Vilnietė Sonata, prieš septynerius metus šunų parodoje išvydusi mažus, ypač mielo snukučio nykštukinius špicus, akimirksniu suprato, kad šios veislės šuneliai taps jos augintiniai. Netrukus moters namuose apsigyveno pirmoji šios veislės kalytė Barselona, o po kurio laiko Sonata įkūrė oficialų vokiečių mažųjų ir Pomeranijos špicų veislyną „Angelo bučinys“.

Moteris pasakoja, kad taip pavadinti veislyną nusprendė, nes šie pūkuoti šuneliai atrodo taip, tarsi angelo pabučiuoti. Kompanijos „Purina“ komanda netruko įsitikinti, kad šių šuniukų žavesiui sunku atsispirti.

„Špicų charakteris yra labai skirtingas, bet visi pasižymi aktyvumu, judrumu, mažai loja, nebent tarpusavyje stipriai įsidūksta. Pavyzdžiui, Barselona yra griežta, bet dukrai Hondai, kuriai šiuo metu penkeri metai, iki šiol prausia ir ausis, ir snukutį. Labai retai pasitaiko itin ramių špicų, kurie tik ir nori gulėti ant pagalvėlės", - teigia moteris.

Sonata pasakoja, kad špicų veislė turi daug rūšių – nykštukinis, mažas, vidutinis, didysis, dar išskiriami lapių, suomių ir kiti. Dažniausiai žmonės maišo nykštukinius ir mažuosius špicus. Tiesa, nuo šuniuko išvaizdos, nosies ilgio, proporcijų priklauso ir kaina. Viena iš Sonatos augintinių Adelė kainuoja apie 3000 Eur, bet veislinio šuniuko kaina gali siekti ir 5000 Eur.

„Šie šunys nėra pigūs – gerą ir sveiką špicą be 1500 Eur vargu ar įmanoma įsigyti. Kaina priklauso nuo tėvų, senelių, nuopelnų, sveikatos tyrimų ir, žinoma, grožio – kuo gražesnis, tuo brangesnis. Aišku, grožis – subjektyvus dalykas, bet vadinamieji „saldaus“ snukučio šuniukai yra populiariausi. Jų dažniausiai būna šiek tiek priplota nosytė – kaip Adelės", - aiškina pašnekovė.

Moteris akcentuoja, kad planuojantiems įsigyti šios veislės šuniuką ypač svarbu žinoti, ar yra atlikti visi reikalingi sveikatos tyrimai ir kokie jų rezultatai. Šie maži šuniukai turi lieknas kojytes, yra pakankami trapūs, turi jautrias akis, tad svarbu įsitikinti, kad mažylis neturi paveldėtų sąnarių ir akių ligų.

Minkštas ir švelnus špicų kailiukas ypatingos priežiūros nereikalauja, bet šiek tiek papildomos priežiūros skirti reikės. „Kalytės šeriasi du kartus per metus, patinukai – vieną. Jeigu turi vieną špicą, bent kartą per savaitę reikėtų išmaudžius pašukuoti drėgną kailį, tada šėrimosi metu namuose plaukai tikrai neskraidys. Nykštukinius špicus reikėtų reguliariai pakirpti, o dėl mažųjų špicų dar lengviau, jų kirpti nebūtina", - sako Sonata.

Špicų veisėja pastebi, kad šios veislės šunys dėl savo charakterio, būdo ir dydžio tinka auginti daugeliui žmonių, bet pataria, kad šių mažylių nereikėtų pirkti mažiems vaikams.

„Aš nykštukinį špicą auginti siūlyčiau tik šeimoms, kurių vaikams 7–9 metai, ne mažiau. Mažasis špicas – nuo 5 metų, jei vaikas nėra hiperaktyvus. Kai vaikai laksto, šuo – paskui, tai gali vienas kitą užgauti, sužeisti. „Nykštukus“ reikia ir užkelti, ir nukelti, jei namai dviejų aukštų su laiptais, reikia prižiūrėti, kad laiptais nenukristų, tvoreles dėti. Mažieji špicai patys gali užlipti ir nulipti laiptais", - pataria moteris.

Sonata pasakoja, kad šie šunys yra gudrūs, mėgsta dėmesį, bet dažniausiai jų savininkai juos išlepina, pataikauja jiems, o tada šuniukai nustoja klausyti, „užlipa ant galvos“, todėl ypač
svarbu tinkamai šuniuką dresuoti pirmaisiais metais, kad vėliau neiškiltų elgesio problemų. Taip pat moteris kompanijos „Purina“ komandai pasakoja, kad ji griežtai atsirenka būsimus šuniukų šeimininkus, nes, nors špicai yra labai meilūs ir gražūs, jie ne žaislas, o gyvūnas.

„Kartais, kai pas mane atvažiuoja būsimi šuniukų šeimininkai, kurie man pasirodo nepatikimi arba nesupranta, kad špicas – tai ne žaisliukas, šuniuko jiems neparduodu. Dažnai atvažiuoja jaunos merginos su vaikinais, kurie nori nusipirkti špicą dovanų. Bet tokiems parduoti nenoriu, dažniausiai jie tiesiog nori pasirodyti prieš kitus. Man reikia, kad šuniukus augintų kaip vaikus, kai matau, kad tikrai jais džiaugsis, juos mylės ir skirs jiems reikalingą dėmesį", - sakė Sonata.

Užsakymo nr.: PT_73361874