Supančiotas gyvūnas kankinosi visą savaitę

Nuvykusi atostogauti į Molėtuose esančią sodybą „Giedrita“, Diana Rinkun pakraupo pamačiusi šalia esančio modernaus poilsio komplekso „SPA Hotel Belvilis“ teritorijoje besikankinantį gyvūną. „Aptvertame narve gyvena danielius, kuris įsivyniojo savo ragus į kažkokią virvę, prisikabino sakus. Virvė trina jam ragus, bėga kraujas“, – feisbuke skelbė susirūpinusi moteris.

Vis dėlto, labiausiai ją papiktino tai, jog danieliumi turintys pasirūpinti asmenys atrodė pernelyg apatiški problemai, kurią akivaizdžiai reikėjo spręsti kuo greičiau.

D. Rinkun dar trečiadienį bandė susisiekti su „Belvilio“ administracija, tačiau nesulaukė jokios reakcijos. Ketvirtadienį pavyko prisiskambinti numeriu 112, tačiau atvykę gelbėtojai nusprendė, jog danieliaus gelbėjimas nėra jų darbas.

„Nuėjome į „Belvilį“, parodėme nuotraukas registratūros darbuotojai. Ji niekaip nesureagavo – tik pasakė, kad apie tai jau žino. Labai gaila į jį žiūrėti, kai jis prieina prie mūsų namuko ir vaikšto kruvinais ragiukais jau visą savaitę“, – ieškodama pagalbos feisbuko bendruomenėje sakė moteris, nes tuomet jai jau buvo nusvirusios rankos – visos organizacijos, į kurias kreipėsi, negalėjo niekuo padėti, o kai išlaisvinti danielių mėgino pati, stresuojantis gyvūnas nuo jos pabėgdavo.
Įrašas feisbuke sukėlė pasipiktinimą

Praėjus savaitei, danieliui suteikta pagalba

Tuo metu „SPA Hotel Belvilis“ direktorė Žaneta Bereznojienė teigia iškart sureagavusi į blogą gyvūno būklę. Pasak jos, danielius jau 4 metus bėgioja poilsio kompleksui priklausančioje teritorijoje ir visą šį laiką buvo sveikas.

„Apie tai, kad danielius rageliais įsipainiojo į kažkokią virvę, sužinojome tik ketvirtadienį. Iš pradžių bandėme jį pasigauti ir išlaisvinti patys, bet gyvūnas jautė įtampą ir mūsų neprisileido. Susisiekėme su veterinaru – šiandien jo jau sulaukėme. Tam, kad nuo ragų būtų nuimta virvė, danielius turi būti trumpam užmigdomas, nes kitaip jis nieko neprisileis“, – aiškina „SPA Hotel Belvilis“ direktorė Ž. Bereznojienė.

Jos teigimu, apie situaciją sužinojęs veterinaras nuramino, jog danieliui aplink ragus apsivyniojusi virvė didelio skausmo nekelia ir gyvūnui netenka išgyventi didelių kančių.

„Šiandien iškviestas veterinaras suteikė visą reikiamą pagalbą mūsų danieliui, jis gyvas ir sveikas. Pasak veterinaro, žaizdelės nedidelės, nuėmus virvutes ant ragų liko nubrozdinimai, kurie buvo dezinfekuoti“, – tikina Ž. Bereznojienė.

Uždelsiama pagalba gali kainuoti gyvūno gyvybę

Nuotraukas išvydusi Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos (LGTAO) vadovė Brigita Kymantaitė mano, jog danielių prižiūrintys žmonės turėtų būti atsargesni.

„Gyvūnas tikriausiai kažkur įsipainiojo ir, bandydamas ištrūkti, galėjo susižaloti. Savininkai turėtų užtikrinti, kad aptvaruose laikomam gyvūnui nebūtų galimybės kažkur įsipainioti virvėse, įkišti galvos, kitų kūno dalių, kur jie galėtų įstrigti ir bandydami išsilaisvinto susižaloti“, – aiškina pašnekovė.

B. Kymantaitės teigimu, laiku nesuteikus pagalbos tokiam gyvūnui, pasekmės gali būti labai liūdnos.

„Žinoma, gyvūno sužalojimas gali kelti skausmą, kai jam ant galvos kabo virvės. Šakos kelia nepatogumo jausmą, gyvūnas gali stresuoti, baidytis, bandydamas atsikratyti tų virvių. Nuotraukose nėra aiškiai matoma, ar gyvūnas šiuo metu laisvas, ar jį laiko kažkur prie šios virvės. Laiku nesuteikus pagalbos įstrigusiam nelaisvėje laukiniui gyvūnui pasekmės gali būti pražūtingos“, – perspėja LGTAO vadovė.

Apie nelaisvėje laikomų laukinių gyvūnų gerovės pažeidimus pranešti galima Gyvosios gamtos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos teritoriniam padaliniui ir VMVT.