Akliesiems šunys tampa ne tik kompanionais ar draugais, bet ir nepakeičiamais pagalbininkais. Būtent keturkojai vedliai padeda saugiai pereiti gatvę, apeiti kliūtis, išvengti nemalonių ar pavojingų situacijų. Deja, šunys vedliai neruošiami Lietuvoje, o užsienyje jų kaina perkopia 10 tūkstančių eurų, tad turėti patikimą vedlį gali ne kiekvienas. Janina, akloji iš Vilniaus, ypatingus šunis – vedlius randa gyvūnų globos namuose.

Pašnekovė dvidešimtmetį nesiskiria su šunimis, kurie jai tampa pagalbininkais kasdieniame kelyje. „Rudenį bus 9 metai, kai esu su Lyra. Prieš Lyrą dar turėjau kitą šunį, kurį buvau pasiėmusi iš pažįstamų, bet su tuo šunimi man nepasisekė – susirgo, turėjo auglį. Kadangi jam buvo jau 11 metų, operuoti buvo brangu, veterinarai negarantavo, kad operacija pasiseks – teko užmigdyti. Tiek laiko turėjus šunį supratau, kad toliau be augintinio – niekaip. Tuomet internete giminaitė surado Lyrą. Kai ją paimiau, Lyrai buvo maždaug 11 mėnesių. Šunytė buvo stipriai mušta ir baikšti.” – pasakoja Janina.

Rinkdamasi naują šunį, moteris turėjo du pagrindinius kriterijus. „Atvykus į globos namus pasakiau, kad ieškau šuns vedlio ir sargo. Globos namų atstovė pasakė, jog sargą turės, bet dėl vedlio negarantuoja, Lyra juk nemokyta. Tačiau man ir nereikėjo jos mokyti – per gatvę ji eina labai atsargiai, įdėmiai klausosi, ar nėra automobilių. Kai eina pirma, žinau, kad priekyje yra saugu. Jeigu sustoja – ieškok kliūties. Taip pat jei aplink yra daugiau svetimų žmonių, Lyra prižiūri, kad niekas per daug arti neprieitų ir neliestų” - pasakojo Janina.

Viso pokalbio metu Lyra nenuleidžia akių nuo svečių, kiekvieną staigesni krustelėjimą pasitinka urgztelėjimu, atidžiai stebi, kas ir kur eina. Tik Janinai pašnekinus ar paglosčius augintinę, ji trumpam tampa paprasta ir miela šunyte, bet netrukus vėl prisimena savo pagrindines užduotis – saugoti ir padėti Janinai.

Pašnekovė neslepia, kad ne viskas buvo lengva ir paprasta. Reikėjo laiko ir nemažai pastangų kol ji ir Lyra apsiprato, susidraugavo. „Jeigu būčiau auginusi pati, tai tų problemų būtų buvę mažiau Pirmą vakarą kai ją atsivedžiau, Lyra buvo kaip perkūnas. Niekaip nenurimdavo, nei gulėjo, nei ėdė iki 3 val. nakties. Galiausiai apsimečiau, kad miegu. Ji pamatė, kad aš nebejudu, viskas ramu, užšoko ant lovos ir atsigulė prie kojų. Šitaip pradėjome po truputį bendrauti. Kai ją tik pasiėmiau, Lyra neleido nė vienam žmogui ramiai praeiti. Lodavo kaip pasiutusi. Dabar jau labiau apsipratusi. Kai manęs nėra namuose, Lyra virtuvėje užlipa ant suoliuko, kojas pasideda ant lango ir žiūri, laukia manęs. Kartais ir naktį užlipa, paurzgia, jei kažką įdomaus pamato. Žmonės labai juokiasi, kai aš drabužius matuojuosi. Kai kažką naujo nusiperku ir norisi parodyti kokiam kitam žmogui, tai Lyra irgi apeina mane, apžiūri, tik gaila, kad negali pasakyti tinka ar netinka.” – juokiasi Janina.

Janina pataria kitiems senjorams prieš įsigyjant šunį apsvarstyti ar esant reikalui kažkas padės juo pasirūpinti. Jai pačiai labiausiai padeda kaimynai ir draugai. „Turiu labai gerą kaimyną, kuris padeda ir sako „čia juk bendras šuo“. Jis Lyrą ir pavedžioja, ir prižiūri, kol aš pasveikstu. Iš tiesų Lyra padeda jaustis daug geriau. Visų pirma dar ir dėl to, kad aš juk nematau. Viena sunkiai prisiversčiau išeiti pasivaikščioti. Per porą žingsnių gali pamesti kelią ir klaidžioti. O su šuniu niekas negalvos, kad klaidžioji – šunį juk vedžioju. Jei nuvedė į pievą, tai vis tiek po to į taką nuves. Tik gaila, jog negaliu su šunimi žvilgsniu bendrauti. Manau, kad tai labai svarbu. Kartais atrodo, kad jau tuoj tuoj Lyra pradės kalbėti. Ji moka leisti labai melodingus garsus. Šiaip turėti gyvūną yra labai gerai. Ne tokie tušti namai, saugiau ir jaukiau.”

Šis straipsnis yra kompanijos “Purina” inicijuoto socialinio projekto „Gyvūnai senjorams“ dalis. Projekto tikslas – paskatinti senyvo amžiaus žmonės priglausti vyresnio amžiaus šunis ir kates iš gyvūnų prieglaudos. Keturkojų kompanija džiugina, įkvepia, pakelia nuotaiką ir palengvina neretai vienišą kasdienybę.

Kompanija „Purina“ užtikrins nemokamą ėdalo tiekimą metus laiko. Kviečiame senjorus, kurie norėtų priglausti savo namuose gyvūną arba jų artimuosius susisiekti su mumis e. paštu info@letena.lt arba užpildyti mūsų anketą puslapyje keturkojaidraugai.ltiki lapkričio 10 dienos.

Skirkite minutę laiko ir atsakykite į kelis mūsų paruoštus klausimus, o trijų laimingųjų augintinius „Purina“ nustebins maloniomis dovanomis!