Dauguma Europos Sąjungos šalių yra itin draugiškos šunims: vaikštant su augintiniu praeiviai sveikina iš tolo, keliautojus su gyvūnais šalys pasitinka specialiais paplūdimiais šunims, jie mielai laukiami net parduotuvėse, prekybos centruose, kavinėse, muziejuose, parkuose, o, pavyzdžiui, Italijoje net yra įstatymas draudžiantis jūsų neįleisti į parduotuvę jei jūs esate su augintiniu. Taigi, nerimas dėl to, kaip jus priims visuomenė, yra visiškai nereikalingas. Be to, jūsų keturkojis draugas dažnai taps naujų įdomių pažinčių ir gerų įspūdžių kaltininkas.

Be abejo, jūs privalote užtikrinti, kad jūsų gyvūnas nebus agresyvus, elgsis tvarkingai, bus vedamas su pavadėliu bei, kad susirinksite augintinio išmatas.

Aliaskos malamutai Taiga ir Yuki su savo šeimininkais jau apkeliavo tūkstančius kilometrų ir turi keletą patarimų kitiems augintinių šeimininkams, padėsiančių užtikrinti lengvą jums ir jūsų keturkojui draugui kelionę.

Kelionės dokumentai

Gyvūno pasas su informacija apie gyvūno ženklinimą bei galiojantį skiepą nuo pasiutligės keliaujant yra būtinas. Prieš vykdami į bet kokią šalį pasidomėkite kokie reikalavimai yra taikomi keliaujant su augintiniu. Jei kertate kelių šalių sienas turite žinoti visų šalių reikalavimus. Papildomai gali būti reikalaujama veterinarijos gydytojo patvirtinimo, kad gyvūnas sveikas ir gali keliauti, įrašų apie papildomus skiepus (pvz., nuo užkrečiamų ligų), kai kurios šalys taiko ir žymos apie per 120 valandų iki įvažiavimo į šalį suvartotus vaistus nuo kirmėlių. Jei jūsų veterinarijos gydytojas ar jūs nesate tikri dėl konkrečiose šalyse taikomų reikalavimų, juos galite sužinoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos svetainėje, arba tiesiog susisiekus su VMVT telefonu. Nepamirškite, kad gyvūno pasą visuomet privalote turėti su savimi.

Patikimi veterinarai

Jei vienoje vietoje ketinate apsistoti ilgesniam laikui, verta iš anksto pasidomėti arčiausiai esančiais veterinarais ir jų darbo laiku, jei skubiai prireiktų jų pagalbos. Internete rasite ir kitų žmonių atsiliepimus apie veterinarus – taip ekstremalios situacijos atveju išvengsite nekvalifikuotų paslaugų.

Pirmosios pagalbos vaistinėlė

Visada turėkite pirmos pagalbos vaistinėlę, kurią sukomplektuoti padės jūsų veterinarijos gydytojas. Taigos ir Yukio vaistinėlėje visada yra greitai veikiantys vaistai nuo viduriavimo, vaistai nuo alerginės reakcijos (jei įkastų vapsva ar pan.), vaistai nuo skausmo, spazmolitikai, antibiotikai vienai savaitei, atsarginė priemonių nuo erkių ir kirminų norma, termometras, tvarsčiai, keli švirkštai. Tokia vaistinėlė aprūpins jūsų keturkojus viskuo, ko gali prireikti 99 proc. skubios pagalbos atvejų.

Apgyvendinimas

Prieš kelionę, apgyvendinimo paieškos sistemose nurodykite, kad ieškote apgyvendinimo su gyvūnais – pets allowed – ir išsirinkite jums patinkantį viešbutį, apartamentus ar namą. Renkantis viešbutį atkreipkite dėmesį į tai, kad jame būtų patogu ir jums, ir jūsų augintiniui – ar kambarys bus pakankamo dydžio, ar viešbučio aplinka tinkama išeiti pasivaikščioti, ar kambarys vėdinamas/kondicionuojamas. Apie 50-70 proc. visų viešbučių įsileidžia augintinius, tačiau, norint turėti platų pasirinkimą, patartina viešbučio pasiieškoti anksčiau, nes būtent tokie viešbučiai užsakomi anksčiausiai. Taip pat nepakenks ir parašyti viešbučiui žinutę su prašymu patvirtinti, kad jie suprato, kad jūs atvažiuojate su keturkoju draugu ir jiems viskas tinka. Kai kurie viešbučiai augintinius įsileidžia nemokamai, kai kurie ima vienkartinį valymo mokestį kuris gali siekti 20 Eur.

Keliavimas automobiliu

Jei planuojate ilgą kelionę automobiliu, nepamirškite, kad augintiniui reikia nuolat pasivaikščioti – tam rekomenduojame sustoti bent kas kelias valandas (pajudinti raumenis pravers ir jums). Automobilyje turėkite pakankamai vandens, pagirdykite augintinį sustojimų metu bei laikykitės įprasto maitinimo tvarkaraščio. Susirūšiuokite maistą iš anksto reikiamomis porcijomis – bus gerokai paprasčiau kai sustosite. Pasirūpinkite, kad augintiniui būtų patogu keliauti, jis galėtų atsistoti, apsisukti, patogiai atsigulti, nedėkite bagažo nesaugiai šalia gyvūno. Mes nevežiojame savo augintinių narvuose, nes mėgstame matyti juos šalia tam, kad galėtume atidžiai sekti jų būklę ir greitai reaguoti jei būtina. Tačiau užtikrinti jų saugumą kelyje yra būtina, todėl rekomenduojame naudoti specialius saugos diržus, kuriuos galite įsigyti bet kurioje gyvūnų prekių parduotuvėje.

