai kur leidžiama juos laikyti kajutėse, tačiau geriausia uždaryti narveliuose.

Kelionė su augintiniu traukiniu. Dauguma Europos traukinių priima keleivius su augintiniais.