Darbas su gyvūnais sukuria ypatingą atmosferą bei daro teigiamą įtaką darbuotojų savijautai ir motyvacijai. Šį kartą savo istorijomis apie keturkojus darbe dalinasi dvi itin demokratiškos ir kūrybiškos organizacijos – nevyriausybinių organizacijų bendradarbiavimo erdvė „NVO avilys“ ir gamybos – kūrybinė agentūra „ArtBox“.

„Prieš 2,5 metų vienas kolega į darbą pradėjo vestis didelį haskį. Kadangi erdve dalinamės su skirtingomis organizacijomis, teko atsiklausti visų kolegų kaip jie vertina, ką mano. Prieštaraujančių neatsirado. Iš pradžių buvo nedrąsu rengti svarbesnius susitikimus. Įsivaizduokite: ateini į susitikimų kambarį, o tau iš paskos atbėga haskis! Tačiau supratusi, kad žmonėms tai smagu ir kelia juoką, nurimau. Prisimenu vieną atvejį, kuomet turėjome pirmąjį susitikimą su viena organizacija. Buvo daug įtampos ir jaudulio. Pravėrus susitikimų salės duris iš paskos atbėgo haskis. Pajuokavau, kad tai mūsų kūrybos direktorius. Šis pokštas labai pralinksmino partnerius, sumažino nejaukumo jausmą ir tvyrojusią įtampą.” – pasakoja „NVO avilys“ koordinatorė Monika Stankevičiūtė.

Nuotraukos autorius: Eugenijus Mironovičius

„Mes ne tik įsileidžiam gyvūnus, bet ir dažnai juos filmuojame. Kuomet tenka dirbti su gyvūnais, komandoje iš karto juntamas pakylėjimas, nors tenka laikytis papildomų taisyklių, pavyzdžiui, neblaškyti jų dėmesio. Gyvūnai mūsų aplinkoje įprastas, tačiau labai džiugus įvykis. Tiesa, kartais pasitaiko ir keistokų kompanionų. Pavyzdžiui mūsų biure yra buvę ir varlių. Jų reikėjo filmavimui, taigi vienas studentas savo sode prigaudė ir atnešė į mūsų ofisą. Kelias dienas iki filmavimo varlės čia ir gyveno. Į kibirą pridėjom lapų, vandens... Jos bandė išlipti, kurkė visą laiką. Varlėms aplinkinių dėmesio tikrai netrūko. Taip pat nemažai filmuojam ir su žirgais, o pats egzotiškiausias gyvūnas, su kuriuo teko dirbti – meška. Filmavom Rusijoje. Iš pradžių labai bijojau, nes ji buvo didelė, svėrė 300 kg. Filmavimo aikštelėje tuo metu tvyrojo nepaprasta įtampa, tačiau tuo pačiu ir džiaugsmo netrūko. Meškutės dresuotojai buvo nuostabūs, labai rūpestingi žmonės. Mes sakėm, kad ji kaip didelis labradoras, vis norisi ją apsikabinti, paniurkyti“ – juokiasi „ArtBox“ vadovė Violeta Daubarienė.

„Šuo ne tik įkvepia, bet taip pat ir vienija kolektyvą. Jei aš atsivedu šunį ir turiu išeiti į susirinkimą – tai tikrai ne problema. Visada žinau, kad kolegos juo pasirūpins: pavedžios, pasistengs, kad šuo nepatirtų streso ir jam būtų gera. Smygolą pažįsta visi! Biure turime sieną, kurios aš vis neatnaujinu. Ant jos sukabintos kolektyvo narių nuotraukos. Vis žadu ir Smygolo, ir Majos nuotraukas užkabinti, nes jie vis tik yra kolektyvo dalis” – pasakojo Monika Stankevičiūtė.

Vienas iš pavojų laikant gyvūnus darbe – alergija. Abi pašnekovės pripažįsta, kad šią problemą nesudėtinga išspręsti ir suvaldyti. „Kartą turėjome susitikimą su užsienio partneriais, o vienas iš partnerių pradėjo kasytis ir sako: „Jūsų biure tikriausiai būna šunų“. Tokiais atvejais paprasčiausiai dažniau vėdiname patalpas, prieš susitikimą stengiamės nevesti šunų į tą patalpą“ – pasakoja Monika Stankevičiūtė. “

„ArtBox“ direktorė Violeta Daubarienė yra alergiška šunimis, bet net tai ne kliūtis dirbti su gyvūnais: „Viena kolegė turi šunį, kurį norėtų atsivesti į darbą. Manau, tikrai nėra problemos, jei šuo kartais pabus mūsų komandos dalimi.“ „ArtBox“ kolektyvas mąsto įsigyti taip vadinamą „biuro gyvūną“, kuriuo rūpintųsi visi kolegos. Tinkamiausias ir priimtiniausias augintinis jiems būtų žuvytė, kuriai jau paruoštas akvariumas ir kitas būtinas inventorius.

Šis straipsnis yra kompanijos „Purina“ inicijuoto socialinio projekto „Gyvūnai darbe“ dalis. Projekto tikslas – paskatinti įmones tapti draugiškomis gyvūnams bei suteikti galimybę darbuotojams dirbti kartu su savo augintiniais. Gyvūnai esantys darbo aplinkoje įkvepia, padeda atsipalaiduoti ir lengviau pernešti stresą.

Kviečiame įmones ir jų darbuotojus, kuriose organizuojamos gyvūnų dienos arba kurių darbuotojai gali dirbti kartu su savo augintiniais, susisiekti su mumis e. paštu info@letena.lt arba užpildyti mūsų anketą puslapyje keturkojaidraugai.lt iki lapkričio 10 dienos. Projekto komanda aplankys atrinktas įmones bei įteiks kompanijos „Purina“ dovanas.

Skirkite minutę laiko ir atsakykite į kelis mūsų paruoštus klausimus, o trijų laimingųjų augintinius „Purina“ nustebins maloniomis dovanomis!