Iš pradžių moteris galvojo, kad taip atsitiko dėl pakeistos kraiko dėžutės: augintinei nupirko naują uždarą dėžutę. Tačiau net ir gražinus senąją situacija nepasikeitė.

Gintarė pasikeitusį augintinės elgesį siejo ir su tuo, kad uždraudė katei miegoti lovoje. Bet leidus vėl miegoti pamėgtoje vietoje, katė ir toliau būdama viena namie tuštinasi šalia dėžutės. Kaip suprasti tokį katės elgesį? Gal tai kerštas? O gal problemos sprendimo būdų reiktų ieškoti pas veterinarą?

Signalas apie ligą

Buivydiškių veterinarijos klinikos vadovas ir veterinaras Pavelas Trusevičius įvardija keletą priežasčių, kurios gali būti susijusios su netinkamu katės elgesiu. Pagrindinės - stresas, diskomfortas bei ligos.

Dažniausiai tuštinimosi ne vietoje priežastis susijusi su virškinamojo trakto ligomis. Jas gali sukelti įvairūs svetimkūniai, netinkama ar nesubalansuota mityba ir kiti panašūs veiksniai.

Jei katė neviduriuoja, tai gali perspėti apie vidaus organų, pavyzdžiui, inkstų ar kepenų ligas.
„Būna ir taip, kad katės tokiu elgesiu praneša šeimininkams apie jaučiamą skausmą ar diskomfortą. Tai tarytum signalas, jog kažkas ne taip. Jei katė niekada anksčiau neturėjo panašių problemų, siūlyčiau apsilankyti pas savo veterinarą“, - teigia P. Trusevičius.

Pasak veterinaro, būtina stebėti visus augintinio pokyčius. Apatija, apetito stoka, dažnas ar retas tuštinimasis taip pat gali pranešti apie prastą gyvūno sveikatą.

Kiekvienas pokytis – labai svarbus

Norint išsiaiškinti galimas tuštinimosi ne vienoje priežastis, būtina stebėti besituštinančią katę: gal jai neužtenka vietos, gal išangė įlipus į dėžutę atsiduria išorėje. Tokiu atveju geriausias sprendimas – uždaras tualetas.

Felinologė Dovilė Intienė teigia, kad jei kačiukas į naujus namus atkeliauja anksčiau nei iki trijų mėnesių amžiaus, yra didelė tikimybė, kad jis nemokės ar iki galo nežinos, kaip tvarkingai naudotis kraiko dėžute.

„Tuštinimosi ne vietoje problema gali pasireikšti dėl daugybės dalykų, pavyzdžiui, atsiradus naujam šeimos nariui, esant dėmesio stokai ar dėl lytinio aktyvumo. Nesant galimybei dažnai būti su kate, gelbsti aktyvumo centrai, automatiniai žaislai. Labai svarbu, kad katės tualetas būtų švarus, išvalytas. Rinkoje kraiko pasiūla labai didelė, tad galite išbandyti bent tris, kad įsitikintumėte, jog problema ne kraike“, – pasakoja D. Intienė.

Tuštinimasis ne vietoje dažnai įvardijamas kaip žemiausia kačių komunikacijos forma.
Pasak specialistės, katės elgesio problemos dažniausiai yra šeimininko elgesio rezultatas. Tai reiškia, kad nepageidaujamą elgesį galima pakeisti. Šeimininkas turi suteikti tinkamą priežiūrą, atrasti mokymo strategiją ir taip pagerinti draugystę.

Fizinės bausmės neskatina mokytis

Suprasti ydingą katės poelgį nėra lengva, taip pat kaip ir rasti jam pateisinimą ar tinkamą auklėjimo būdą. Dar ir dabar pasitaiko žmonių, kurie taiko katėms fizines bausmes, motyvuodami tuo, jog tai yra auklėjimas, o ne baudimas.

„Katės puikiai supranta švelnų tapšnojimą per nosį, ne per užpakalį ar nugarą. Niekada nereikia šaukti ar tuo labiau kišti katės nosies į fekalijas ar šlapimą. Po tokių veiksmų katė jausis nuskriausta, išduota. Katės tiesiog blogai jaučiasi, kai nežino savo vietos, todėl šeimininko pareiga yra parodyti, kaip turi elgtis augintinis. Tada ir katė laiminga, ir šeimininkai ramūs“, – įsitikinusi D. Intienė.

Viena iš priimtiniausių „bausmių“, pasak D. Intienės, yra šeimininko kvepalų purškimas toje vietoje, kur tuštinasi katė. Šeimininko kvapas tarsi pažymi teritoriją.

Felinologė pabrėžia, kad kačių reakcija įvairiose situacijose tik panaši į kerštą, bet su juo neturi nieko bendro. Nagų galandinimas, išmatos ir šlapimas yra teritorijos žymėjimosi strategija, o tai - natūralus etologinis savisaugos elgesys. Tad šeimininkas turi ieškoti ne bausmių, o tokio elgesio priežasčių.