Vasaros metu nepalikite augintinio automobilyje net ir kelioms minutėms. Taisyklė paprasta – išlipate jūs, išlipa ir augintinis. Esant šiek tiek aukštesnei lauko temperatūrai augintinis nugaišti gali vos per kelias minutes.

Taip pat prieš važiuojant į ilgą kelionę būtinai pabandykite pavežioti savo gyvūną trumpesniais atstumais, kad įsitikintumėte, jog gyvūnas priprato prie keliavimo – taip išvengsite streso tiek jūs, tiek jūsų gyvūnas.

Kitos transporto priemonės

Jei keliausite lėktuvu, būtinai susipažinkite su aviakompanijų gyvūnų vežimo taisyklėmis, kurias visada rasite jų puslapiuose internete – ne visos kompanijos skraidina gyvūnus, ne visos leidžia mažus gyvūnus (dažniausiai iki 8kg svorio) įsinešti į lėktuvo kabiną. Jei visgi teks priduoti gyvūną į bagažą, įsigykite kompanijų reikalavimus atitinkantį transportavimo narvą, bet dar svarbiau – kad narvas būtų patogus jūsų augintiniui. Jame jis turi galėti laisvai atsistoti, apsisukti, atsigerti vandens. Jei reikia, prie narvo pridėkite maisto. Nepamirškite, kad gyvūnui tokia kelionė – be galo didelis stresas, pratinkite jį prie tinkamos dėžės gerokai iš anksto. Rinkitės tik patikimas aviakompanijas, pavyzdžiui, turinčias gyvūnų priežiūros centrus tarpinėse stotelėse. Jei keliausite su persėdimais, centruose esantys veterinarijos gydytojai apžiūrės jūsų gyvūno būklę ir nustatys ar jis gali keliauti toliau. Kompanijų puslapiuose to nerasite, bet visada praverčia įlipus į lėktuvą su šypsena veide paprašyti personalo nepamiršti, kad jūsų gyvūnas yra bagažo skyriuje ir kad pilotai įsitikintų ar bagažo skyriuje jam yra palaikoma tinkama temperatūra. Nepatikėsite kiek gyvūnų kasmet miršta bagažo skyriuose dėl netinkamos temperatūros.

Jei keliausite keltu, nors kai kurios kompanijos leidžia palikti šunį automobilyje – niekada to nedarykite! Pasiimkite jį kartu į kajutę arba tiesiog ramiai pabūkite mažiau populiariose bendrose kelto vietose. Nors keltų kompanijos nutyli, yra be galo daug atvejų kai automobiliuose palikti gyvūnai nugaišta dėl deguonies trūkumo, kaitros ir/ar streso. Rekomenduojame susilaikyti nuo maisto bent kelias valandas prieš keliantis keltu.

Kelionių atmintinė

Nepamirškite elementarių taisyklių – visada turėkite vandens ir dubenėlį iš kurio pagirdysite augintinį. Gyvūnų parduotuvėse galite įsigyti įvairių rūšių talpas, kuriose bus patogu nešiotis vandenį. Nepamirškite, kad šunys (bei katės) itin greitai dehidruoja. Gyvūno nereikėtų laikyti saulėkaitoje, ypač, jei poilsiaujate paplūdimyje (pasirūpinkite pavėsiu). Atminkite pagrindinius perkaitimo simptomus: itin greitas lekavimas, pabalusios ir išsausėjusios dantenos, seilėtekis, neritmingas arba padidėjęs pulsas, pakilusi temperatūra, sutrikusi orientacija, silpnumas, viduriavimas, vėmimas, kraujavimas išangėje – tai pastebėję skubiai kreipkitės pas veterinarą. Pasirūpinkite ir apsauga nuo erkių, šie parazitai siaučia ir platina įvairias ligas visoje ES, todėl jų nereikėtų pamiršti ir per atostogas.

Jei keliaujate į vietas, kuriose žema temperatūra, užtikrinkite, kad gyvūnas neperšaltų, pasirūpinkite tinkama jo apranga, nebūkite lauke per ilgai. Dažniausiai tokiose temperatūrose mažiau šalčiui atsparūs šunys suserga šlapimo pūslės uždegimu, tačiau pasitaiko ir rimtesnių nušalimo sukeltų problemų. Jei pastebėsite, kad šaltame ore jūsų šuo pradeda drebėti ar neįprastai elgtis (pvz., sustojęs kilnoja letenas, stengiasi prisiglausti ar užsiropšti ant rankų, pradeda inkšti ar loti) – skubiai eikite į gyvenamą patalpą, kur gyvūnas gana greitai sušils. Nepamirškite, kad esant šaltam orui gyvūnai taip pat dehidruoja, nors ir patys to nesupranta ir nepasiprašo vandens. Vaikščiodami su šunimis sniegynuose turėkite neužšąlančią vandens talpą, arba galimybę tirpinti sniegą ir atsigerti pasiūlykite bent kas valandą.

Į kelionę pasiimkite bent 20 proc. daugiau įprasto jūsų augintiniui maisto, nei jo reikėtų visos kelionės metu. Rekomenduojame vežtis įprastai perkamą maistą, kadangi kitoje šalyje tokio paties maisto galite nerasti, be to net tokio paties maisto sudėtis kitoje šalyje gali nežymiai skirtis ir dėl to gali kilti virškinimo sutrikimai.

Bei nepamirškite, kad atstovaujate Lietuvai, todėl susirinkite savo šunų išmatas ir formuokite pozityvų atsakingų šeimininkų įvaizdį!

Gerų ir nepamirštamų įspūdžių – keliauti su augintiniu visuomet smagiau!