„Vasaros laikotarpiu pranešimų apie dingusius ar žmonių rastus pasiklydusius šunis ir kates skaičius tik auga. Žmonės pasiima augintinius kartu atostogauti, taip pat dažniau laiko atidarytas namų duris bei langus, todėl augintiniai dažniau pabėga. Ypač - prasidėjus rujos laikui. Suradus tokį augintinį labai sunku surasti jo savininką, nes beveik visų dingusių augintinių savininkai nebūna jų paženklinę mikrochema. Tokiais atvejais gyvūnai patenka į gyvūnų globos namus ar savivaldybių gyvūnų karantinavimo tarnybas. Taip pat, kartais gyvūnus pasilieka juos radę žmonės“, – sakė LGTAO direktorė Brigita Kymantaitė.

Išeitis - ženklinimas mikroshema

Moters teigimu, gyvūnų prieglaudos ir karantinavimo tarnybos jau ir taip perpildytos benamiais gyvūnais, jiems kasdien reikia priimti vis naujus gyvūnus, nėra vietos narvuose, todėl pasimetusio savininkui lieka labai maža tikimybė susigrąžinti augintinį. Praėjus įstatymo nustatytoms 14 dienų nuo gyvūno radimo, keturkojis pagal galiojančius įstatymus gali būti numarintas, nes į jo vietą prieglaudai reikės priimti kitą benamį.

„Todėl kviečiame visus, laikančius augintinius tapti atsakingais savininkais ir suženklinti savo augintinius, nes tik ženklinimas mikroschema yra patikimiausias ir greičiausias būdas susigrąžinti dingusį ar pavogtą augintinį“, – sakė LGTAO direktorė Brigita Kymantaitė.

Pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus per 14 dienų atsiradus pasiklydusio gyvūno savininkui, gyvūnas jam grąžinamas. Savininkas privalo atlyginti gyvūną išlaikiusiam asmeniui ar įstaigai visas patirtas išlaidas. Jeigu per nurodytą laiką gyvūno savininkas nepaaiškėja, jis netenka nuosavybės teisės į savo gyvūną. Šiuo atveju gyvūnas neatlygintinai atitenka jį išlaikiusiam asmeniui ar įstaigai.

Taip pat būtina atsiminti, kad pasiklydusio augintinio susigrąžinimas garantuojamas tik tuo atveju, jei augintinis buvo paženklintas mikrochema. Nepaženklinus augintinio mikrochema gali būti sunku ar net neįmanoma teisiškai įrodyti, kad būtent jūs esate gyvūno savininkas.

Už dvejų metų taps privaloma

Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas-veterinarijos gydytojas Saulius Laurusevičius papasakojo, kaip atliekamas augintinio ženklinimas.

„Mikrochema – tai mažas, ryžio grūdo dydžio įtaisas, turintis gamintojo suteiktą unikalų identifikacinį numerį. Ženklinant gyvūną augintinį, mikroschema įterpiama po oda ir išlieka visam laikui. Norint nustatyti gyvūno tapatybę, prie ženklinimo vietos priartinamas skaitytuvas ir, jį aktyvavus, ekrane pasirodo unikalus numeris. Tokie skaitytuvai būna daugelyje veterinarijos gydyklų ir gyvūnų prieglaudų. Prieglaudose skaitytuvai naudojami tikrinant, ar gatvėje rasti gyvūnai yra ženklinti. Nėra jokios tikimybės, kad tuo pačiu numeriu bus paženklintas kitas gyvūnas“, - aiškina S. Laurusevičius.

Gamintojas mikroschemas tiekia steriliai supakuotas, paruoštas naudojimui. Kadangi mikroschema yra labai maža, po gyvūno oda ji įterpiama specialia injekcine adata. Pati procedūra ne skausmingesnė už paprastą vakcinaciją.

Mikroschemos įleidimas gyvūnui paprastai nesukelia jokios reakcijos implantacijos vietoje. Ji yra pasyvaus veikimo, neturinti savo energijos šaltinio ir neskleidžianti savo signalų, todėl gyvūnui yra nekenksminga.

„Pažymėjęs augintinį mikroschema, veterinarijos gydytojas jos unikalų numerį, kartu su savininko kontaktine informacija įrašys į augintinių registracijos bazę Lietuvoje. Jeigu augintinis pabėgs ar bus pavogtas, jį suradus bus galima greitai nustatyti jo savininką ir sugrąžinti jį namo“, - sistemos privalumus išdėsto Lietuvos smulkių gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas.

Nuo 2016m. pagal Lietuvos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą visų augintinių (šunų, kačių ir šeškų) ženklinimas bus privalomas visoje Lietuvoje. Kiekvienas, laikantis augintinį, privalės suženklinti jį mikroschema. Jei patikrinus atsakingam pareigūnui bus nustatyta, kad augintinis neženklintas, savininko bus pareikalauta nedelsiant tai padaryti arba bus skiriama bauda. Tokia tvarka priimta siekiant mažinti gyvūnų prieglaudų poreikį ir išgelbėti kuo daugiau pasiklydusių gyvūnų gyvybių.