Negali pakęsti benamių kačių, todėl jas nuodija

„Rašau iš Kuršėnų miesto dėl laukinių kačių. Jau daug metų pas mus įvairiose vietose žmonės šeria laukines kates. Jokios pagalbos iš savivaldybės nėra, tik tiek, kad niekas nebaudžia šeriančiųjų“, – laišką pradeda susirūpinęs vyras.

Skaitytojas aiškina, jog kaimynystėje neseniai atsikraustė moteris, kuriai kačių šėrimas nepatinka. Nuo to laiko vienoje iš šėrimo vietų dedasi dalykai, apie kuriuos skaitytojas negali tylėti. „Ji klykia ir isterikuoja, kad katės pridergia jos darže. Kuo toliau, tuo labiau isterikuoja. Nuodija kates, todėl daug iš jų nusibaigia“, – apgailestauja vyras.

Nepaisant to, kačių mieste nesumažėja, nes jos dažnai atsiveda kačiukų. Anot vyro, aplinkinių namų gyventojai nesiskundžia dėl kačių, išskyrus piktąją moterį.

„Pasirodo, ji apstoja ir žmones, vedžiojančius šunis. Nežinau, kodėl ji tokia žiežula“, – rašo jis.

Gąsdina, jog nesulaukusi reakcijos išžudys visas kates

Negana to, skaitytojas teigia, jog minėta moteris persekioja visus žmones drausdama jiems šerti kates, išspardo indus su maistu ir vandeniu. „Manau, atakuoja ir savivaldybę, nes amžinai grasina, kaip šeriantys mokės baudas. Šiandien ji šaukė, kad visas kates išžudys, jei savivaldybė nieko nesiims. Gavo pažadą, kad savivaldybė imsis gaudyti kates“, – piktinasi vyras.

„Labai gaila kačių. Jos tokios gražios. Laukinės, bet atpažįsta šeriančius, pasitinka, miauksi jiems, sukasi aplink kojas, bet imamos niekada nesileidžia“, – rašo jis ir prašo patarimo, ką šioje situacijoje reikėtų daryti.
Katinėliai

Kuršėnų seniūnui Vytautui Gedmontui benamių kačių situacija mieste yra puikiai pažįstama. Jis tikina, jog ši problema yra nuolat sprendžiama įvairiomis priemonėmis. „Kuršėnuose katėms padaryti trys nameliai. Šiuo projektu pasirūpino viena bendruomenės narė su mokyklos vaikais. Žiemos laikotarpiu šie gyvūnėliai turi kur prisiglausti“, – teigia seniūnas.

„Kas liečia benames kates, Kuršėnų komunalinio ūkio gyvūnų reguliavimo tarnyba pagal gyventojų prašymus surenka gyvūnėlius. Įprastai katėmis pasirūpina patys gyventojai, tačiau kol vieni rūpinasi, kiti pyksta. Kaip ir gyvenime – vienos tiesos niekada nėra. Dėl kačių yra dvejopi jausmai“, – aiškina V. Gedmontas.

Paklaustas, ar teko girdėti apie moterį, nuodijančią kates, seniūnas pareiškia, jog neteko. „Nekomentuoju tokių dalykų, kurių pats nežinau“, – atsako jis.

Siūlo kates kastruoti

Į pagalbos šauksmą sureagavo ir Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė. „Be abejo, kačių nuodyti negalima, tai yra draudžiama. Apie šį įvykį reikėtų pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai ir policijai. Reikia konkrečiai nurodyti, kur ir koks žmogus nuodija kates. Taip besielgianti moteris turėtų prisiimti atsakomybę už savo veiksmus“, – pabrėžia pašnekovė.
Brigita Kymantaitė

O ką daryti su namų neturinčiomis katėmis? B. Kymantaitės teigimu, tam yra du sprendimo būdai. „Viena išeitis – gaudyti kates, globoti ir ieškoti joms naujų namų. Bet jei tai yra sulaukėjusios katės, kai kuriose savivaldybėse vykdoma kačių kastracijos programa. Jos gaudomos ir kastruojamos, o tuomet grąžinamos atgal į tą pačią aplinką, nes sulaukėjusios katės niekada nepritampa prie laikymo namuose. Jų niekas nepaima iš prieglaudų kaip augintinio, nes jas paėmus ant rankų, katės puola kandžiotis, draskytis“, – teigia ji.

Anot Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės, čia problemą turėtų spręsti savivaldybės, kurių iniciatyva katės kastruojamos ir grąžinamos. Tokiu būdu jos nebesiveisia ir metų bėgyje pačios natūraliai nudvesia.

„Tiesa, tai neapsaugo nuo to, kad katės ateis pas kažką į daržą. Niekas nėra apsaugotas nei nuo kurmių, nei nuo paukščių. Kai kurie žmonės įsivaizduoja, kad jie gyvena vieni šiame pasaulyje, o gyvūnas neturi egzistuoti ir jam trukdyti. Žinote, tokiam žmogui geriau užsidaryti kur nors ir steriliai gyventi, jeigu jis nenori susigyventi su jį supančia aplinka“, – aiškina B. Kymantaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (234)