Iškando sieną

Lietuvių gyvūnų mylėtojų patirtis verčia aiktelėti. Sudraskyti tapetai, nugraužtas sienos kampas, kėdės ir stalo koja, nukandžiota gėlė – sutrumpintas mielųjų darbelių sąrašas. Kai kuriems net nereikėjo būti paliktiems vieniems. Išdaiga iškrėsta šeimininkui miegant ar esant kitame kambaryje.

Vilnietės Eglės istorija privers sunerimti visus, kurie neleidžia savo šuniui miegoti miegamajame. Mergina pasakoja apie staigmeną, kurią rado atsikėlusi ryte.

„Naktimis Bruno miega narve, neleidžiame jo į miegamąjį. Buvo savaitgalis. Mes mėgstam pamiegoti ilgai ir tądien atsikėlėme apie 12 val. Šuo iškart nubėgo į narvą ir tupi jame. Nustebome, nes įprastai jis taip nesielgia. Pradėjom žvalgytis ir ieškoti ką jau pridirbo. Ilgai vargti nereikėjo: siena išdavikė švietė iš toli“, – prisimena Eglė.

Eglė tęsia, kad Bruno iš šios balos išlipo sausas: nebuvo prigautas nusikaltimo vietoje, be to, labai gailėjosi dėl savo nusikaltimo, todėl ir liko nebartas.

„Šuniukas buvo labai susigėdęs ir nusibaudė pats save. Tupėjo narve, vėliau vaikščiojo ratais aplink tą sieną“, – priduria pašnekovė.
Šuo nugraužė sieną

Tiesa, Bruno buvo įamžintas prie savo rytinio užsiėmimo pasekmių. „Jau po keleto valandų mano draugas sugalvojo, kad reikia nufotografuoti Bruno prie tos sienos, tai gal kokį 20 min. bandėme prikviesti jį ir pasodinti, vis bandydavo pabėgti, buvo labai juokinga“, – pasakoja Bruno šeimininkė.

Tai ne pirmas Bruno darbas: būdamas šiek tiek jaunesnis jis apgraužė kėdės koją.
„Kol buvau užsiėmusi savo darbais šuo irgi rado ką nuveikti. Dabar džiaugiamės, kad griaužimo laikotarpis jau praeityje ir be apgriaužtos sienos ir kėdės didesnių nuostolių neteko patirti“, – sako Eglė.

Viskam yra paaiškinimas

Kita augintinio veiklos namuose istorija taip pat verta dėmesio. Namuose vienas paliktas šunelis numarino savo šeimininkės ant palangės pastatytą gėlę. Neturėdamas, ką veikti, o gal tiesiog jausdamas didelę antipatiją orchidėjoms, šuo nukramtė jos žiedus ir nepaliko vilties gėlę atgaivinti. Šuns šeimininkė, grįžusi namo, gavo gerą pamoką: nepalikti gėlių ant palangės, o juolab tada, kai šuo paliekamas vienas namuose, tame pačiame kambaryje.
Šuo nukandžiojo gėlę

Tokias augintinių veiklas galima vardyti ir vardyti – katė nudraskė tapetus, šuo nugraužė sieną, čiužinį, kilimą. Tačiau, kodėl? Trūksta vitaminų, auga dantukai ar taip tiesiog norima į save atkreipti dėmesį?

Veterinarijos gydytoja – odontologė Ernesta Sabaliauskienė sako, kad dažniausiai mažus šunelius kamuoja vienatvė, prieš įsigyjant augintinį ji rekomenduoja labai gerai apgalvoti, kiek žmogus galės skirti laiko ir dėmesio būsimam šeimos nariui, ar sugebės su juo eiti pasivaikščioti, žaisti.

„Jis jaučiasi vienišas, jam neužtenka veiklos. Kitas dalykas, gali būti, kad šuniui keičiasi dantys: iš pieninių į nuolatinius. Na, ir, žinoma, tai yra šuns įgimtas instinktas, kad pagaunamas grobis ir plėšomas į gabalus. Tai šuniui yra elgesio norma“, – aiškina specialistė.

Laikotarpis laikinas

Tačiau veterinarė guodžia: šuns norėjimas kažką graužti yra laikinas. Žinoma, svarbu imtis priemonių dar tada, kai šuo ką tik atkeliavęs į naujus namus.

„Tokius dalykus reikia koreguoti, kol šuniukas dar jaunas. Jeigu šuo dar mažas, jis turi turėti savo atskirą teritoriją namuose, kur žaidžia. Toje vietoje gali būti tam tikri daiktai, kuriuos jis gali pasiekti ir graužti. Jie turi būti saugūs, be lengvai nukandamų detalių, kurias šuo gali praryti, jokiais būdais ne kaulai. Svarbu, kad jaunas šuo turėtų žaislų. Tačiau ir jie šuniukai labai greitai atsibosta, todėl geriau neduoti visų iš karto. Jie kaip vaikai: jiems reikia veiklos. Kai šuo žaidžia, jį reikia girti, skatinti, glostyti. Sakyti, kad jis geras. O jeigu pastebima, kad jis jau ima daiktą, kurio negalima liesti, tą akimirką būtina nukreipti jo dėmesį. Aišku, ne tada, kai grįžtama po darbo ir pamatoma, kad viskas sugraužta, o šuo miega“, – pasakoja E. Sabaliauskienė.

Specialistė tęsia, kad jokiu būdų negalima šuns barti, jei jo darbeliai aptinkami praėjus kuriam laikui – šuo vis tiek nesupras, už ką yra baramas. Kai pamatoma, kad štai dabar jis graužia ne savo žaislą, jau reikėtų sudrausminti, patraukti šunį nuo graužiamo objekto.

Svarbiausi dalykai: žaislai, dėmesys ir užimtumas. Galima šunį, prieš paliekant vieną namuose, nuvarginti: ilgai vedžioti, duoti jam sočiai paėsti. Bus didesnė tikimybė, kad jis ilsėsis ir miegos. Veterinarė dar rekomenduoja trumpam išeinant palikti įjungtą televizorių ar radiją negarsiai, kad būtų sukurtas buvimo namuose efektas.
Katė nudraskė tapetus

Katės pataisomos sunkiau

Laikantiems kates veterinarė pataria taikyti tas pačias priemones, kaip ir šunims. Tačiau gali ir nepavykti: katės nėra tokios paklusnios, todėl kartais gali niekas taip ir nepadėti.

„Kas liečia kates, tai jokiu būdu netaikykite fizinių bausmių, nes dažniausiai katės vietoj to, kad paklustų, tampa agresyvios ir kerštaujančios. Namuose laikantiems kates būtinai reikia turėti draskyklę, parodyti katei kaip ja naudotis. Kai drasko nepageidaujamus daiktus, sudrausminkite sakydami „ne" tą pačią nusikaltimo sekundę, galite naudoti vandens purkštuvus, plokite rankomis. Taip pat yra atbaidančios priemonės nuo draskymo, kuriomis galima išpurkšti tarkime sofos kampus. Prieš išeinant iš namų šunų ir kačių augintojai turi įsitikinti, kad nepalieka lengvai jiems prieinamose vietose dūžtančių daiktų, žmonių maisto, daiktų, kurių negalima graužti, vaistų ir pan.“, – aiškina veterinarijos gydytoja.

Visiems augintinių šeimininkams belieka palinkėti daug kantrybės: juk išaugus tą amžių, kai norima su viskuo susipažinti ir viską graužti, ateina gražus ir ilgas draugystės laikotarpis.