Išmoko atpažinti pamestus daiktus, mokosi pėdsekystės

Ramzį pakeitusios belgų aviganės Funn šeimininku tapo Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriaus instruktorius Ričardas Dikas, kuris džiugiai praneša, jog būsima pareigūnė prie naujos aplinkos prisitaikė puikiai, be jokių nesklandumų. Šiuo metu Funn dar tik ruošiasi darbui su pasieniečiais – kol kas ji dar tik mokosi ir laukia po daugiau nei metų vyksiančio egzamino.

„Pirmuosius mūsų testavimus ji praėjo puikiai. Didelių pašalinių dirgiklių nenustatėme, ji gerai jaučiasi tarp žmonių. Kas bus toliau, pasakysime tik praėjus porai treniravimosi metų, po kurių bus išlaikytas egzaminas“, – teigia R. Dikas.

Pastarosiomis dienomis galima pastebėti akivaizdžią kalytės pažangą – nuo to laiko, kai tik pateko į pasieniečių rankas, Funn išties nemažai išmoko. „Šiai dienai jau mes mokame atskirti ir parodyti žmogaus pamestą tam tikrą daiktą. Jau po truputį bandome užsiimti pėdsekyste. Kalytė jau gali sekti pėdsakais 200-300 metrų atstumu“, – Vilniaus rinktinėje įgytus kalytės sugebėjimus vardija Kinologijos skyriaus instruktorius.

Geriausia kalytės savybė – labai jautri uoslė

Daugiau išvadų daryti dėl kalytės ateities R. Dikas kol kas nedrįsta. Anot jo, visi Funn sugebėjimai ir perspektyvos atsiskleis tik po 2 metų vyksiančio egzamino metu. „Kai per įvairius renginius stebite mūsų šunų pasirodymus, matomi rezultatai yra pasiekiami tik po 2-3 metų treniravimosi. Tiek laiko užtrunka 15 minučių pasirodymui parengti“, – skaičiuoja pašnekovas.

Tragiško likimo sulaukusio Ramzio, sėkmingai tarnavusio Pagėgių rinktinėje, pėdomis seka ir jo nebaigtus darbus tęsia du šuneliai. Ramziu besirūpinęs kinologas šiuo metu rūpinasi jo įpėdiniu Marsu, o kalytę Funn Vilniaus rinktinei padovanojo Ramzio istorijos sujaudinta Nyderlanduose gyvenanti lietuvė.

Kalytė tobulina būsimame darbe reikalingus įgūdžius jau 4 mėnesius, tad iki egzamino jai beliko kiek daugiau nei pusantrų metų. Kiekvienas pasienietis kinologas laiko šį egzaminą su savo tarnybiniu šunimi – jeigu jie išlaiko egzaminą, nuo to pačios dienos tampa pilnaverčiais valstybės sienos saugotojais.

R. Diko teigimu, Funn pasižymi itin gera uosle ir šiandien Kinologijos skyriaus instruktorius tai be jokios abejonės vadina geriausia kalytės savybe. „Geriausiai ji dirba su savo nosim. Jai puikiai sekasi viskas, kas susiję su daikto pėdsakų paieška. Didžioji dalis šuns pasaulio yra priimama tik per nosį ir burną, o tik po to jie pasitiki rega. Žmonės daro atvirkščiai – pirmiausia pasitikime rega, tuomet uosle ir galiausiai klausa“, – aiškina pašnekovas.

DELFI primena, jog visuomenę sujaudinusi tarnybinio šuns Ramzio žūtis nepaliko abejingų ne tik Lietuvoje. Nyderlanduose gyvenanti lietuvė Diana Svilpaite Ev Kamphuis pasiryžo pasieniečiams padovanoti jauną belgų aviganę Funn. Moteris šunelį pirko iš Nyderlanduose veikiančio elitinio veislyno už savo lėšas ir atskraidino jį į Lietuvą bei padovanojo pareigūnams.

Akimirkos iš būsimos pareigūnės dovanojimo R. Dikui: